Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Professor emeritus i journalistik Tom Moring om ÅU-fallet: ”Liknande har jag inte stött på”

Uppdaterad 01.11.2022 08:30.
Tom Moring i närbild.
Bildtext Det är aldrig en bra sak om det råder en tydlig brist på förtroende mellan chefredaktören och det övriga redaktionskollektivet, menar Tom Moring.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Personalen vid Åbo Underrättelser anmälde chefredaktör Tom Simola till Opinionsnämnden för massmedier. Tom Moring, professor emeritus i journalistik, tolkar det som en markering av ett misstroende.

Tom Moring säger att han inte tidigare har sett ett liknande fall där en chefredaktör blir anmäld av sin egen redaktion för att ha påverkat publiceringen av material.

– Ett lite liknande fall var det som mötte Atte Jääskeläinen som var chefredaktör för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet 2016, säger Moring.

2016 publicerade Yle en artikel om att dåvarande statsminister Juha Sipiläs (C) familj ägde ett bolag som fick en order av det statsägda gruvbolaget Terrafame. Gruvbolaget hade precis beviljats tilläggsfinansiering av regeringen.

Jääskeläinen stoppade vidare rapportering vilket fick flera av Yles journalister att avgå och startade en undersökning om Yles oberoende. Till sist avgick Jääskeläinen från sin post.

Mer om händelsen kan du läsa här.

– Det var ändå en annorlunda historia eftersom Opinionsnämnden för massmedier ansåg att det kunde bevisas att Jääskeläinen påverkats av en utomstående part. Något sådant bevis har jag ännu inte sett i det här fallet. Chefredaktören har rätt att stoppa en artikel utan att det ses som censur. Det var något som Opinionsnämnden för massmedier betonade starkt då de behandlade Jääskeläinen-fallet, säger Tom Moring.

En ohållbar situation

Det är aldrig en bra sak om det råder en tydlig brist på förtroende mellan chefredaktören och det övriga redaktionskollektivet, menar Moring.

– I längden blir det här ohållbart och leder till att redaktionen lider. Nu vet jag inte vilka förutsättningar Åbo Underrättelser har för att arbeta igenom den här konflikten. Men som jag ser saken handlar det mera om en konfliktsituation än om ett misslyckande att följa utgivningsprinciper, säger Moring.

Enligt Moring ligger det verkliga krutet i den anmälan som personalen vid Åbo Underrättelser gjort mot Tom Simola i att man velat markera ett klart misstroende från redaktionens sida mot chefen.

Professor emeritus i journalistik Tom Moring kommenterar ÅU-fallet

4:18

Diskussion om artikeln