Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Älgjakten pågår i Östnyland – jägare och motionärer ska samsas i skogen

Från 2022
En gul plastpåse fastbunden i en ketting vid en skogsväg. På plastpåsen finns en bild av en älg i en triangel och det står på finska att älgjakt pågår.
Bildtext Älgjakt pågår, meddelar plastpåsen i Ernestas.
Bild: Malin Valtonen

Älgjakten är i gång i Östnyland. Hur ska man tänka som vanlig motionär, vågar man gå sin vanliga skogspromenad även om man ser skyltar om att älgjakt pågår?

Joa Bergqvist, verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening, svarar.

– Nog är det klart att alla rymmas och våga gå i skogen och naturen fastän älgjakten är i gång, det är inget hinder, säger Bergqvist.

Skyltarna är till för att göra människor uppmärksamma på att det är älgjakt på gång i området.

– Då kan man fundera på om man tillfälligt vill välja en annan skog man går till, säger Bergqvist.

Vill man som motionär försäkra sig om att man syns på långt håll så kan man gärna ta på sig färggranna kläder och till exempel en röd eller orange mössa.

Sist och slutligen är det på jägarnas ansvar att se till så de inte skjuter mot annat än älgar.

– Om det rör sig folk i skogen så kan man ladda ur vapnet och gå och prata med dem för att vara vänlig och visa att alla ryms i skogen, säger Bergqvist.

Han berättar att det finns 25 jaktlag i Borgå som alla har lite olika principer och normer, men många av dem sätter upp skyltar så att allmänheten ska veta var älgjakten är i gång.

Till exempel råkade en av Yle Östnylands reportrar se tre gula plastpåsar med varningssymboler för älgjakt i skogen i Ernestas förra veckans torsdag. Åtminstone en av dem fanns kvar ännu på måndagseftermiddagen.

En jägare med jakthund går över en åker.
Bildtext Jägarna brukar ofta klä sig i orange. Att sätta på sig en orange väst eller mössa kan vara bra också för andra som rör sig i skogen medan jakten pågår. Då kan man vara säker på att bli sedd på långt håll. Arkivbild.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

Jaktlagen brukar dra till skogs på veckoslutet då många har ledigt, men det kan ordnas älgjakt också på vardagar även om det är mindre vanligt.

Enligt Bergqvist borde jaktlagen helst ta bort varningsskyltarna eller -påsarna när de lämnar skogen.

– Det skulle vara hyggligt att ta bort dem så människor vet att det inte jagas mer. Visst är det sådant som kan glömmas vid vägkanter om det varit en spännande dag, säger Bergqvist.

Det kan löna sig också för bilister att vara extra vaksamma, särskilt om man kör längs vägar där älgar brukar röra sig.

– När jakten är i gång rör sig djuren mer. Alltid finns det kanske en lite större risk att de springer över vägen, säger Bergqvist.

Officiellt tar älgjakten slut den 15 januari, men ofta avslutas den redan tidigare.

– Det brukar gå undan ganska fort här i början, och så är en stor del av loven redan använda när vi kommer in i december.

I Borgå har man för den här säsongen fått 133 licenser för älg. Hittills har man använt lite över hälften av dem, 71 stycken.

Med en licens kan man skjuta ett fullvuxet djur eller två kalvar. Jägarna i Borgå har hittills skjutit 50 stora djur och 42 kalvar.

Diskussion om artikeln