Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA går till mellanårsval den åttonde november – här är delstaterna du ska ha koll på

Uppdaterad 09.11.2022 02:54.
Demokraten Raphael Warnock och republikanen Herschel Walker.
Bildtext För två år sedan fick Georgia sin första svarta senator – nu försvarar Raphael Warnock (till vänster)sin senatsplats mot Trumps kandidat Herschel Walker (till höger).
Bild: EPA-EFE/JESSICA MCGOWAN, EPA-EFE/All Over Press

Val i USA handlar i praktiken om kampen om några få delstater. Det stämmer också den åttonde november när man väljer kongressledamöter, guvernörer och andra viktiga politiker. Här är din guide till de viktigaste delstaterna.

Delstaterna i USA håller på få allt tydligare politiska profiler. Det finns ”blå” stater vid kusterna där demokraterna dominerar och där abortlagarna är tillåtande och vapenlagarna stränga. Motsatt politik gäller i de ”röda” eller konservativa delstaterna på landsbygden i t.ex Mellanvästern.

Vågmästardelstaterna, så kallade Swing states, där läget är jämnt är rätt få och där ser den politiska kartan ut som ett USA i miniatyr. Demokraterna får mest röster i de stora städerna medan man på landsbygden röstar på republikanerna.

Karta över USA
Bildtext De här fyra delstaterna kan avgöra mellanårsvalet i USA tisdagen den 8 november 2022.
Bild: Laura Merikalla / Yle

Därför står den verkliga kampen om de här få delstaterna – och här presenterar vi Pennsylvania, Arizona, Georgia och Wisconsin.

Otsikkopalkki, jossa teksti Pensylvania.
Bild: Laura Merikalla / Yle

I Pennsylvania vann Joe Biden presidentvalet med bara 1,17 % och Trump vann delstaten 2016 med 0,72 %

Ett av de val som fått mest uppmärksamhet år 2022 är senatsvalet i Pennsylvania. Här står den slipade republikanska TV-läkaren Mehmet Oz, mot demokraten John Fetterman som gör sitt bästa för att inte se ut som en politiker i sin svarta munkjacka och shorts.

Demokratiska kandidaten John Fetterman som ställer upp i senatsvalet i Pennsylvania 2022
Bildtext Demokraten John Fetterman är övertygad om att han med sin tuffa image kan locka arbetarklassväljare också i konservativa områden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Fetterman drabbades av en stroke nyligen som gjorde att han var osammanhängande och stapplade i den enda debatten inför valet. Den av Trump stödda Oz har anklagats för att vara rik och elitistisk och fjärmad från delstatens invånare eftersom han helt nyligen flyttade till Pennsylvania från New Jersey.

Mehmet Oz, republikansk senatorskandidat i Pennsylvania
Bildtext Republikanen Mehmet Oz kallas för Doctor Oz och är kirurg men också en känd tv-personlighet.
Bild: Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

I Pennsylvania är det också mycket fokus på guvernörsvalet. Guvernören utnämner nämligen den valansvariga ministern som fastställer valresultatet i delstaten.

Demokraten Josh Shapiro har i sin kampanj fokuserat på att hans republikanska rival Doug Mastriano inte går att lita på i valsammanhang. Mastriano hävdar fortfarande att Donald Trump vann valet 2020 och hyrde bussar för att transportera människor till Washington DC den sjätte januari 2021 när Kapitolium stormades. Han var också själv på plats och marscherade mot Kapitolium den dagen.

Den republikanska kandidaten till guvernörsposten i Pennsylvania Doug Mastriano
Bildtext Den republikanska kandidaten till guvernörsposten i Pennsylvania, Doug Mastriano, har en flera decennier lång militär bana bakom sig.
Bild: Aimee Dilger/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

I de stora städerna Philadelphia och Pittsburgh dominerar demokraterna, medan landsbygden långt är republikansk. Demokraterna uppfattas ha en liten fördel i den här delstaten.

Otsikkopalkki, jossa teksti Arizona.
Bild: Laura Merikalla / Yle

I Arizona vann Joe Biden presidentvalet med bara 0,3 % eller 10 000 röster. Han var den första demokraten som vunnit delstaten sen Bill Clinton blev omvald här år 1996.

I Arizona finns många så kallade valförnekare bland kandidaterna i valet. De här republikanska kandidaternas kampanj går ut på att Joe Biden inte vann valet 2020. Blir de invalda kan de sitta på politiska poster 2024 där de har makt att riva upp resultatet i presidentvalet och då gå emot väljarnas vilja om en demokrat skulle vinna i Arizona.

