De är lyckliga om de får 1 800–3 500 euro i handen varje månad – så här prissätter forskare vår lycka
Kan du sätta en månadssumma på din lycka? Forskare har slagit fast vad vi behöver för ett drägligt liv.
En ensamstående förälder med två barn som bor i huvudstadsregionen behöver 2 856 euro i månaden för att leva ett drägligt liv. Bor familjen någon annanstans i Finland är summan några hundralappar mindre.
I veckan inföll den stora skattedagen, dagen när privatpersoners inkomster blir en offentlig fråga. Hjälper det att stirra sig blind på vad någon annan tjänar, och finner vi lycka i stora eller små summor? Centret för konsumentforskning vid Helsingfors universitet har kommit fram till hur mycket pengar man behöver – allra minst – för att vara lycklig.
– Tabellerna som vi gjort baserar sig på vad konsumenten tänker. Det är gjort i fokusgrupper där man tillsammans gått igenom vad som är en hyfsad minimibudget, säger Petteri Repo som är forskningsdirektör på centret för konsumentforskning vid Helsingfors universitet.
Veera Nevalainen, studerande, bor i Helsingfors
Hur mycket pengar behöver du per månad för att vara lycklig?
– Ungefär 1 000 euro mer än vad jag har nu. 1 800–2 000 euro netto i månaden skulle jag kunna leva bra på.
Är du avundsjuk på personer med mer pengar?
– Avundsjuka är inte rätt ord. Jag kan vara glad för den som får mera pengar, men det gör mig ledsen att jag inte kan göra det jag vill med de människorna på grund av min egen ekonomi.
Har sociala medier påverkat din syn på ekonomi?
– Absolut. Det påverkar mycket eftersom jag i det dagliga livet ser vad andra gör, då kan det kännas orättvist att andra kan göra saker jag inte kan.
Han poängterar att människor är olika och lever på olika ställen i landet, och att summorna är minimisummor.
– Det går att njuta av mycket mer än ett minimum också.
Den eviga frågan ifall pengar ger lycka är svår att svara på så länge en exakt lycka inte kan mätas. Däremot finns det faktorer som påverkar, faktorer som förändras med tiden.
– Jag tror att det viktiga för en konsument är att hitta en balans i det man har i form av ekonomiska resurser och vad man kan göra med dem, säger Repo.
Gissa – har du mer eller mindre pengar på fickan än grannen?
Allting blir dyrare och den egna plånboken allt tunnare. Samtidigt var alla vänner i Grekland under höstlovet. Eller på Maldiverna. Åtminstone i Tallinn. Hur har alla andra råd? Eller har de? Gör vårt test och se vad du vet om dina inkomster.
Vi konsumerar på nya sätt
Lyckan är subjektiv medan den ekonomiska realiteten för en person är ett faktum. Lyckan påverkas bland annat av drömmar och upplevelser. Alltid gör våra upplevelser oss ändå inte lyckliga, utan vi blir besvikna.
– Det hänger samman med konsumtionssamhällets tendens att förnyas. Folk vill ha nya saker, tjänster och upplevelser hela tiden. Varför det är så här är både svårt att förklara och förstå, säger Petteri Repo.
Så här mycket pengar behöver hushållen per månad för att vara lyckliga
Två vuxna och två barn under skolåldern
Huvudstadsregionen: 3 413 euro
Resten av Finland: 2 971 euro
En vuxen och två skolbarn
Huvudstadsregionen: 2 865 euro
Resten av Finland: 2 423 euro
Man under 45
Huvudstadsregionen: 1 534 euro
Resten av Finland: 1 253 euro
Kvinna under 45
Huvudstadsregionen: 1 528 euro
Resten av Finland: 1 247 euro
Pensionerad man över 65
Huvudstadsregionen: 1 629 euro
Resten av Finland:1 297 euro
Pensionerad kvinna över 65
Huvudstadsregionen: 1 613 euro
Resten av Finland: 1 281 euro
Två pensionärer över 65
Huvudstadsregionen: 2 374 euro
Resten av Finland: 1 932 euro
Källa: Takuusäätiö
Han säger att det är ett spel att ha eller vilja ha något nytt, men ändå vara nöjd med det man har. Vad man vill ha och har varierar mycket. Repo säger att ungdomar som nyss flyttat hemifrån tenderar ha mindre att röra sig med. När de är i arbetslivet blir ekonomin starkare och de kan kanske lägga undan något att njuta av senare.
