Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboprojekt hjälper nyblivna föräldrar som lider av ångest och trötthet: ”Om jag inte hade fått komma hit vet jag inte var jag hade varit just nu”

Närbild på barnvagnshjul.
Bildtext Många barnfamiljer behöver stöd för att orka i vardagen. Det här kan Baby Blues-verksamheten i Åbo hjälpa till med.
Bild: Yle/ Pontus Nyqvist

Över hundra familjer i Åbo har fått hjälp via Baby Blues-projektet. Verksamheten är gratis och menad för gravida eller nyblivna föräldrar med barn under 3 år.

Att få barn är en stor och omvälvande händelse i livet.

Samtidigt kan många nyblivna föräldrar känna en oro över hur livet ska se ut med ett nyfött barn.

Många blir överösta med bilder på sociala medier om det lyckliga och lyckade föräldraskapet.

Men vad om man inte känner den där översvallande glädjen efter att barnet är fött? Om man i stället mest mår dåligt och har ångest?

Barnvagnar vid ingången till mödra- och skyddshemmet i Åbo.
Bildtext Illustrerande bild. Eeva, som egentligen heter något annat, fick via Baby Blues-projektet hjälp med sina ångestkänslor efter att hon fick barn.
Bild: Yle/ Pontus Nyqvist

Så gick det för Åbobon Eeva, som egentligen heter något annat, då hon fick barn för drygt ett år sedan.

– Sedan mitt barn föddes har jag lidit av väldigt stark ångest. Allt som hade med barnet att göra orkade jag med, men det kändes som att det inte fanns något bra i mitt övriga liv.

Eeva vill inte ställa upp med sitt riktiga namn på grund av att ämnet är känsligt att tala om.

När föräldraskapet inte blir som man tänkt sig

För att få hjälp med sin ångest och sina tankar sökte Eeva sig till rådgivningen i Åbo, men där var väntetiden upp till tre månader lång. I stället hänvisade de henne till Baby Blues-projektet, som drivs av mödra- och skyddshemmet i Åbo. Dit fick hon komma redan två veckor senare.

– Om jag inte hade kommit hit, vet jag inte var jag hade varit just nu. Jag tror att många har det problemet att när man för en gångs skull vågar söka hjälp så visar det sig att köerna är hemskt långa. Om jag inte hade fått hjälp av Baby Blues-projektet tror jag inte att jag sen hade gått till psykologen heller, säger Eeva.

Baby Blues-projektet är en lågtröskelverksamhet för gravida och föräldrar med barn under 3 år som behöver stöd under graviditeten eller efter barnets födsel. Projektet har funnits i ett par år och finansieras med hjälp av understöd från social- och hälsoorganisationernas understödscentral, och är alltså gratis för besökarna.

– Då handlar det inte om så grava eller stora problem, utan att själva föräldraskapet kanske inte är som man hade föreställt sig. Man kanske känner sig ledsen, ångestfylld och trött. Då behöver man prata ut och få stöd i sitt föräldraskap, säger Maria Kronlund som är enhetschef på mödra- och skyddshemmet i Åbo och för Baby Blues-projektet.

Maria Kronlund tittar in i kameran.
Bildtext Maria Kronlund säger att många börjar må bättre redan efter några samtal med en handledare.
Bild: Yle/ Pontus Nyqvist

Problemen framträtt under coronapandemin

Baby Blues-projektet fungerar som ett komplement till den kommunala servicen där det ofta är långa köer. Över hundra familjer har redan fått hjälp av verksamheten.

– Man förväntas ju ofta vara så glad och lycklig när man har fått barn, och så känner man inte på det sättet. Då kan man ringa och berätta för oss hur det är. Då tar vår handledare emot en och så går man igenom de här tankarna tillsammans. Redan det att man blir bemött med empati hjälper, säger Kronlund.

Enligt Kronlund har många, särskilt under coronapandemin, känt sig ensamma och isolerade. Därför har behovet av hjälp och stöd har ökat.

Hela familjen kan få stöd

Många föräldrar börjar må betydligt bättre bara efter tre till fyra besök, säger hon. Det är möjligt att besöka Baby Blues-verksamheten antingen ensam eller tillsammans med sin partner. Både mammor och pappor är välkomna, även om det oftast är mammor som söker hjälp.

Så var det också för Eevas del. Hon började först gå själv på möten, men därefter har också barnets pappa besökt verksamheten.

– Sådana här problem med den psykiska hälsan påverkar också partnern. Jag är väldigt glad över att han har fått komma hit och att han har fått berätta om sina egna känslor, säger Eeva.

Projektet håller på till slutet av 2023

På grund av skuldkänslor kan det för många kännas svårt att tala om att man mår dåligt efter att man har fått barn. Därför önskar också Eeva att hjälpen skulle göras mer lättillgänglig.

– Jag berättade till exempel aldrig för rådgivningen att jag har problem, och ingen där visste om det heller. Men om jag ändå hade fått ett brev hem med information om att det finns sådan här hjälp att få, så skulle jag kanske också ha vågat ringa tidigare.

Baby Blues-projektet fortsätter åtminstone ännu nästa år, och både Eeva och Maria Kronlund hoppas att projektet får finansiering så att det kan fortsätta även efter det.

Diskussion om artikeln