FDUV:s verksamhetsledare om paret som säger att de inte tillåts få barn: ”Att bilda familj är en juridisk rättighet men samtidigt har man också rätt att få information om ansvar”
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare på FDUV, säger att det inte är tillåtet för personal på ett stödboende att förhindra familjebildning. Hon är ändå försiktig med att dra slutsatser om fallet som framkommer i ”Som alla andra”.
Det är i Yles nya serie ”Som alla andra” som deltagarna Anders och Cecilia säger att de av en person på det boende de bor på tvingats använda preventivmedel om de vill ha sex.
Boendets enhetschef kommenterar inte fallet men säger att man håller sig till de regler som finns kring rätten till ett privatliv.
Intresseorganisationen FDUV:s Lisbeth Hemgård säger att alla har rätt att skaffa barn, men att det ibland kan krävas en diskussion först. Men hon är försiktig med att ingående kommentera just det här specifika fallet.
– Jag vet inte om det har hänt. Jag vet att personen i fråga som är den ena huvudpersoner i serien säger att de inte har rätt att skaffa barn, säger Hemgård.
– Det kan ju hända att de upplever det så, att kanske någon har sagt att det inte passar. Och sådant förekommer, för folk säger ju saker som de tycker. Om det är personal som har sagt det så har de ju absolut inte rätt att göra det, men det finns ju också andra som kan säga det i deras bekantskapskrets.
Viktigt att information om ansvar når fram och är konkret
Hemgård påpekar att det för vem som helst är en stor omställning och ett enormt ansvar att skaffa barn. Hon är inte en vän av fördomar som finns mot personer med funktionsnedsättning och barn men när det kommer till intellektuell funktionsnedsättning behövs det ofta en diskussion.
Man behöver informera om ansvaret i flera omgångar och diskutera det. Och kanske det är bra om det är någon utomstående som talar om de här sakerna
Det är inte alltid helt klart för en person med intellektuell funktionsnedsättning vad föräldraskapet för med sig. Lagen begränsar familjebildning enbart om det innebär skada för en själv eller andra.
– När det gäller att bilda familj och få barn så då har man en juridisk rättighet att göra det. Men jag tycker också att man samtidigt har också rätt att få information om vilka skyldigheter och vilket ansvar det innebär att få ett barn. Och den informationen måste komma på många olika sätt när det gäller personer med intellektuell funktionsnedsättning, säger Lisbeth Hemgård.
– Man behöver informera om ansvaret i flera omgångar och diskutera det. Och kanske det är bra om det är någon utomstående som talar om de här sakerna.
Om det enbart är personalen på ett boende och familj och vänner som informerar kan det vara problematiskt, säger Hemgård. Då kan organisationer som FDUV bidra på olika sätt.
Par i Yles nya serie säger att boendepersonal i Malax tvingar dem att äta p-piller – enhetschefen: ”Alla får bestämma själva över sitt liv”
Tillåtet med sex men inte att skaffa barn, hävdar paret.
Ny broschyr, övningsdocka och diskussionsstöd
Hemgård säger att FDUV på flera sätt kan bidra i en situation där en person med intellektuell funktionsnedsättning vill ha barn.
– Det som vi kan erbjuda är diskussion, att prata om de är sakerna. Just nu är det också aktuellt med en ny broschyr, som vi har utarbetat tillsammans med Kårkulla, om sexualitet, berättar Hemgård och fortsätter:
– Till exempel om vad som är privat, vad man kan prata öppet om. Det här kan vara svårt. Den här broschyren är lättläst så den passar faktiskt då till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Och man kan använda den här broschyren så att man tillsammans med någon annan tittar och funderar på hur kroppen fungerar, vad som är möjligt, hur det är när man får barn och hur det går det till och så.
Broschyren om känslor, kropp och sex lanseras andra veckan i november.
– Sedan har vi införskaffat en docka, en robotdocka. Om ett par funderar på att skaffa barn så kan paret låna den här dockan, och det är en sådan docka att den den gråter när den behöver mat, och den gråter när blöjan behöver bytas. Var fjärde timme måste man göra någonting, och har man den i ett par dygn så får man en konkret känsla av vad det handlar om att ha en baby.
– Det här vet jag att man använder till exempel i Danmark och vad jag har hört också i Sverige och England. Och det har nog konkretiserat situationen för många, att ”jaha så här är det att ha en baby”, fast det handlar om en docka.
”Personer med funktionsnedsättning kan vara lika bra föräldrar som någon annan”
Lisbeth Hemgård har länge jobbat för personer med funktionsnedsättnings väl. Hon säger att diskussionen funktionsnedsättningar har förbättrats, men att fördomar likväl lever kvar och klamrar sig fast i samhället.
– Jag tycker det finns fördomar för alla funktionshindergrupper, jag tycker till exempel att jag har läst och hört människor säga att till exempel rullstolsburna kan bli kritiserade för att de skaffar barn. Det finns en tanke om att det är människor som inte kan ha barn. Och det tycker jag är helt fel.
– Visst kan personer med funktionsnedsättning vara lika bra föräldrar som någon annan. Men det kanske finns specifika utmaningar särskilt om vi tänker på personer med intellektuell funktionsnedsättning att förstå och kunna stödja på rätt sätt.