Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Nordiska statsministrar samlade i Helsingfors: ”Med Lula da Silva ska vi återuppta bevarandet av Amazonas”

Fem personer med formella kläder står vid ett poedium.
Bild: Silja Viitala / Yle

Alla statsministrar utom Danmarks är på plats när Nordiska rådets 70:e höstsession kör igång.

Nordiska rådets höstsession har precis kört igång i riksdagshuset i Helsingfors. Tidigare i dag träffades också de nordiska statsministrarna för ett möte. Alla deltog utom Danmark, Grönland och Färöarna som är förhindrade eftersom Danmark går till val i dag.

Statsministrarnas pressträff inleddes med fraser om hur viktigt det nordiska samarbetet är och att det känns som att träffa vänner och familj när de samlas.

Efter det berättade statsministrarna att diskussionerna förstås handlat mycket om läget i Europa och säkerhetsfrågor. De försäkrade att Norden är enat i sin reaktion på Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– I dag behövs den enade nordiska rösten mer än någonsin, sa statsminister Sanna Marin.

Lulu Ranne och Erkki Tuomioja vid Nordiska rådets session, med blomster.

Nordiska rådet pratar om det mest förbjudna – säkerhetspolitiken – då rådspresidenten Tuomioja sköter sin sista session

När Finland gick med i Nordiska rådet 1955 var försvarsfrågor förbjudna. Men kultursamarbetet var viktigt. Nu samlas rådet till session i Helsingfors, och allt är tvärtom. Nato debatteras mest, kulturbudgeten minskar och intresset för NR förtvinar.

Marin: ”Vi får inte sänka ambitionsnivåerna”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson passade än en gång på att tacka för det starka nordiska stödet i Sveriges Natoprocess.

Men i övrigt valde de flesta av statsministrarna att fokusera på klimatarbetet, både när de mötte pressen och när de talade i plenisalen när höstsessionen körde igång.

De påminde om att de så gott som alla ska delta i FN:s klimatmöte nästa vecka. Sanna Marin påminde om den nordiska visionen om att bli världens mest hållbara och integrerade region till 2030: Norden ska vara föregångare i klimatfrågorna.

– Vi får inte sänka ambitionsnivåerna. Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste gå att uppnå, sade Sanna Marin.

– Vi är alla medvetna om att vi måste göra mer, sade Islands Katrín Jakobsdóttir.

– Det är viktigt att trots den svåra geopolitiska situationen göra allt vi kan för att påskynda den gröna omställningen.

Ålands lantråd Veronica Thörnroos lyfte fram Ålands storsatsningar på havsvindkraft, och Norges Jonas Gahr Støre påminde om vikten av att nu stöda klimatarbetet i Brasilien.

– I Norge understryker vi nu med Lula da Silvas vinst att vi kan återuppta bevarandet av Amazonas, som är en viktig del av det globala klimatarbetet.

Støre och Kristersson underströk också att Norden har stor potential i att exportera och föregå med gott exempel gällande klimatvänliga industri- och energilösningar.