Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HRT: Biljettpriserna stiger och år 2024 är det slut på skolgruppernas gratisåkande

Uppdaterad 01.11.2022 12:17.
Biljettkontollanter köar för att stiga på ett tåg.
Bildtext From och med år 2024 ska kommunerna betala för skolgruppers resor.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Styrelsen för Helsingforsregionens trafik HRT har enhälligt beslutat att det från och med år 2024 blir ett stopp för skolgruppernas gratisresor under skoldagen.

Beslutet togs undet styrelsemötet på tisdagsmorgonen (1.11).

Styrelsemedlem Sakari Rokkanen (Saml) skriver på Twitter att det nu blir kommunen som ska finansiera skolresorna, inte skolorna eller enskilda grupper.

Styrelsen vill ge kommunerna möjlighet att köpa resetillstånd för alla skolgrupper för en klumpsumma.

”Utflykterna kan fortsätta som förut”

Frågan om att avskaffa gratis resor för skolelever hade redan på förhand väckt en del uppmärksamhet.

Nasima Razmyar (SDP), biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors stad, sa förra veckan att hon anser att förslaget om att avskaffa gratis resor för skolgrupper är ett misstag som hotar att omintetgöra åratal av arbete för social rörlighet för skolelever.

Helsingfors stadsteater har gått ut med att skolklasser enligt dem måste ha tillgång till kollektivtrafiken, eftersom hela staden fungerar som inlärningsmiljö.

Stadsteatern har under många år bjudit skolelever på föreställningar, olika workshoppar och turer bakom kulisserna. Dit har elever tagit sig från skolor runt om staden, just med kollektivtrafik.

Skolor har inte rätt att samla in pengar från elevernas familjer för att finansiera studiebesök, och det här leder nu till att kultur blir mera svåråtkomligt för skolorna, menar stadsteatern.

Men det kommer inte ske, menar HRTs styrelseordförande Matias Pajula (Saml).

Utflykter till museer och konserter kan fortsätta som förut, det är bara pengarna som i stället kommer från kommunernas budget, säger Pajula till Yle Uutiset.

Skolgruppernas gratisresor får ett slut först år 2024, och kommunerna har alltså ett år på sig att hitta på alternativa lösningar.

– Det faktum att vi enhälligt kunde ta det här beslutet enhälligt, visar att vi har en gemensam bild av hur svår situationen är. Det är inte ett tecken på att det var ett lätt beslut. Det finns få bra lösningar. Ingen vill egentligen höja biljettpriserna så pass mycket som vi nu tvingades höja dem, säger Pajula.

Biljettpriserna stiger

På styrelsemötet godkände styrelsen också höjningarna i biljettpriserna som tidigare diskuterats.

Priset på en engångbiljett stiger med 11 procent och är från och med årsskiftet 3,10 euro. En 30-dagarsbiljett för zonerna AB och BC stiger från 65,30 euro till 70,60 euro.

Rabatten för studerande och personer över 70 sänks från 45 till 40 procent.

Däremot blir det billigare att åka kollektivt om man ska röra sig längre från centrum.

En 30-dagarsbiljett för zonerna ABCD sjunker med 23 procent, och kostar från årsskiftet 109,70 euro istället för 142,70 euro som nu. En engångsbiljett för samma zoner sjunker från 5,70 euro till 4,50 euro.

Artikeln uppdaterad klockan 12.17 med mera information om biljettpriserna.

Diskussion om artikeln