Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jubel och klang när nordiska priser delas ut i Helsingfors – direktsändning med start klockan 20.00

Från 2022

I år fyller Nordiska rådet 70 år, Nordiska rådets litteraturpris 60 år och Nordiska rådets filmpris 20 år – så orsak att fira med andra ord!

Varje år delar Nordiska rådet ut fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset samt barn- och ungdomslitteraturpriset.

Syftet med kulturpriserna är att öka intresset för de nordiska ländernas litteratur, språk, musik och film. Miljöpriset belönar extraordinära insatser för det hållbara Norden.

I år är sammanlagt 50 verk och initiativ från alla nordiska länder, språkområden och regioner nominerade till Nordiska rådets olika priser.

Varje pris är värt 300 000 danska kronor, drygt 40 000 euro, och delas ut i samband med Nordiska rådets årliga session som i år går av stapeln i Helsingfors.

Direktsändning från Musikhuset i Helsingfors

Vinnarna av Nordiska rådets priser koras under en prisutdelning på Musikhuset i Helsingfors tisdagen den 1 november strax efter klockan 20. Galan sänds live på Arenan och Yle Teema & Fem.

Programvärdar under kvällen är Andrea Reuter och Christoffer Strandberg, och på programmet står bland annat ett dansverk koreograferat av Sofia Ruija, en videoinstallation skapad av Arash Irandoust och musik framförd av Wegelius kammarstråkar.

Priserna delas ut av bland andra den färöiska artisten och tidigare prisvinnaren Eivør samt statsminister Sanna Marin och republikens presidents maka, poeten Jenni Haukio.

Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad och litteraturkritiker Marit Lindqvist gästade Vega Kulturkväll måndagen 31.10.2022 för att snacka om Nordiska rådets priser – om trender och tematik i de nominerade filmerna och böckerna, och om vilka verk som är deras favoriter bland de nominerade:

Nordiska rådets prisgala: Vi har koll på årets kandidater

Programmet är inte längre tillgängligt