Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP: Inte säkert att vapenhjälp till Ukraina hamnat i kriminellas händer

Kuvassa on kyltti, jossa lukee Keskusrikospoliisi.
Bild: Silja Viitala / Yle

Centralkriminalpolisen CKP vill precisera uppgifterna om att vapen som skickats till Ukraina skulle ha hamnat i kriminellas händer i Finland.

Christer Ahlgren, kriminalöverkommissarie vid Centralkriminalpolisen, sa tidigare till Yle att CKP:s underrättelseuppgifter tyder på att en del av vapnen hamnat i händerna på kriminella i Finland. I måndags meddelade Ukrainas inrikesministerium att uppgifterna inte stämmer och kallade nyheten falsk.

CKP:s biträdande chef Markus Välimäki preciserar nu till Yle att polisen inte har bevis på att det är just vapen som skickats som bistånd till Ukraina som skulle ha smugglats tillbaka till Finland. Däremot har CKP hittat bevis som kan innebära att vapen som skickats till Ukraina i största allmänhet skulle ha smugglats tillbaka till Finland. Välimäki vill alltså varken bekräfta eller förkasta Ahlgrens påståenden, bara precisera dem.

Välimäki understryker att CKP inte heller hade som avsikt att få det att låta som att Ukrainska myndigheter är orsaken till att vapnen eventuellt hamnar i fel händer.