Hoppa till huvudinnehåll

Tro

”Andakterna är mat för den vanliga vardagen” – Jan-Erik Lindqvist är veteranen som hållit radioandakter i 54 år

Från 2022
Uppdaterad 01.11.2022 07:03.
En ung man som leende tittar in i kameran.
Bildtext En ung Jan-Erik Lindqvist höll sin första radioandakt 1969.
Bild: Privat

När Jan-Erik ”Negi” Lindqvist höll sin första morgonandakt 1969 tjuvlyssnade den icke-troende radioredaktören på hans andakt. Idag håller han Andrum då radioandakterna fyller 90 år.

Den första november 2022 är det exakt 90 år sedan Yle regelbundet började sända svenska andakter i radio. För att uppmärksamma årsdagen håller en av radioandaktsveteranerna Jan-Erik ”Negi” Lindqvist dagens Andrum och ansvariga redaktören Lucas Snellman kvällens aftonandakt.

I sitt Andrum minns Lindqvist sin första radioandakt våren 1969.

01.11.22 Jan-Erik Lindqvist, Helsingfors

Programmet är inte längre tillgängligt

− Jag minns det som i går. Den där morgonen för många, många år sen när jag som en i skaran av andaktstalare satt i radiostudion för att vara med om en direktsändning. Morgonsändningens redaktör hade redan i god tid informerat mig om att hen var ateist och frågade mig om det var okej att hen läste Hufvudstadsbladet medan jag pratade. Javisst, det är okej för mig, svarade jag och började mitt anförande vid mikrofonen. I ögonvrån kastade jag dock en kort blick mot soffan där redaktören satt. Hen hade lagt tidningen i knät och lyssnade tyst på vad jag sade.

Manlig präst tittar in i kameran med ett leende.
Bildtext Jan-Erik ”Negi” Lindqvist har hunnit hålla många radioandakter under sina 54 år som radioandaktshållare.
Bild: Privat

Över 50 års erfarenhet av radioandakter

Lindqvist konstaterar att det idag är helt annorlunda. Andakterna bandas i god tid före sändning tillsammans med en vänlig tekniker som sett till att allt är tekniskt okej. Han noterar också att 90 år är en imponerande ålder för ett radioprogram och det inte är många radioprogram som kan se tillbaka på en 90-årig historia.

− Själv har jag fått vara med i andaktstalarskaran i hela 54 år efter att ha hållit min första andakt den 4 februari 1969. Temat då var Jesus Kristus och hans betydelse för oss alla. I praktiken har det temat varit centralt för alla andaktstalare under alla dessa många år. Förhoppningsvis skall det temat också i fortsättningen få stå i centrum för alla kommande andakter.

Sin jubileumsandakt bandade han en helt vanlig torsdag utan några krusiduller.

− Vid bandningen i studion för dagens jubileumsandakt hade vi inga brinnande ljus och ingen tårta för att fira 90-årsjubiléet.

Lindqvist anser att det här är väldigt typiskt för radions andaktsprogram.

− Oberoende av om de bandas eller sänds direkt har radions andakter alltid varit tänkta som ett slags mat just för den vanliga vardagen. Något att tänka på inför helt vanliga vardagar. Något att ha som stöd och inspiration för den dag som börjat. Andakterna är en start eller en avslutning på dagen tillsammans med vår Skapare och Herre, vår Gud, vår Frälsare Jesus Kristus och Guds Heliga Ande.

Målsättningen har varit densamma

Kvällens aftonandakt hålls av Lucas Snellman. I andakten lyfter han fram att målsättningen under alla dessa 90 år troligtvis varit densamma.

− Målsättningen har varit att ge radiolyssnaren möjlighet att lära känna Gud, lyssna till hans ord och bli stärkt i tron att han är med dem.

I andakten reflekterar han också över orsaken till att det sänds andakter i radio.

01.11.22 Lucas Snellman, Vanda

Programmet är inte längre tillgängligt

− Till Yles allmännyttiga uppdrag har alltid hört att se till medborgarnas väl och ve. Uppdraget har präglats av en holistisk människosyn där man också sett vikten och värdet av program som stöder medborgarnas andlighet och bygger upp deras inre liv.

Enligt Snellman är det här en uppfattning som visat sig fruktbar inte minst i tider då det på ett speciellt sätt varit angeläget att förkunna kärlek både till Gud och människor, att stå upp för fred och försoning och förmedla hopp och framtidstro.

− Det är i den kontexten vi ska se förekomsten av andakter i radio och det att vi idag kan fira ett 90 års jubileum.

Manlig präst tittar in i kameran.
Bildtext Lucas Snellman är ansvarig redaktör för radioandakterna.
Bild: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

I början sändes alla andakter från Gamla kyrkan i Helsingfors

Traditionen med dagliga andakter i radio inleddes våren 1932. Då hölls i radion på försök direktsända morgonandakter i tre månader. Lördagen den 2 april sändes den första svenska andakten, den hölls av Max von Bonsdorff som då var biskop i Borgå stift och den hade ett traditionellt upplägg med psalm, bön och tal.

Försökstiden gick bra och samma år, den 1 november 1932, började man sända regelbundna andakter från Gamla kyrkan i Helsingfors. Andakterna sändes direkt och på plats fanns präst, kantor och en närvarande församling.

Då det för 90 år sedan bara var lutherska präster som höll andakter samarbetar idag nio kristna kyrkor kring andakterna i radio. Varje år medverkar cirka 150 personer från olika regioner och traditioner i andakterna.

En kyrka fotad nerifrån
Bildtext De första andakterna sändes alla från Gamla kyrkan i Helsingfors.
Bild: YLE/Fred Wilén

Mer om ämnet på Yle Arenan