Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Spökens natt lockade man ur huse i Borgå – närmare 10 000 besökare i Gamla stan

Från 2022
En gammal rådhusbyggnad är upplyst med röda lampor. Framför står en stor folkmassa.
Bildtext Många lockades till Gamla stan i Borgå med resultatet att det emellanåt kunde kännas trångt på de smala kullerstensgatorna.
Bild: Jan Forsman

Årets Halloweenevenemang i Gamla stan i Borgå lockade rekordmånga besökare. Spökens natt besöktes huvudsakligen av Borgåbor men många i publiken kom också från Helsingfors.

– Det är fint att Borgåborna hittade till evenemanget och speciellt att så många unga Borgåbor var med och klädde ut sig, säger Päivi Dietrich.

Dietrich är ordförande för Gamla stans företagarförening, som ordnar Spökens natt.

En kvinna utklädd till en ängel med stora vingar som lyser i olika färger.
Bildtext Under spökens natt rör sig flera lokala skådespelare i Gamla stan, utklädda till olika saker kopplat till Halloween. Den här lysande ängeln var välfotograferad under årets evenemang.
Bild: Jan Forsman

Hon upplever att evenemanget gick bra, sett ur arrangörssynvinkel, och att både företagarna och besökarna verkade nöjda.

Över 8 000 mobiltelefoner

Statistik visar att 8 200 mobiltelefoner rörde sig i Gamla stan i Borgå under de fyra timmarna som evenemanget ordnades på fredagskvällen.

Majoriteten var från Borgå men över 20 procent var från Helsingfors.

En mängd ungdomar deltar i ett Halloweenevenemang som ordnas bland gamla trähus.
Bildtext Från arrangörshåll är man glad över att så många unga Borgåbor deltog i Spökens natt.
Bild: Jan Forsman

Eftersom alla inte har en egen mobiltelefon och evenemanget lockade många barn är den faktiska siffran besökare högre, säger Jan Forsman som jobbar som marknadsföringsplanerare vid Visit Porvoo.

Han tror att antalet besökare rör sig närmare 10 000 - en siffra han själv är förvånad över.

– Vi är väldigt nöjda att det gick så här bra och att det var såhär massor med folk i farten.

Siffran gör Spökens natt till det mest välbesökta evenemanget i Borgå, sett till evenemangets längd. Som jämförelse kan man ta julöppningen i Borgå, som brukar locka kring 5 000 besökare.

En man med glasögon fotad utomhus, i bakgrunden syns gamla trähus med skyltfönster.
Bildtext Visit Porvoo har varit medarrangör till Spökens natt i två år och kunnat ge evenemanget synlighet utanför Borgåtrakten, berättar Jan Forsman.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Speciellt nöjd är Forsman och hans kollegor på Visit Porvoo för att evenemanget ordnas off season, alltså inte på sommaren eller vid julen då Borgå överlag lockar många turister.

”Kö ut till gatan”

Belinda Peltonen på Fannys café vid Rådhustorget var förberedd på att det skulle vara mycket folk i gång och ur caféets synvinkel gick evenemanget bra.

– För oss var det som en sommardag, det var kö ända ut till gatan, berättar hon.

Två kvinnor står bakom en disk i ett café. De tittar in i kameran och ler.
Bildtext Det var full rulle i caféet i fredags. Ella Henrichson sålde många spökbakelser och koppar med varm choklad medan Belinda Peltonen skötte disken.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Peltonen blir förvånad över att höra hur stora folkmassor evenemanget faktiskt samlade.

Hon minns hur det för ett antal år sedan ordnades småskaliga guideturer om spökhistorier i Gamla stan. I dag är det belysning och dekorationer, utklädda skådespelare och en mängd programpunkter.

Kan bli ännu större

Päivi Dietrich från företagarföreningen konstaterar att evenemanget i sin nuvarande form har nått sin besökargräns.

Stundvis blev det trängsel i Gamla stan, som till viss del berodde på att gränden bakom Rådhuset är avstängd, berättar hon.

Hon tycker att evenemanget nog kan växa sig ännu större, men att området då också måste vara större än nu. Evenemangets längd kunde också förlängas för att risken för trängsel ska minska.

Diskussion om artikeln