Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elon Musk har gjort sig till ensam ledare för Twitter, hela styrelsen är avskedad

Uppdaterad 01.11.2022 10:21.
 Elon Musk med Twitter-logotypen i bakgrunden.
Bildtext Elon Musk, en av världens rikaste personer, har ringmärkt Twitter.
Bild: Lehtikuva

Många ledare hos sociala medieplattformen Twitter har tvingats gå sedan miljardären Elon Musk köpte företaget. Härefter ska det rensas också bland den övriga personalen.

Den amerikanska myndigheten SEC, som håller koll på handeln med värdepapper, har tagit emot dokument där det framgår att hela styrelsen för Twitter har avskedats. Därmed har miljardären och Twitters nya majoritetsägare Elon Musk blivit bolagets enda ledare.

Musk hade redan tidigare avskedat vd:n Parag Agrawal och flera andra personer i ledande ställning.

Ur dokumenten som SEC har tagit emot framgår också att den saudiska prinsen och affärsmannen Alwaleed bin Talal är Twitters näst största aktieägare.

I samband med att Musk tog över Twitter förra veckan gav han order om att börja förbereda omfattande personalminskningar. Minskningarna tros främst drabba dem som jobbar med juridik, säkerhet och moderering.

Handeln med aktien stoppades

Musk ämnar också få bort Twitter från börsen och företaget har lämnat in en ansökan om det. Handeln med Twitters aktier stoppades på börsen i New York i fredags.

Miljardären Elon Musk inledde sin erövring av Twitter i april då han erbjöd 44 miljarder dollar för företaget. I juli tog han tillbaka erbjudandet, och han anklagade Twitter bland annat för att ha gett felaktiga uppgifter om falska konton på plattformen.

När Musk drog tillbaka sitt anbud hotade Twitter med rättsliga åtgärder. Till slut gick Musk ändå med på att slutföra köpet för 44 miljarder dollar, förutsatt att Twitter lägger ner sina planer på en juridisk process.

Blåa bocken kan bli dyr

Elon Musk planerar också ändringar för tjänstens verifierade användare. Musk skriver på Twitter att verifieringsprocessen kommer att göras om.

Användare som blivit verifierade av Twitter får en blå bock bredvid sitt namn, så som Elon Musk själv i tweeten ovan. Bocken är ett tecken på att användaren är en verifierad källa. I dag kostar verifieringen ingenting, men Twitter planerar att göra den till en del av ett betalpaket för tilläggstjänster.

Paketet kostar i dag 4,99 dollar, men den som vill behålla den blåa bocken får betala mer. Twitter planerar att höja avgiften till nästan 20 dollar, eller drygt 20 euro, per månad, rapporterar webbplatserna Platformer och The Verge som båda fokuserar på teknologi.

Du kan kommentera artikeln fram till 1.11 klockan 19.00.

Källor: STT, AFP

Diskussion om artikeln