– Varje hushåll har en livscykel.
Stora förändringar är ändå inget som en vanlig konsument kan påverka. De här förändringarna kan till exempel vara sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa.
Freddi Waselius, projektanställd och frilansare, bor i Grankulla
Hur mycket pengar behöver du per månad för att vara lycklig?
– Jag har aldrig funderat på en summa tidigare. Men kopplar vi till lycka så skulle jag säga 3 500 euro netto.
Har din ekonomiska avund förändrats och hurdana personer ser du upp till?
– För mig personligen har det inte förändrats. Jag ser upp till personer som får något gjort.
Har sociala medier påverkat hur du ser på din ekonomi?
– Inte så mycket. Jag ser ju att det händer i samhället och har faktiskt funderat på att det är märkligt att jag inte själv reagerar på det. Kanske har jag andra värderingar som väger tyngre.
Vi vill inte vara kapitalister utan popstjärnor
Enligt Petteri Repo har både våra konsumtionsvanor och det vi ekonomiskt beundrar förändrats över tid. Nu fäster vi mycket uppmärksamhet vid de varor och tjänster vi köper och använder det en längre tid.
– Men mycket av det vi konsumerar är vardagliga saker; vi äter, bor och rör oss.
Det som ändrat mest är att vi nu lägger mera pengar på fritidsaktiviteter som kurser och gym. Vi sätter också pengar på strömningstjänster, något som inte fanns tidigare.
Konsumtionssamhället har förändrats på andra sätt än vad vi lägger pengar på. När man tidigare såg upp till högre klass är det nu popstjärnors och influerares liv vi drömmer om
– Sociala medier har bidragit till att vi känner oss fattigare. Det kan handla om både pengar och upplevelser, vi vill leva ett annorlunda liv och vill ha spänning, säger Repo.
Andrea Svanbäck, löntagare, Helsingfors
Hur mycket pengar behöver du per månad för att vara lycklig?
– Mycket! Oj, men alltså åtminstone över 2 000 euro netto. Det känns hemskt, jag tror ju inte att pengar gör en lycklig men jag tror man bli kan bli olycklig om man inte har dem.
Känner du ekonomisk avund?
– Ibland. Jag tror det är mänskligt.
Har sociala medier påverkat hur du ser på din ekonomi?
– Kanske inte hur jag använder pengar men det har nog påverkat min generella känsla av lycka. Vill man koncentrera sig på sig själv och på vad som på riktigt gör en lycklig så stänger man av sociala medier.
Forskningen kring att ekonomiskt ha ett drägligt liv fokuserar ofta på att klara sig bättre än med ett minimum, att kunna leva fritt utan att vända på varje slant.
– Om sedan vissa personer har massvis med pengar vet jag inte om är så intressant, de är inte längre konsumenter utan kanske investerare eller företagare. Personligen tycker jag det är viktigt att de flesta har det bra och klarar sig.
Repo säger att det finns många strukturer som styr och ser efter hur vi har det. Det är sedan en annan fråga om dessa strukturer är bra eller om de kunde förbättras.
– Här kommer fördelningen av förmögenhet in. Men jag vet inte hur mycket det egentligen skulle påverka samhället om vi skulle dela från de riktigt rika till de som inte har pengar, säger Repo.
Hur mycket pengar behöver du per månad för att leva ett lyckligt liv? Svara i kommentarerna!