Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ambrosius Wollsten är en av 51 800 som vill ge papperslösa en chans

Från 2022
Ambrosius Wollsten i röd kavaj och röda byxor.
Bildtext Ambrosius Wollsten är en av initiativtagarna till medborgarinitiativet Tillstånd att leva.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Riksdagen har fått in ett rekordantal medborgarinitiativ under valperioden. De flesta går aldrig igenom som sådana, men ändå försöker fler finländare än någonsin påverka lagstiftningen.

Ett av medborgarinitiativen som landat hos riksdagen vill skipa rättvisa för de papperslösa i vårt land. Syftet är att staten skulle ge ett fyraårigt kontinuerligt uppehållstillstånd för de personer som har ansökt om asyl i Finland före 2017.

Medborgarinitiativet Tillstånd att leva har 51 800 finländares stöd. Många finländare aktiverade sig år 2015 när över 30 000 asylsökande kom till Finland. Systemet för asylansökningar blev överbelastat och Migrationsverket skärpte sin praxis samtidigt som regeringen Sipilä stramade åt lagstiftningen.

Situationen har fått dimensioner av en humanitär kris.

Ambrosius Wollsten

En av initiativtagarna till medborgarinitiativet, Ambrosius Wollsten, anser att man med hjälp av en lagändring nu borde rätta till de problem som följde de politiska besluten.

Bland annat blev en del av de asylsökande utan tillräcklig juristhjälp, många fick felaktiga beslut som baserade sig på förhastade felöversättningar och det blev svårt att överklaga.

Tiggare på gatan
Bildtext Enligt en uppskattning från Finlands flyktinghjälp finns det mellan 3 000 och 6 000 papperslösa människor i Finland.
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

I dag lever därför uppskattningsvis 3 000 till 6 000 människor i Finland utan officiell status, i ett slags skuggsamhälle.

– Lagändringen skulle råda bot på det här problemet att vi har människor som man inte kan skicka tillbaka till ursprungslandet men som inte heller får uppehållstillstånd. Det här skulle lösa problemet på en gång, säger Wollsten.

Bråda tider i riksdagen

Tillstånd att leva är bara ett av de fyrtio medborgarinitiativ som har samlat över femtiotusen namn och landat i riksdagen under den här regeringsperioden. Antalet är rekordartat. Medborgarinitiativet har funnits i tio års tid som ett sätt för den vanliga medborgaren att påverka lagstiftningen.

Medborgarinitiativ

Just nu är det bråda tider för all lagberedning i riksdagen eftersom en ny regering tar vid i april 2023. De lagförslag som inte når målet innan valperiodens slut förfaller.

När det gäller medborgarinitativ finns det inga garantier för att de tas till behandling även om de har nått riksdagen, säger riksdagens utrednings- och kommunikationsdirektör Rainer Hindsberg.

– Kanske man förväntar sig att medborgarinitiativet ska vara 100 meter häck medan det i verkligheten är ett maratonlopp där man inte ska ge upp även om det inte går igenom på första gången.

Rainer Hindsberg, Eduskunnan tieto ja viestintäjohtaja.
Bildtext – Det känns säkert frustrerande att många medborgarinitiativ förkastas. Många riksdagsledamöter känner säkert likadan frustration när lagstiftningen tar pyttesmå steg. Så fungerar lagstiftningen i Finland, säger riksdagens kommunikationsdirektör Rainer Hindsberg.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Bara en handfull medborgarinitiativ har gått igenom som sådana, exempelvis lagen om könsneutralt äktenskap som godkändes år 2014. Många medborgarinitiativ har ändå lyckats lyfta upp viktiga samhällsfrågor.

I bästa fall har initiativen senare dykt upp i lagstiftningen. Så gick det till exempel med ett medborgarinitativ om Natomedlemskap tidigare i år. Initiativet ledde ingenvart men resultatet blev i stort sett detsamma i och med att riksdagen röstade för en regeringsproposition om en medlemsansökan till Nato.

Migrationsfrågor hör till de känsligare ämnen där regeringssammansättningen kan spela roll för om frågan förs vidare till riksdagsbehandling. Gruppen bakom medborgarinitiativet Tillstånd att leva hoppas att lagen går vidare innan regeringsperioden är slut.

Det vi vill är att de här människorna ska få leva normalt. Många lever i ett skuggsamhälle eftersom de inte omfattas av samma tjänster som vi andra.

Ambrosius Wollsten

De kommande månaderna visar vilka lagar som kommer i mål. Både regeringspropositioner och medborgarinitiativ står på kö. Kommunikationsdirektör Rainer Hindsberg tror att riksdagen ännu hinner med en hel del.

– Vi hade väldigt många medborgarinitiativ i början av hösten som väntade på behandling. Jag tycker att det är positivt hur många som har hunnit behandlas hittills och som säkert ännu hinner behandlas, säger Hindsberg.