Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk vill fortsätta vara människoorienterad trots att de förlorar kontrollen över vården vid årsskiftet

Från 2022
Bildningsdirektör Pia Kokko utanför Lappträsk kommungård.
Bildtext Bildningsdirektör Pia Kokko säger att det här med att vara människoorienterad är ett arbetssätt som redan sitter i ryggmärgen hos tjänstemännen i Lappträsk.
Bild: Hanna Othman / Yle

När välfärdsområdet tar över vid årsskiftet försvinner social- och hälsovården från kommunernas bord. Bland Lappträskbor finns en oro att alla vårdtjänster inte kommer att tillgodoses inom kommunen.

Det blir bildningsdirektör Pia Kokko som får svara på Yle Östnylands frågor om framtiden. Från och med årsskiftet växer hennes ansvarsområde till att innefatta välfärdsfrågor.

– Det står i vår kommunstrategi att vi ska vara människoorienterade och det är vårt arbetssätt, så vi fortsätter som vanligt, säger Kokko.

Från och med första januari blir det förändringar i förvaltningsstadgan och antagligen också i antalet styrgrupper. Kommunen har nu fem styrgrupper som funderar på ärenden relaterade till att vara en människoorienterad kommun.

Kokko tror inte att kommunens sätt att arbeta ändrar form.

– Vi har blivit vana att jobba på det här sättet och att kommunicera med kommuninvånarna.

Arbetssättet fortsätter bland annat inom planläggning och bildning.

Lappträskvägen som går genom Kapellby.
Bildtext Kapellby i Lappträsk, hälsogården till höger i bilden.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ett människoorienterat Lappträsk var tidigare kommundirektör Tiina Heikkas älsklingsprojekt. Pia Kokko menar ändå att det handlar om en verksamhetsmodell och är inte bunden till en person.

– Vi vill ingående veta vad kommuninvånarna tycker och tänker. Vi kan inte alltid säga ja till alla önskemål, men det är vår arbetsuppgift att möjliggöra där det är möjligt, säger hon.

En konkret sak som kommunen gjort är att satsa på motion och förbättrat gymmen.

En Mehiläinen-bil som står utanför hälsogården i Lappträsk.
Bildtext Privata företag sköter redan nu en del av social- och hälsovården i Lappträs.
Bild: Hanna Othman / Yle

Lappträsk är med i väldigt många olika utvecklingsprojekt som heter saker som Open agenda och Lyckan. Räcker kommuninvånarnas ork till att hela tiden vara med och utveckla?

– Det handlar inte bara om att vara med i projekt för skojs skull, vi vill nog att det ska komma något konkret ut av medverkan. Det är ett sätt att bli bättre, säger Kokko.

Både oro och likgiltighet inför det nya

Pia Kokko förstår att övergången till välfärdsområde just nu kan kännas väldigt oklart och jobbigt.

– Jag litar på att allting ordnar sig efter årsskiftet. Alla andra kommuner sitter i samma båt som vi.

Flera Lappträskbor i Kapellby säger att de inte går omkring och funderar på vad som kommer att ske då Östra Nylands välfärdsområde kör igång vid årsskiftet. En herre utanför matbutiken berättar att han varken är orolig eller tror att något ändras vid årsskiftet.

Tarja Ojanen framför biblioteket i Lappträsk.
Bildtext Tarja Ojanen har tidigare jobbat inom hälsovården och säger att hon är orolig över förändringarna som skiftet till välfärdsområde för med sig.
Bild: Hanna Othman / Yle

Tarja Ojanen å andra sidan är orolig och tycker att det inte pratas tillräckligt om skiftet.

– Alla borde vara oroliga över om vår hälsogård får fortsätta. Vi är en så liten kommun här mitt bland många större, säger hon.

Hon förklarar att det är lång väg till alla andra hälsostationer, och hon har hört hur svårt det är att få taxiskjuts. Därför tycker hon att det är viktigt att hålla kvar servicen i kommunen.

Bildningsdirektör Pia Kokko understryker att de på kommunen inte är rädda för något.

– Inte ska man vara rädd för nya saker. Vi ser fram emot samarbetet med välfärdsområdet.

Samtidigt planerar kommunen att anställa en välfärdskoordinator med mångsidig arbetsbild. Det handlar om en ny tjänst och personen ska ha hand om allt från förebyggande rusmedels- och mentalvårdsarbete till förebyggande arbete för äldre samt invandrartjänster.

Diskussion om artikeln