Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅU Medias styrelse har fullt förtroende för ÅU:s chefredaktör Tom Simola – ordförande Lasse Svens: ”Jag upplever inte att vi har en kris i bolaget”

Uppdaterad 02.11.2022 17:01.
Skattmästaren Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi sitter och läser Åbo Underrättelser.
Bildtext Styrelseordförande Lasse Svens tror inte att den process som nu inleds påverkar Åbo Underrättelsers rykte.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Personalen vid Åbo Underrättelser har anmält sin chefredaktör till Opinionsnämnden för massmedier eftersom de anser att det har begåtts journalistiska felbedömningar då en artikel inte publicerades.

– Först och främst vill jag lyfta upp att det här är en ganska gammal sak och den händelse anmälan gäller skedde redan i slutet av maj i år, säger Lasse Svens som är styrelseordförande för ÅU Media som äger tidningen Åbo Underrättelser. Efter det har nog läget inom tidningen normaliserats och jag upplever inte att vi har en kris i bolaget.

Enligt Svens har bolagsledningen och styrelsemedlemmarna haft gemensamma strategidagar sedan dess och suttit tillsammans och diskuterat tidningens framtid.

Tidningarna ÅU och Pargas kungörelser på ett bord.
Bildtext ÅU Media ger idag ut både Pargas Kungörelser och Åbo Underättelser i pappersformat och digitalt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

– Vi har funderat mycket på det förändringsbehov som finns i hela tidningsbranschen men som är väldigt utmanande i dagens läge, säger Svens. Jag vill därför betona att vi har fullt förtroende för chefredaktör Tom Simola och det arbete han gör och hittills har gjort.

Hur ska ni arbeta för en förbättrad dialog mellan ledning och personal?

– I alla organisationer är det mycket viktigt att ha en öppen och konstruktiv dialog om saker man också har olika åsikter om, säger Svens. Primärt är det den operativa ledningen som ska upprätthålla en dialog och se till att den fungerar.

Svens betonar att ifall det finns skäl att ta in utomstående hjälp för att lösa knutar som kanske finns på redaktionen så är han öppen för förslag.

– Om man kommer fram till att utomstående hjälp behövs och kan erbjuda en lösning så kan man nog ta in sådan också, säger Svens. Men jag upplever nog att det finns en konstruktiv dialog inom bolaget trots de rubriker vi de senaste dagarna har kunnat läsa i andra medier.

Om två år firar Finlands äldsta dagstidning 200-årsjubileum

Åbo Underrättelser är den äldsta dagstidning i Finland som fortfarande utkommer och 2024 firar tidningen 200-årsjubileum. Tidningen har likt andra tidningshus utmaningar och har en ständig förändringsprocess som också påverkar vardagen på redaktionsgolvet.

– Vi ser det som ytterst viktigt att vi utvecklar den lokala tidning som vi har och mot ett gemensamt mål, säger Svens. Det betyder olika digitala lösningar som kan påverka hur tidningsarbetet sett ut traditionellt och något som dessutom har koppling till lönsamheten för tidningen.

Åbo Underrättelsers e-tidning på datorskärm
Bildtext Digitaliseringen har medfört utmaningar för tidningsbranschen och det är något också ÅU Media diskuterar kontinuerligt.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Svens anser att det till en förändringsprocess alltid hör motsatta åsikter och det som nu skett på ÅU kan bottna i det förändringsarbete som pågår och har pågått redan en längre tid.

– Den långsiktiga trenden är väldigt utmanande och det kan man inte sticka under stol med. Det är frågor som vi aktivt jobbar med för att styra upp verksamheten och garantera att tidningen har en framtid.

Lasse Svens: "Styrelsen har fullt förtroende för chefredaktör Tom Simola"

4:52

Diskussion om artikeln