Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Taxireformen höjde priserna i genomsnitt – sämre tillgång till taxi på landsbygden utanför tätorter

Taxibilar i kö vid järnvägsstationen i Böle i Helsingfors.
Bildtext Tillgången på taxibilar är bra i städer och i tätorter även då många samtidigt behöver taxi.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

I större kommuner är det ofta möjligt att resa billigare med taxi än före taxireformen år 2018, meddelar Konkurrens- och konsumentverket i ett pressmeddelande.

Enligt en studie som Konkurrens- och konsumentverkets gjort har de genomsnittliga taxipriserna ändå stigit i Finland.

Studien som gäller resor som görs med hjälp av taxiapplikationer visar att de erbjudna priserna har stigit med i genomsnitt 7 procent på större orter och 15 procent i resten av landet.

Det förekommer stora prisvariationer inom enskilda områden och mellan olika områden. I stora kommuner kan en konsument spara i genomsnitt 6 euro på en fem kilometer lång taxifärd om man väljer det billigaste alternativet. I mindre kommuner kan en konsument vinna bara en euro på att välja det billigaste alternativet.

Taksin hinnasto esimerkkimatkan kanssa.
Bildtext Det förekommer stora variationer i taxipriserna både mellan olika områden och inom områdena.
Bild: Mikko Mykkänen / Yle

Alla kan inte konkurrensutsätta taxiföretag med hjälp av appar. Att ringa till en taxicentral hjälper nödvändigtvis inte, eftersom taxicentralerna inte alltid kan uppskatta vad resan kommer att kosta.

I studien har man jämfört priserna på Åland med prisnivån i övriga Finland. På Åland har man behållit samma taxilagstiftning som var i kraft i hela Finland fram till taxireformen.

Äldre ekonom Jan Jääskeläinen på Konsument- och konkurrensverket säger att man genom att jämföra övriga Finland med Åland fick en siffra på hur mycket priserna stigit jämfört med om taxireformen inte hade blivit av.

– Vi tänker oss att Åland reflekterar prisnivån sådan som den skulle ha varit i övriga Finland ifall taxireformen inte hade blivit av, säger Jääskeläinen.

Besvärligt på ställen med många taxibilar

Ställen med många taxibilar, som järnvägsstationer, flygplatser och hamnar kan vara problematiska för konsumenterna.

Jääskeläinen säger att det på sådana ställen inte är enkelt för konsumenten att få information om olika bilars priser. Taxiförare kan enligt Jääskeläinen också vinka till en konsument att hen ska komma till en viss taxi och då får hen inte välja i lugn och ro.

Varierande tillgång

Enligt studien är tillgången på taxibilar bra i tätorter även då det finns en kraftig efterfrågan på taxitjänster.

På landsbygden är tillgången på taxi god i tätorter, men till exempel på 20 – 25 kilometers avstånd från tätorten är tillgången enligt Jääskeläinen sämre än i städer och i tätorter.

Du kan kommentera artikeln fram till 1.11 klockan 22.00.

Diskussion om artikeln