Sittande demokratiska senatorn Mark Kelly från Arizona
Bildtext Före han blev politiker var han astronaut, militär och affärsman. Hans fru, tidigare kongressledamoten Gabby Giffords, utsattes för ett mordförsök år 2011 när en man sköt henne i huvudet under ett valmöte.
Bild: Alexandra Buxbaum/Shutterstock/All Over Press

I senatsvalet står den sittande demokratiska senatorn och tidigare astronauten Mark Kelly emot republikanen, riskkapitalisten Blake Masters som hör till dem som har köpt lögnen om det stulna valet.

Republikanen Kari Lake ställer upp i guvernörsvalet i Arizona
Bildtext Republikanen Kari Lake, som vill bli vald till guvernör i Arizona, vägrar acceptera Trumps valförlust 2020. Posten som guvernör är så viktig i USA att den har beskrivits som delstatens president.
Bild: Alexandra Buxbaum/Shutterstock/All Over Press

Det tidigare TV-nyhetsankaret, republikanen Kari Lake, ställer upp i guvernörsvalet och hon säger att hon inte skulle ha fastställt Bidens seger 2020. Mot henne står den sittande valansvariga ministern, demokraten Katie Hobbs.

I Arizona röstar man i valet direkt på den valansvariga ministern. I år är kandidaterna demokraten Adrian Fontes som arbetade för att utöka möjligheterna att rösta under pandemin och republikanen Mark Finchem som är en tidigare medlem av milisgruppen Oath Keepers och som var på plats under stormningen av Kapitolium.

I Arizona består en tredjedel av befolkningen av latinamerikaner, en grupp som brukar favorisera demokraterna, trots att republikanerna på senare år har gått framåt bland latinoväljarna i USA. Demokraterna gynnas i Arizona av att två tredjedelar av befolkningen bor i storstaden Phoenix.

Otsikkopalkki, jossa teksti Georgia.
Bild: Laura Merikalla / Yle

I Georgia vann Joe Biden presidentvalet med 0,23 % eller drygt 11 000 röster. Han var då den första demokraten som vunnit här sedan Bill Clintons valseger år 1992.

Det var genom att vinna två senatsplatser i Georgia som demokraterna säkrade majoriteten i senaten 2020 och den här delstaten kan ha en avgörande roll också nu. Om ingendera senatorskandidaten får mer än 50 % ordnas en ny valomgång en månad senare.

Georgias första svarta senator, demokraten Raphael Warnock
Bildtext Demokraten Raphael Warnock, sydstaten Georgias första svarta senator, kampanjar här vid en baptistkyrka i Monroe, Georgia.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är bara två år sedan Georgia fick sin första svarta senator i demokraten Raphael Warnock som varit pastor i samma församling som medborgarrättskämpen Martin Luther King. Nu står Warnock emot den likaså svarta Herschel Walker och läget är jämnt mellan dem.

Den republikanska Walker backas upp av Donald Trump och hans kampanj har skakats av att det kommit fram att Walker, som vill förbjuda abort nationellt efter vecka 15, själv har betalat två kvinnor för att de ska göra abort.

Republikanska kandidaten Herschel Walker som vill bli senator i Georgia 2022
Bildtext Republikanen Herschel Walker är en före detta fotbollsstjärna vars kampanj skadats av anklagelser om misshandel och hemliga aborter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förra gången det var guvernörsval stod samma kandidater emot varandra som i år: republikanen Brian Kemp och demokraten Stacey Abrams. Kemp har tagit avstånd från Trumps påståenden om valfusk och fått känna av Trumps ilska.

Republikanen Brian Kemp vill bli återvald som guvernör i Georgia
Bildtext Brian Kemp vill bli återvald som guvernör i Georgia, men har inte stöd av Donald Trump.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stacey Abrams har gjort mycket för att få svarta i Georgia att registrera sig som väljare, men uppges inte vara särskilt populär bland svarta män i Georgia. Lyckas hon bli guvernör är hon den första svarta kvinnliga guvernören i amerikansk historia.

Demokraten Stacey Abrams ställer upp i guvernörsvalet i Georgia 2022
Bildtext Stacey Abrams ställer igen upp i guvernörsvalet i Georgia och gör det mot samma republikanska kandidat som senast, Brian Kemp.
Bild: Justin Kase/Shutterstock/All Over Press

Donald Trump försökte 2020 övertala den valansvariga ministern Brad Raffensperger att ”hitta” 11 780 röster så att han skulle vinna delstaten. Försöket att påverka den republikanska Raffensperger misslyckades, men gjorde Raffensperger till nationell kändis och han ställer upp för omval. Trump däremot kan bli åtalad för telefonsamtalet.

