Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge höjer försvarsberedskapen – statsministern: ”Den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen i Europa på länge”

Från 2022
Uppdaterad 31.10.2022 15:21.
Statsminister Jonas Gahr Støre säger att det är tydligt att Ryssland vill skapa rädsla och oenighet bland de västländer som stöttar Ukraina. - Spela upp på Arenan

Rysslands anfall mot Ukraina har fått sådana konsekvenser att Norge tvingas höja beredskapen. Den senaste tidens drönariakttagelser vid norska olje- och gasfält och sabotaget mot Nord Stream ökar behovet av höjd beredskap.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre berättade vid en presskonferens på måndagen om beslutet som Norges regering nu har tagit.

– Det ryska anfallskriget i Ukraina har lett till den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen i Europa på decennier, säger han.

Norges statsminister och Ukrainas president som står framför varsitt talarbord med norska och ukrainska flaggor i bakgrunden.
Bildtext Jonas Gahr Støre besökte Kiev och president Volodymyr Zelenskij i somras.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/SERGEY DOLZHENKO

Støre: Ryssland griper till nya metoder

Gahr Støre konstaterade att de ryska bakslagen i offensiven i Ukraina har lett till att Ryssland tar till andra metoder – bland annat har landet hotat med att använda kärnvapen.

Kriget får allt större konsekvenser – också för Norge. Gahr Støre nämnde att en man gripits för spionage för Ryssland och att drönare har rört sig i trakten av de norska olje- och gasfälten.

I mitten av oktober häktades två ryssar i Nordnorge efter att ha flugit med drönare där. Bägge har erkänt.

Tvingar Norge att höja beredskapen

Sådana här incidenter leder till ökad oro och tvingar Norge att höja beredskapen, säger Gahr Støre.

– Vi går nu in i en ny fas. Försvaret ökar beredskapen från 0 till 1 och stärker sin övervakning av gränsen mot Ryssland i norr. Det sker från och med i morgon. Det här är inte ett svar på ett konkret hot mot Norge men en signal om att vi är beredda, konstaterade Jonas Gahr Støre.

I presskonferensen deltog också försvarsminister Bjørn Arild Gram och försvarschef Eirik Kristoffersen och de nya beredskapsplanerna finns samlade i ett pressmeddelande.

Norge är i dag största exportör av naturgas till EU, och står för en fjärdedel av den totala naturgasimporten i EU. Sedan sabotaget mot naturgasledningar Nord Stream 1 och Nord Stream 2 har Norge ökat sin bevakning av plattformarna till havs.

Bubblande gas på stort område i Östersjön, fotograferat från luften.
Bildtext En gasläcka uppstod efter sabotaget mot naturgasledningarna.
Bild: Forsvaret, Danmark

Källor: NRK, VG