Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Veterinär positivt överraskad: endast fyra svin dog på grund av branden

Kvinna som pratar i telefon.
Bildtext Cirka 15 djur hölls under observtion under dagen, men bara fyra behövde slutligen avlivas, uppger tillsynsveterinär Maria Lassus-Jensen.

Det gick förvånansvärt bra för djuren i det svinhus som brann i Jeppo i Nykarleby. Det säger tillsynsveterinär Maria Lassus-Jensen som under dagen har följt djurens tillstånd.

Veterinär Maria Lassus-Jensen bedömer att svinen mådde bra genast på morgonen, även om händelserna naturligtvis stressade dem.

– Det blev tillfälligt väldigt hög belastning i de andra avdelningarna, det blev väldigt mycket djur på ett litet område.

Då man för ihop djur som inte känner varandra kan det skapa ytterligare oro, uppger Lassus-Jensen som jobbar på Miljöhälsan Kallan.

– Det kan bli slagsmål mellan djuren, sådana tecken ser man, att de börjar slåss helt enkelt.

I en del boxar såg hon det också i Jeppo, men djurtransportbilar var snabbt på plats för att evakuera grisarna.

– Det verkar ha gått lugnt till, några riktigt skadade djur fanns inte.

Svinen får flytta till Pensala

Inte ett enda svin dog i själva branden, och Lassus-Jensen behövde enbart ge order om avlivning för fyra svin. Cirka 15 svin hölls under uppsikt men de kvicknade till.

– Vi kunde ha dem under observation under dagen och det var troligen sådana som bara hade varit stressade.

Svinen från gården har under dagen flyttats till utrymmen i Pensala. Dels för att en del var så små att de behöver växa till sig innan slakt, dels för att de var i så gott skick.

– Då de inte lidit större skador så då finns heller inget skäl att avliva dem.

Lassus-Jensen känner inte till brandorsakerna eller händelseförloppet, men hon är glad för att det inte blev värre.

– Man måste utgå från att de helt enkelt lyckats få in tillräckligt med frisk luft eller fått ut djuren tillräckligt snabbt.