Demokraterna har gått framåt i den här sydstaten på grund av den växande svarta befolkningen och de vita högutbildade i storstaden Atlanta.

Otsikkopalkki, jossa teksti Wisconsin.
Bild: Laura Merikalla / Yle

Joe Biden vann i Wisconsin i presidentvalet med 0,63 % av rösterna medan Trump vann delstaten fyra år tidigare med 0,77 % Trumps seger innebar en stor seger eftersom ingen republikan hade vunnit där sedan 1984.

I den här mjölk- och kopparproducerande delstaten kan också majoriteten i senaten avgöras. Den republikanska senatorskandidaten är den sittande senatorn Ron Johnson som förutom sin stora förmögenhet också är känd för sina kontroversiella uttalanden. Han har ifrågasatt coronavaccinens effektivitet, klimatförändringen och att stormningen av Kapitolium var ett väpnat uppror.

Sittande republikanska senatorn Ron Johnson i Wisconsin år 2022
Bildtext Sittande senatorn Ron Johnson från Wisconsin började sin karriär som affärsman och är nu bland de absolut rikaste i kongressen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den demokratiska kandidaten, Mandela Barnes, har anklagats för att vara för mjuk när det gäller att bekämpa kriminalitet. Om 35-åriga Barnes blir invald är han delstatens första svarta senator och bara den andra senatorn i hela kongressen som är i trettioårsåldern. Wisconsin beskrivs som splittrad politiskt och läget är jämnt mellan de två kandidaterna.

Mandela Barnes, demokraternas senatorskandidat i Wisconsin år 2022
Bildtext Demokraten Mandela Barnes har fått sitt namn efter Nelson Mandela och frågan är om 35-åringen lyckas locka en tillräckligt bred grupp av väljare för att bli invald i senaten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En avgörande fråga kan bli om de svarta männen väljer att gå och rösta. Wisconsin var scenen för omfattande Black lives matter-protester efter att den svarta Jacob Blake blivit skjuten i ryggen av polis i Kenosha.

I Wisconsin är demokraternas stöd starkast i Milwaukee och huvudstaden Madison, medan republikanerna dominerar på landsbygden.

Otsikkopalkki, Jossa teksti Florida.
Bild: Laura Merikalla / Yle

Som bonus kan man hålla koll på Florida för vad solskensstaten, The Sunshine State, kan säga om framtida val.

Tidigare var Florida den mest kända vågmästardelstaten, men verkar nu gå i en allt mer konservativ riktning. En förklaring är den stora gruppen kubaner som i motsats till andra latinamerikanska väljare i hög grad röstar på republikanerna. Om Florida blir republikanskt kan det ha stor betydelse i kommande presidentval eftersom staten har hela 30 elektorsröster.

Floridas guvernör Ron DeSantis
Bildtext Ron DeSantis är guvernör i Florida och kör hårt på invandringsfrågan och identitetsfrågor som vad barn ska få lära sig i skolan om sexuella minoriteter. Han kan vara presidentkandidat i valet 2024.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over P

En eventuell framtida president är den republikanska guvernören Ron DeSantis som ställer upp för omval i år.

Den republikanska presidentkandidaten från 2016, Marco Rubio, vill bli återvald som senator en tredje gång och kämpar mot demokraten, Val Demings. Hon är en demokratisk stigande stjärna och Orlandos första kvinnliga polischef.

Hur går det då?

Demokraternas majoritet i senaten är den tunnaste möjliga – 50 mot 50 – med vicepresidentens röst som avgör till deras fördel om rösterna faller lika. I representanthuset har demokraterna just nu en större majoritet, men de tros förlora makten där i november.

I senaten behöver republikanerna 51 platser för att ha majoritet och av de 35 platser som fylls i november tror CNN att republikanerna kan ta 20. Republikanerna behöver ändå 22 för att få majoritet i senaten. Demokraterna ser ut att kunna ta 12 platser och de behöver 14 för att hålla sin majoritet.

USA:s president Joe Biden 2022
Bildtext Om demokraterna förlorar ena eller båda kamrarna i kongressen kan det bli omöjligt att få igenom några större lagpaket under de två år som Joe Biden har kvar av sin mandatperiod.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I representanthuset måste ett parti ha 218 av de 435 platserna för att ha majoritet. Republikanerna ser nu ut att kunna få 212 platser och demokraterna 205. 18 platser är svåra att förutspå.

Mer om ämnet på Yle Arenan