Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hanna Kronqvist är ny dirigent för Brahe Djäknar och Florakören

Från 2022
Kvinna med armarna i kors. Tittar snett förbi kamera.
Bildtext Kronqvist har tidigare dirigerat flertalet körer, bl.a. ÅK Ensemble i Åbo, Vokalensemblen Röster i Vasa och har också samarbetat med Florakören vid Åbo Akademi samt tonbildat ett stort antal körer. Hon har vunnit många priser och utmärkelser tillsamma
Bild: Frida Lönnroos

Ulf Långbackas efterträdare blir filosofie magister i musikvetenskap och musikpedagog Hanna Kronqvist. Långbacka gick i pension efter att ha lett studentkörerna i 31 år.

Hanna Kronqvist har dirigerat Evivakören i Helsingfors sedan 2010 och leder projektdamkören Exaudio som hon också varit med och grundat. Sedan hösten 2020 är hon även dirigent för kammarkören NOX i Vasa. Kronqvist har vunnit ett flertal priser och utmärkelser tillsammans med sina körer både i Finland och utomlands.

Den nya dirigenten utsågs av en rekryteringsgrupp med både körmedlemmar och externa sakkunniga.

”Vi hade många kunniga kandidater, men tyckte att Hanna Kronqvist särskilt hade färdigheter och erfarenheter som kommer att stödja och utveckla Florakörens och Brahe Djäknars verksamhet och framtid. Vi är mycket glada att få möjligheten att börja arbeta tillsammans med Kronqvist och skapa fin och spännande musik i framtiden”, skriver Sauli Huhtala, ordförande för rekryteringsgruppen, i ett pressmeddelande.

Hanna Kronqvist säger själv att hon med glädje ser fram emot samarbetet med Florakören och Brahe Djäknar.

”Jag är jätteglad och tacksam över den här möjligheten. Studentkörerna är otroligt fina instrument, som representerar både tradition och förnyelse.”

Ulf Långbacka kommer att leda Florakörens och Brahe Djäknars traditionsenliga adventskonserter i Åbo Domkyrka i december. Hanna Kronqvist inleder sitt arbete den 1 januari 2023.

Diskussion om artikeln