Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅU:s personal anmälde chefredaktör Tom Simola till Opinionsnämnden för massmedier – stoppandet av artikel om lokalpolitiker väcker frågor

Uppdaterad 01.11.2022 08:31.
Man i skjorta och kostym står lutad mot en vit trädörr.
Bildtext Tom Simola säger till Svenska Yle att det är bra att ärendet nu diskuteras grundligt men anser samtidigt att han inte har gjort något fel.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Tidningens chefredaktör valde att stoppa artikel om lokalpolitiker. Personalen har valt att anmäla sin chef och vill att beslutet granskas av Opinionsnämnden som är en utomstående part.

– Vi grundar vår anmälan på att vi vill att Opinionsnämnden för massmedier reder ut vad som hände i den här sakfrågan. Det var inte ett lätt beslut att ta men vi vill veta vilka publicistisk grund som låg bakom beslutet att stoppa artikeln, säger huvudförtroendeperson Annina Suominen.

Artikeln som inte publicerades var en fortsättningsartikel på en större granskande helhet om Vänsterförbundets lokalpolitiker i Åbo. Åbo Underrättelser hade tidigare den 28.5 publicerat en artikelhelhet och hade planerat in en fortsättning till den 2 juni, men den artikeln stoppades.

Ung besviken kvinna i glasögon.
Bildtext Huvudförtroendeperson Annina Suominen hoppas att personalens anmälan ska ge mer information om vad som skedde då Åbo Underrättelser valde att stoppa en artikel om en lokalpolitiker.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Suominen har personalen frågat chefredaktör Tom Simola om vilka journalistiska grunder ligger bakom beslutet men inte fått något uttömmande svar. Därför valde man efter mycket övervägande att göra en anmälan till Opinionsnämnden.

– Vi är genuint intresserade av de journalistiska motiven. Vi anser att det i journalistreglerna finns paragrafer som kanske har brutits och vi vill nu utreda om så är fallet, säger Suominen.

Men det är mycket ovanligt att det är den egna personalen som gör en anmälan, vad hoppas ni åstadkomma med den?

– Vi hoppas enbart att Opinionsnämnden ska behandla anmälan så att vi kan få svart på vitt vad det egentligen är som har hänt. Hela den här händelsen har påverkat stämningen på redaktionen och vi har känt en osäkerhet kring vad som hände då artikeln stoppades, säger Suominen.

Enligt Suominen har saken diskuterats en del på redaktionen mellan anställda, men eftersom man anser att man inte har fått ett tillfredställande svar av chefredaktör Tom Simola såg man ingen annan utväg än att göra en anmälan.

– Det känns som att det journalistiska och publicistiska ledarskapet på ÅU är svajigt, säger Suominen.

”Jag har aldrig varit med om att en artikel jag skrivit stoppas”

Frilansjournalisten Emma Strömberg är en av dem som skrivit under anmälan mot chefredaktör Tom Simola. Strömberg jobbade för Åbo Underrättelser i somras och det var hennes artikel som stoppades.

Ung besviken kvinna i svart kappa.
Bildtext Frilansjournalisten Emma Strömberg är mycket besviken över att artikeln hon skrivit för Åbo Underrättelser stoppades.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det var väldigt upprörande för det fanns inga journalistiska skäl att stoppa den här publiceringen och väldigt märkligt blev det då man har gjort en stor granskning och inte sedan kan göra en uppföljning, säger Strömberg. Det känns som att mina händer blev kapade som journalist.

Gav Tom Simola någon förklaring till dig varför den sista delen i artikelserien inte kommer att publiceras?

– Det första argumentet var att han inte anser att artikeln är intressant, säger Strömberg. Ifall tidningen väljer att publicera artikeln ser det ut som att ÅU kör en agenda.

Enligt anmälan till Opinionsnämnden ska publiceringen av artikeln ha stoppats efter att Vänsterförbundets fullmäktigeordförande kontaktade tidningen och chefredaktören.

– Vänsterförbundets gruppordförande i Åbo, Mirka Muukkonen sade till mig att tidningen kör en agenda och ringde därför också till chefredaktören, säger Strömberg. Efter Muukkonens samtal tog chefredaktören beslutet att stoppa artikeln.

Har du tidigare varit med om något liknande?

– Nej, aldrig!

Strömberg jobbar sedan sommaren inte längre för Åbo Underrättelser.

”Chefredaktören har i sista hand ansvar för det som publiceras”

Då Svenska Yle tar kontakt betonar chefredaktör Tom Simola omedelbart att det är bra att saken nu diskuteras. Men han ser inte att det är så dramatiskt som det låter.

– Ingen försökte påverka mig gällande detta och jag ser det det däremot som märkligt att man inte skulle diskutera med alla som ringer hit, utan säga att jag kan inte tala med dig för då blir jag påverkad. Det är helt klart att man måste diskutera med alla parter både före och efter och alltid då det finns orsak, så jag ser inget märkligt med det här.

Simola betonar att det bör minnas att det är han som chefredaktör som har det slutgiltiga ansvaret för vad som publiceras av Åbo Underrättelser.

En kvinna jobbar vid sin dator bakom en glasdörr. På dörren står "Livet är lokalt".
Bildtext Åbo Underrättelser kända slogan är Livet är lokalt. Vilket lokalt innehåll är viktigt synas nu i sömmarna av Opinionsnämnden för massmedier.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

– Det är jag som i sista hand också har personligt och ekonomiskt ansvar om vi blir stämda för ärekränkning, säger Simola.

Varför ansåg du att det fanns skäl att inte publicera artikeln?

– Jag har sagt det tidigare och kan säga det nu att det handlade inte om något vi inte publicerade, säger Simola. Vi hade publicerat en hel artikelserie om samma tema men jag ansåg att det inte kom något nytt i den artikel som hade skrivits och beslöt att vi inte publicerar den.

Simola betonar att ifall det dyker upp någon ny information i ärendet så kan tidningen naturligtvis publicera det omedelbart.

– Men nu avgjorde jag att det kändes som att vi höll på med en klappjakt mot en enskild person. Jag anser inte att jag har gjort något fel utan endast skött den ansvariga utgivarens uppgifter.

Opinionsnämnden för massmedier bekräftar till Svenska Yle att en anmälan har lämnats in och den ska behandlas i början av nästa år.

ÅU:s personal anmäler chefredaktören

7:07

Artikeln uppdaterad klockan 21.27 med preciserad kommentar och preciserat citat av Emma Strömberg.