Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En av de mest meriterade i damlandslaget lägger av – Tuija Hyyrynens tank var tom efter fem raka ligatitlar i Italien och karriärens tredje EM-turnering

Juliette Kemppi och Tuija Hyyrynen tackar fans.
Bildtext Tuija Hyyrynen (till höger) har gjort sitt i landslaget. Hon spelade sin första landskamp 2007.
Bild: Kevin Hodgson/Our Game Magazine/SPP/Shutterstock/All Over Press

Damlandslaget får hitta en ny högerback. Tuija Hyyrynen har varit given i åratal, men nu väljer 34-åringen att avsluta sin framgångsrika karriär. ”Det fanns ingen motivation att starta om”, säger hon.

Fotbolls-EM och höstens avslutning i VM-kvalet förväntades bli en möjlig rensare i damlandslaget. I dagsläget har två lagt skorna på hyllan – Essi Sainio och Tuija Hyyrynen.

Hyyrynen har varit en bärande del i landslaget i många år. Hon gjorde mästerskapsdebut i hemma-EM 2009 – och tretton år senare knöt hon ihop säcken i EM i England.

Ytterbacken gav det definitiva beskedet i dag, och hon kan summera över ett decennium i landslaget och framgångsrika år i klubblag. Hennes sista klubb blev Juventus, där hon blev italiensk mästare fem gånger.

– Tanken var tom efter titlarna med Juventus och EM-slutspelet. Jag hade uppnått det som jag hade drömt om. Jag har gjort precis allt som jag har velat göra och fått så mycket mer från fotbollen än jag förväntat mig, säger Hyyrynen till Yle.

Tuija Hyyrynen firar italiensk ligatitel med Juventus.
Bildtext Tuija Hyyrynen spelade sina sista säsonger i Juventus.
Bild: IMAGO/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Hyyrynens kontrakt med Juventus löpte ut i våras. En ryggskada under EM gav extratid för eftertanke i höst, och det har funnits en hel del intresse.

– Jag har också tänkt på att fortsätta karriären, men det här känns rätt. Det känns bra att avsluta med en magnifik säsong. Det fanns ingen motivation för att starta från början i en ny miljö.

Missade EM-matcher på grund av coronasmitta

Hyyrynen lägger av som en av landslagets mesta spelare. Det blev 121 A-landskamper, och det är bara tre spelare som har spelat fler landslagsmatcher: Anna Westerlund, Laura Österberg Kalmari och Linda Sällström.

Spelarna med flest landskamper

  1. Anna Westerlund, 147 landskamper

  2. Laura Österberg Kalmari, 130 landskamper

  3. Linda Sällström, 122 landskamper

  4. Tuija Hyyrynen, 121 landskamper

  5. Sanna Valkonen, 120 landskamper

  6. Anne Mäkinen och Jessica Julin, 118 landskamper

Hyyrynen spelade sin sista match i karriären i EM-premiären mot Spanien. Hon missade de två sista matcherna i gruppspelet på grund av coronasmitta.

– Det känns lite tudelat fortfarande. Jag är oerhört besviken över att EM tog slut efter första matchen. Samtidigt är stolt och tacksam över att ha fått uppleva premiären och den spänningen och laddningen.

Tuija Hyyrynen och Spaniens Mariona Caldentey vid fotbolls-EM.
Bildtext Tuija Hyyrynen förlorade sin sista landskamp. Spanien blev för svåra i EM-premiären i Milton Keynes.
Bild: Tomi Hänninen

Värdesätter mer än titlar

Hyyrynens meritlista består av sexton titlar på klubbnivå – bland annat fem raka ligaguld i Italien – och tre EM-slutspel.

– En av de allra viktigaste sakerna har ändå varit att få vara med då vår sport har utvecklats snabbt och bidra till det. Det gör att nästa generation kan drömma om mer och ha bättre förutsättningar. Jag värdesätter också alla vänner som jag har fått från olika delar av världen.

Nu hoppas Hyyrynen på att hon kan fortsätta arbeta inom fotbollen i Finland.

Hon är magister i gymnastik- och idrottsvetenskaper och hoppas på att ha nytta av det då hon letar nya utmaningar efter spelarkarriären.

Diskussion om artikeln