Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö talade till Nordiska rådet: Det är kyligare än under kalla kriget – också därför är nordisk samhörighet viktig

Uppdaterad 01.11.2022 18:13.
Sauli Niinistö.
Bildtext Sauli Niinistö talade till Nordiska rådets session i Helsingfors på tisdagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Presidentens tal handlade om betydelsen av det nordiska samarbetet i ett förändrat säkerhetsläge och om det nordiska Natomedlemskapet. Niinistö svarade också på parlamentarikerfrågor från ett brett fält. Mycket handlade om krig, fred, Ryssland och miljö.

Representanter från hela Norden träffas den här veckan i Helsingfors för Nordiska rådets 74:e session. Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ.

Som en nyhet i programmet ingick ett tal av republikens president. Den här delen av programmet skedde på de nordiska språken, med simultantolkning.

President Sauli Niinistö inledde sitt tal med att hänvisa till den tomma stolen då Finland kunde ansluta sig några år senare än de andra fyra länderna i Nordiska rådet.

– ”En tom stol har äntligen fyllts” sa man i Nordiska rådet när Finland deltog i den första sessionen i Helsingfors år 1956.

– Samma situation är vi nu i gällande Nato, där två tomma nordiska stolar snart kan fyllas, sa president Niinistö.

Niinistö talade om en god pågående samtalskontakt med Turkiet och Ungern. Han var övertygad om att Sveriges och Finlands Natomedlemskap kan ratificeras.

Fred är vårt varumärke

President Niinistö talade också om det värdefulla nordiska varumärket. Nästan allt som kommer från Norden anses vara gott, konstaterade Niinistö.

– Ett område som ingår i det nordiska fältet är freden. Vi ska inte förlora den delen av vårt varumärke, sa presidenten.

Han talade allvarligt om bruket av kärnvapen. Det skulle innebära slutet för oss alla, sa Niinistö.

På frågor om eventuella kärnvapen i Finland i anslutning till Natomedlemskapet svarade Niinistö försiktigt. Vi ansluter oss till Nato på den organisationens villkor. Frågan om kärnvapen är för tidigt ställd, ansåg han.

Men hur ska vi klara oss utan ett krig med Ryssland, frågades det från den gröna gruppen. President Niinistö betonade beslutsamhet, också mot eventuella hybridangrepp och oklara händelser som ser ut som påverkningsförsök.

– Alla medborgare är försvarare av sitt land. Då är det viktigt att också vara observant på alla ovanliga händelser. Medborgarnas aktivitet när det gäller att anmäla till exempel drönare är viktig för myndigheterna, sa presidenten.

Republikens president i talarstolen på Nordiska rådets session i riksdagshuset
Bildtext President Sauli Niinistö talade om fred vid Nordiska rådets session i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Energiproduktion och klimatkamp kan bli svårt

Presidenten välkomnade nordiskt samarbete om energiproduktion och försörjning. Samtidigt ska man beakta klimatets villkor, men det kan bli mycket utmanande nu och i framtiden, sa Niinistö.

Det behövs en diskussion i ett större sammanhang än Norden för att försöka behålla balansen mellan klimatkamp och energiproduktion i dessa svåra tider, sa presidenten som ett svar på en fråga från den konservativa gruppen.

Rasmus Emborg från Ungdomens nordiska råd betonade de ungas situation i kristider, det var en orsak för honom att gå med i politiken. Men varför gick presidenten med i politiken.

– Det har jag också funderat på, svarade presidenten. Mycket i min ungdom kunde ha gått åt olika håll. Lyckligtvis träffade jag vuxna som var förstående, sa president Niinistö och ansåg det viktigt för alla unga i problematiska situationer.

Samhället måste också bygga en bred stödorganisation, som förhoppningsvis också alltid fungerar. Det måste politikerna se till, sa Sauli Niinistö.

President Sauli Niinistö talar till Nordiska rådet i riksdgen - Spela upp på Arenan