Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tage Thompson första sexpoängsmannen i Buffalo på nästan 30 år – Olli Määttä gjorde säsongens andra mål i slaktmatchen

Tage Thompson fick en massa hattar tack vare sina tre mål.
Bildtext Tage Thompson fick en massa hattar tack vare sina tre mål.
Bild: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Spor

Överraskningslaget Buffalo Sabres tvålade till Detroit Red WIngs med 8–3 under ledning av Tage Thompson. Aleksandr Ovetjkin sköt ett mål och ligger nu en fullträff från ett av Gordie Hows rekord.

När Buffalo Sabres amerikanska anfallare Tage Thompson satte 1–0-målet några minuter innan den första pausvilan kunde knappast han eller någon annan heller tänka sig hur ishockeykvällen i Buffalo skulle komma att utveckla sig.

I början av andra perioden utjämnade Olli Määttä för Detroit Red Wings och matchen stod och vägde. Några minuter senare förde Jack Quinn med sitt första mål för säsongen och sitt andra NHL-mål totalt åter upp Buffalo i ledning – på pass av Thompson. Och när Jeff Skinner nio minuter senare, igen med Thompson som framspelare, gjorde 3–1 till hemmalaget kunde man kanske redan skönja ett mönster.

Se Olli Määttäs mål mot Buffalo! - Spela upp på Arenan

I slutet av perioden hittade Thompson rätt för andra gången i matchen, och låg med en period kvar att spela på 2+2.

Dahlin i magnifik form

I tredje perioden tog han sin femte poäng genom att assistera till Rasmus Dahlins mål – för övrigt svenskens sjätte fullträff för säsongen. Ett par minuter efter Dahlins mål sågs en så ovanlig företeelse som att Thompson inte fick en poäng trots att Buffalo gjorde mål: Dylan Cozens nätade på pass av Owen Power och JJ Peterka.

Vid 55.58 återställdes det normala när Thompson fullgjorde sitt hattrick på Skinners och Dahlins passningar.

Dahlin tog i samma veva över backarnas poängligatopp med 6+6=12 på nio matcher. Landsmannen Erik Karlsson är tvåa med 6+5=11 på lika många matcher. Bland de 14 poängmässigt bästa backarna finns inte mindre än fem svenskar medan Finlands backetta Olli Määttä, god för 2+4=6 på nio matcher, ligger på 25:e plats.

Rasmus Asplund sköt slutresultatet 8–3 39 sekunder före slutsignalen. Thompson blev utan poäng.

– Så klart känns det bra att vinna, speciellt om man vinner med 8–3. Jag tycker att vi spelade väldigt bra hela vägen och klart att det känns bra att göra mål. Det är trevligt att leverera till matchprotokollet, säger den två meter långa bjässen enligt NHL:s webbplats.

”Mentalt frånvarande”

Detroit-kaptenen Dylan Larkin hade inte mycket till övers för sitt lags uppvisning.

– Vi var mentalt frånvarande, de var inte. Oberoende av vilken nivå man spelar ishockey på så krävs det att man är närvarande, annars blir det pinsamt. Vi måste hitta stoltheten, säger Larkin på NHL:s webbplats.

Men tillbaka till matchhjälten Thompson.

Nu råkade det ju sig som så att Thompson i Buffalos förra match, mot Chicago Blackhawks i lördags, stod för 2+1. Än bättre var att han noterade sina poäng vid matchens tre sista Buffalo-mål, och eftersom han nu var med i matchens fem första Buffalo-mål så var han delaktig i åtta Sabres-mål i rad.

Enligt NHL, som älskar statistik av alla de slag, är Thompson historiens andra Buffalo Sabres-spelare som poängmässigt deltagit i åtta mål i rad.

Den första? Klubbikonen Pat LaFontaine säsongen 1992–1993. Thompsons sex poäng var likaså något av en ovanlighet i Buffalo. Det har hänt totalt sex gånger, senast 1992–1993 när samme LaFontaine stod för 1+5=6.

Ovetjkin nära NHL-rekord

På tal om NHL-statistik och NHL-rekord. Washington Capitals anfallare Aleksandr Ovetjkin är mycket nära att ta hand om ett NHL-rekord. I 2–3-förlustmatchen mot Carolina Hurricanes (först efter straffar, bör tilläggas) gjorde Ovetjkin ett mål vilket var hans 785:e i både NHL och Capitals.

Den målmängden placerar honom på andra plats efter Gordie Howe i antal mål för en och samma NHL-klubb. Howe gjorde 786 mål för Detroit Red Wings. Närmast en tidsfråga innan Ovetjkin tar över förstaplatsen.

Steve Yzerman är för övrigt trea på listan med 692 mål för Detroit Red Wings, följd av Mario Lemieux med 690 mål för Pittsburgh Penguins, Joe Sakic med 625 mål för Colorado Avalanche och Bobby Hull med 604 fullträffar för Chicago Blackhawks.

Carolinas finländska anfallartrio blev utan poäng i matchen.

Nattens andra blåvita poäng – utöver Määttäs mål – stod Rasmus Kupari för. Kärpät-meriterade Kupari spelade fram till ett av Los Angeles Kings mål i 5-1-segern över St. Louis Blues. Det var Kuparis första poäng och andra match den här hösten. Totalt har Kotkasonen noterats för poängen 6+9=15 på 66 NHL-matcher.

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln