Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vätgasanläggningen i Kristinestad på god väg: ”Vi har redan en köpare för slutprodukten”

Från 2022
En man med glasögon  och kort hår ler.
Bildtext Inga slutliga beslut har fattats ännu, men Erik Trast ser hoppfullt på framtiden.
Bild: Juho Teir / Yle

Mycket talar för att 450 miljoner euros investeringen på Björnön i Kristinestad blir av. Enligt CPC Finlands vd Erik Trast finns det en stor efterfrågan på elektrobränslen.

Vindkraftbolaget CPC Finland och kapitalförvaltaren Prime Capital planerar bygga en 200 megawatts produktionsanläggning för grön vätgas och e-metan i Kristinestad.

Marknaden för e-metan eller e-LNG är stor och tanken är att bränslet som produceras i Kristinestad ska säljas i huvudsak till den tyska marknaden.

– Det finns inte tillräckligt av e-LNG på marknaden just nu och allt som vi kommer att producera har vi redan en köpare för, konstaterar CPC Finlands vd Erik Trast.

I anläggningen ska man tillverka vätgas genom elektrolys. Den producerade vätgasen ska sedan reagera med koldioxid och i den här processen skapas e-metan som kan användas som bränsle för bland annat tunga fordon.

– Det är ett syntetiskt bränsle som produceras med grön el. Koldioxiden får vi från olika anläggningar inom ungefär en 150 kilometers radie från Kristinestad. Diskussioner med flera aktörer pågår, säger Trast.

Det finns även möjligheter att använda vätgas som energilager, men några sådana planer är inte aktuella just nu, säger Trast.

– Vi har möjlighet att ändra vår affärsmodell och sälja vätgas, men för tillfället har vi inte funnit någon fungerande modell för det ändamålet.

Just nu pågår tillståndsprocessen och enligt Trast kan anläggningen börja byggas under andra halvan av år 2024.

– Jag tror starkt på det här och det som skiljer oss från många andra projekt i Finland är att vi redan har en köpare för slutprodukten samt att vi delvis har egen elproduktion.

Satsar på vindkraft

För att vätgasen som används i tillverkningen ska klassas som grön måste den produceras med förnybar energi.

– Det krävs väldigt mycket el och vår affärsmodell bygger på att elen kommer från egen produktion. Vi är inte beroende av marknaden, konstaterar Trast.

Ungefär 80 procent av elbehovet i anläggningen ska CPC Finland och Prime Capital själva producera med hjälp av i huvudsak vindkraft. Kraftverk med en effekt på totalt 200 megawatt kommer att vara klara i slutet av det här året.

Dessutom väntar ytterligare projekt med en total effekt på 600 megawatt på tillstånd.

– En del projekt är redan i slutskedet av tillståndsprocessen, andra ungefär halvvägs, säger Trast.

Vindkraftverken kommer att finnas i Kristinestad, i Storå och i Sastmola.

Vd: Björnön lämpar sig utmärkt för en vätgasanläggning

Enligt Erik Trast fyller det gamla kraftverksområdet på Björnön i Kristinestad alla kriterier för vad som behövs för storskalig produktion av vätgas och e-metan.

– Här finns väldigt bra möjligheter att ansluta sig till elnätet och området har varit i industriellt bruk, det vill säga planläggningen borde gå smidigare.

– En ytterligare orsak till varför vi valt Kristinestad och Björnön är djuphamnen. Köparen vill gärna hämta LNG:n med fartyg och vi vill gärna använda hamnen till det ändamålet.

Kraftelledningar över ett höstlandskap. En tät dimma skymmer sikten.
Bildtext Här skulle den 450 långa och 150 meter breda anläggningen byggas.
Bild: Juho Teir / Yle

Enligt Trast skulle transport via hamnen ändå kräva ytterligare investeringar i infrastrukturen och det är något som man tittar närmare på för tillfället.

Området där anläggningen skulle byggas ligger öster om gamla kolkraftverket och är ungefär 37 hektar stort. Anläggningen planeras bli ungefär 400 meter lång och 150 meter bred.

I produktion skulle anläggningen sysselsätta kring 30 anställda och betydligt fler under byggnadsprocessen.