Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt Ukrainacenter öppnades i Åbo – biträdande borgmästare: ”Jag är stolt att vi har lyckats med det här så snabbt”

Ukrainacentret fyllt med folk.
Bildtext Öppningen av det nya Ukrainacentret lockade ett hundratal besökare.
Bild: David Fagerudd / Yle

I går öppnade det nya Ukrainacentret i Åbo sina dörrar. Centret ska vara en plats där ukrainare kan umgås med varandra på kvällar och veckoslut. Arbetet har snabbt framskridit från en idé på sommaren till att projektet nu har förverkligats.

Biträdande borgmästare Elina Rantanen säger att jobbet ännu inte är helt klart med Ukrainacentret på Slottsgatan 31, men att hon är glad över hur snabbt arbetet framskridit.

– Jag är stolt över hur bra det har gått. Det är oftast inte så att vi har en lokal som finns tillgänglig på så här kort varsel, men nu råkade alla omständigheter falla på plats i rätt tid. Ännu är det inte färdigt men jag är glad att vi har kunnat hjälpa våra ukrainska invånare på det här sättet, säger Rantanen.

Apulaispormestari Elina Rantanen  Ukrainan väreissä olevien ilmapallojen vieressä.
Bildtext Elina Rantanen är stolt över det nya Ukrainacentret.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Ukrainacentret är något som Åbo stad har startat på initiativ av den ukrainska föreningen i Finland. Liknande center finns också i både Tammerfors och Helsingfors.

– Det som ukrainarna i Åbo, enligt min uppfattning, saknat mest här i Åbo är chansen för socialt umgänge. De har varit tvungna att lämna sina hem och sociala kretsar väldigt snabbt. Jag tror de har trivts bra i Åbo, men det här sociala har varit en specifik sak som saknats, säger Rantanen.

Natalia kom till Åbo från Ukraina för bara tre veckor sedan med sin familj. Hon tog sig till Ukrainacentret för att hon var nyfiken på att få träffa andra ukrainare som också bor i Åbo.

– Jag har inte haft möjligheten att träffa många andra ukrainare sedan vi kom hit. Så det här är en bra chans för oss att träffa nytt folk, säger Natalia.

Kvinna med barn i famnen.
Bildtext Natalia har bott i Åbo i bara tre veckor. Det första intrycket har ändå varit gott.

– Den lilla tid vi har varit i Åbo har ändå varit positiv. Alla har varit mycket vänliga mot oss och min familj har känt sig mycket bekväm här, säger Natalia.

Åbo stad har stött Ukraina på många sätt

Biträdande borgmästare i Åbo, Elina Rantanen, berättar att Ukrainacentret endast är en av många stödåtgärder som Åbo bidragit med till Ukraina.

– Redan då kriget började har Åbo beslutat att vi skulle ge Ukraina humanitärt stöd. Utöver det har vi belyst biblioteksbron i gult och blått, flaggat med Ukrainas flagga vid ån och under hösten har vi också blivit vänort med Charkiv, säger Rantanen.

Tanken bakom att göra Charkiv till en vänort är inte endast en tillfällig sak. Syftet är att också i längden stöda orten då kriget är över och staden måste återuppbyggas.

Kvinna spelar kantele
Bildtext Under öppningsceremonin bjöds det på en blanding av folkkonst med bland annat kantelemusik och poesi.
Bild: David Fagerudd / Yle

– Ukrainacentret är nu det senaste i vårt stöd av Ukraina, men det är samtidigt något som blir en bra modell för framtiden. Om liknande situationer uppstår igen så kommer agerandet att vara ännu bättre och snabbare, säger Rantanen.

Ukrainacentret öppnades med sång. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln