Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Författarhuset Villa Biaudet står tomt i Lovisa – oklart om och när någon kan flytta in igen

Villa Biaudet i solsken.
Bildtext Villa Biaudet ligger centralt vid åsen några stenkast från torget och Lovisaviken. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sedan början av 1970-talet har finlandssvenska författare bott och verkat i Villa Biaudet i Lovisa. Nu konditionsgranskas huset och en försäljning är ett av alternativen Finlands svenska författareförening snart har att ta ställning till.

I somras flyttade författaren Bosse Hellsten ut ur Villa Biaudet i förtid. Han kanske blir den sista författaren som bodde i huset.

– Villa Biaudet har sett många författarskap och många konstnärskap under de här åren och nog upplevt det ena och det andra. Samtidigt mår Villa Biaudet som ganska många äldre hus gör i något skede, de behöver lite omsorg, säger Johanna Sandberg, verksamhetsledare för författareföreningen.

I huset har många kända författare bott kostnadsfritt som stipendiat i tre års perioder. Bengt Ahlfors, Claes Andersson och Johan Bargum hörde till de första stipendiaterna.

Joakim Groth, som bodde i Villa Biaudet 1982–1985, har använt sig av Lovisamiljön för sextiotalsskildringen i romanen Världen enligt Edi. Också Marianne Backléns Lovisaskildring Bastionerna är en frukt av vistelsen i Villa Biaudet.

Kjell Lindblad
Bildtext Författaren Kjell Lindblad har haft Villa Biaudet som sitt hem. Bilden är från vardagsrummet i den andra våningen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Just nu ger vi oss ordentligt med tid att granska huset. Jag har lovat författareföreningens medlemmar att återkomma till frågan i början av 2023 för att då ge dem en överblick var vi står och vilka alternativen är, säger Johanna Sandberg.

Räcker de fonderade medlen till

Hon är mån om att påpeka syftet med makarna Léon Biaudets och Ulla Bjernes donation och den fond som instiftades för Villa Biaudet.

– De gav klara direktiv om hur deras arv skulle förvaltas. Avsikten med fonden är att kunna upprätthålla villan, så att en författare ska kunna bo där. Ifall det i fonden inte finns tillräckligt med medel för det, skall resterande medel i fonden användas finlandssvenska författare till fromma.

Nu är frågan om fonden klarar av att bekosta en sanering av fastigheten.

Interiör från Villa Biaudet.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

- Frågan är om vi har tillräckligt med fonderade medel att upprätthålla villan eller måste vi avyttra. Något det är upp till Finlands svenska författareförening att ta ställning till, säger Johanna Sandberg.

Lovisas kulturliv

De besluten fattas under våren 2023. En finlandssvensk institution och era går nu kanske mot sitt slut i Lovisa.

– Villa Biaudet har ju varit en mycket fin förmån för de finlandssvenska författarna, samt ett fint bidrag till Lovisas kulturliv. Frågan är om det är på det sättet vi bäst stöder finlandssvenska författarskap och kulturlivet där eller kan det få nya former, säger hon.

Från gravgården till Walden och Kvarnåsens topp - på påskvandring med författaren Bosse Hellsten i Lovisa

21:03

Diskussion om artikeln