Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Överraskande beslut: Ishallen får inte extra understöd av Raseborgs stad – hallbolaget säger sig klara högst en månad utan mer pengar

Uppdaterad 01.11.2022 17:08.
Ishockeyjuniorer i pågående match.
Bildtext Ishallen bad om understöd för att klara vintern.
Bild: Ice Team Raseborg

Stadsstyrelsen i Raseborg beslutade på sitt möte i måndags (31.10) att förkasta ishallsbolagets anhållan om mera pengar.

Aktiebolaget bakom ishallen hade ansökt om 60 000 euro för att klara av de kommande månaderna, antingen som verksamhetsbidrag eller kapitallån.

Ishallsbolaget menar att de behöver understödet för att verksamheten ska kunna överleva vintern så att de inte behöver stänga ishallen i Karis.

De senaste säsongerna påverkades ishallen av längre stängningar under coronapandemin och i år kämpar ishallen med förhöjda energipriser och högre räntekostnader.

Ishallen hotas av stängning inom november

Ishallsbolagets styrelseordförande Jan Lindholm är både förvånad och besviken över stadsstyrelsens beslut.

– Vi måste stänga och ställa in alla betalningar för kassan är för tillfället tom på grund av de höga energikostnaderna.

När aktiebolagets styrelse slog fast prisnivån för hallhyror i våras kunde ingen ana att energikostnaderna skulle raka i höjden, åtminstone inte så här mycket.

– Vi har också stora lån som är mycket större än vad vi tänkte oss när vi byggde hallen för drygt tio år sedan. Det är lånen som ställer till det, säger Jan Lindholm.

Lindholm säger att styrelsen för ishallsbolaget har en plan b. Vad det innebär vill han inte kommentera. Däremot ger han klara besked över hur länge verksamheten kan fortsätta utan extra tillskott i kassan.

– Jag skulle säga den här månaden i bästa fall, så det är fråga om mycket kort tid.

Om staden hade beviljat understödet skulle det inte ha varit första gången som Raseborg ryckt in för att hjälpa det icke-vinstdrivande ishallsbolaget.

Staden gick in med 400 000 euro när bolaget körde i gång och gav senare 250 000 euro i kapitaltillskott.

Utöver det har Raseborg årligen stött hallen och i gengäld fått billigare istider för barn i stadens skolor och daghem. Staden har också återbetalat fastighetsskatten till hallbolaget.

En grå hallbyggnad, kväll, byggnaden är upplyst. Bilar står parkerade framför byggnaden, barn på väg in i hallen. Raseborgs ishall.
Bildtext Det är mörka tider för Raseborgs ishall.
Bild: Pia Santonen / Yle

Staden kan redan ha stött ishallen mer än tillåtet

Förslaget som stadsstyrelsen slopade var att bevilja 60 000 euro i kapitaltillskott. Stadsutvecklingssektionen hade tidigare för sin del godkänt det förslaget.

Men stadsstyrelsen förkastade hallbolagets anhållan. Motiveringen var något som kallas de minimis-gränsen som överskrids om staden beviljar stödet.

Den minimis-gränsen är en EU-bestämmelse som slår fast att en offentlig instans, till exempel en kommun eller stad, inte får understöda ett bolag utan att få något i gengäld (på finska ”vastikkeetta”) med mer än 200 000 euro under en treårsperiod. Raseborgs stad har varje år beviljat bolaget 50 000 euro och då fått billigare istider för stadens skol- och dagisbarn. Dessutom har staden betalat tillbaka fastighetsskatten till bolaget, cirka 27 000 euro per år, till ishallsbolaget.

Stadsstyrelsen hänvisade i sitt nekande beslut också till hallbolagets revisionsberättelse (1.7.2021–30.6.2022) som ska visa att det inte finns förutsättningar för ett kapitallån.

Artikeln bygger på skriftliga källor: föredragningslistan till Raseborgs stadsstyrelse 31.10.2022 samt det beslut som stadsstyrelsen fattade. Artikeln kompletterades 01.11 klockan 16.55 med citat av ishallsbolagets styrelseordförande. Rubriken uppdaterades med bolagets syn klockan 17.08.