Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle på valfest i Köpenhamn under dansk valrysare – det röda blocket vinner valet men målet är en mittenregering: ”Det är bäst för Danmark”

Uppdaterad 02.11.2022 08:25.
Man står utanför en bar med öl i handen.
Bildtext Peter Frederiksen äger den politiska baren i Köpenhamn.
Bild: Lucas Dahlström

Ölet flödade i Köpenhamn då den danska valrysaren avgjordes. Det var först då hundra procent av rösterna var räknade som resultatet stod klart, och det röda blocket kunde fira en valseger – men ändå avgår regeringen.

Plötsligt bröt det ut ett jubel på den socialdemokratiska valvakan i Christiansborg i centrala Köpenhamn. Först då alla röster var räknade stod det klart att Mette Frederiksens röda block blev valvinnare och bevarar majoriteten i Folketinget.

Efter att hundra procent av rösterna i Danmark är räknade har det röda blocket 87 mandat och det blå blocket 73. I mitten hittar vi det nybildade partiet Moderatererne med 16 mandat. Eftersom de nordatlantiska mandaten från Färöarna och Grönland fortfarande ska läggas till i ekvationen kommer det röda blocket att nå 90 mandat och säkra en majoritet.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, konservatiivien Soren Pape Poulsenin (vasemmalla), Tanskandemokraattien Inger Stojbergin, liberaaliliiton Alex Vanopslaghin ja Tanskan kansanpuolueen Morten Messerschmidtin keskustelevat Christiansborgin salissa Kööpenhaminassa, Tanskassa 31. lokakuuta 2022.
Bildtext Mette Frederiksens socialdemokrater är klart störst, men nu vill hon se en bred mittenregering.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men trots att det röda blocket vinner valet kommer regeringen att avgå på onsdag. Socialdemokraterna vill bilda en bred regering över mitten i dansk politik, och därmed bryta blockpolitiken i landet.

– Socialdemokraterna gick till val på att bilda en bred regering. Det är det som är bäst för Danmark, säger Mette Frederiksen i sitt tal på partiets valvaka.

Socialdemokraterna är efter valet det klart största partiet i landet. Med sina 27,5 procent av rösterna är partiet mer än dubbelt så stort som landets näststörsta parti, borgerliga Venstre som gör ett katastrofval och tappar nästan hälften av sina mandat i Folketinget.

– Vi är det enda folkpartiet. Det ansvar som det kommer med vill vi göra allt vi kan för att leva upp till, säger Frederiksen.

Den borgerliga oppositionen har tidigare förkastat idén om att bilda en bred mittenregering, medan det nybildade partiet Moderaterne under den tidigare statsminstern Lars Løkke Rasmussen gärna vill se en sådan.

Valfest i Köpenhamn

Tidigare på tisdagskvällen besökte Svenska Yle den politiska baren Toga, som har blivit ett vattenhål för politiskt intresserade danskar. Under valkvällen var puben självklart fullsatt.

Puben har låtit flera kända politiker arbeta i som bartenders under valkampanjen och på valkvällen är teven på så gästerna kan följa resultatet i det danska folketingsvalet i realtid.

Folk dricker öl på bar.
Bildtext Baren är liten och det är fullt under valkvällen. I Danmark får man röka inomhus på mindre barer.
Bild: Lucas Dahlström

Till puben, som ligger ett stenkast från Christiansborg där den danska riksdagen samlas, kommer ofta politiker och deras medarbetare för att ta sig ett glas.

– Det här är ett politiskt värdshus som rymmer alla politiska nyanser, vi har folk från den yttersta vänstern till den yttersta högern. Det är roligt att dricka öl och röka en cigarett med folk som man inte är enig med, säger Peter Frederiksen som äger baren.

Socialdemokraterna klart största parti med 27,6 procent av rösterna.
Bildtext När nästan alla röster är räknade ser Socialdemokraterna klart störst ut.

Lars Løkke Rasmussen såg ut att få viktig roll

När klockan slår åtta på kvällen kommer vallokalsundersökningen. Den visade att det röda blocket fortsatt är det största, men att den sittande statsministerns regeringsunderlag inte får en majoritet.

– Det är tydligt att Moderaterna som kommer att vara tungan på vågen, säger Christian Steffensen som besöker Toga under valkvällen.

Folk dricker öl på bar.
Bildtext Majbritt Stenbøg röstade rött och Christian Steffensen blått i Danmarks folketingsval.
Bild: Lucas Dahlström

Fram till 00:48 på natten såg det ut som att den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussens nybildade parti Moderaterne skulle få en vågmästarroll. Men då det sista mandatet gick över till Socialdemokraterna behöver det inte bli så.

Men om Mette Frederiksens dröm om att bilda en mittenregering går i uppfyllelse kan Moderaterne ändå ha en roll att spela i en framtida regering.

”Jag tror Mette fortsätter”

Socialdemokraterna har alltså själva öppnat för att bilda en mittenregering, men från borgerligt håll säger man nej till den lösningen. Det borgerliga partiet Venstre ville åtminstone före valresultatet se en blå regering, det ser nu ut att bli en omöjlighet.

– Jag tror att Mette kommer att fortsätta som statsminister. Hon har lett landet genom flera kriser, säger Majbritt Stenbøg som röstade för en röd regering.

Öldrickande.
Bildtext Barbesökare jublade och buade till olika resultat under kvällens lopp.
Bild: Lucas Dahlström

Politiker når unga med humor

En av de största vinnarna i valet ser ut att bli borgerliga Liberal Alliance. Partiets ordförande Alex Vanopslagh har drivit kampanj på Tiktok och blivit en kändis bland landets unga väljare.

Liberal Alliance ser ut att få 14 mandat, vilket är en ökning på 10 mandat.

– Han har verkligen gjort ett stort intryck bland unga väljare, säger Christian Steffensen.

På baren Comedy Zoo i närheten av Toga håller man ikväll en humorkväll med politiskt tema. I Danmark är det viktigt att politiker har självironi och humor, menar Asger Weber som sitter utanför baren.

– Alex Vanopslagh kan verkligen självironi och det är viktigt. Man märker när man talar med folk att de politiker som inte kan ta ett skämt heller inte är så populära, säger Weber.

Man sitter med en öl utomhus.
Bildtext Humor är viktigt för danskar, säger Asger Weber som ser på politisk standup på valkvällen.
Bild: Lucas Dahlström

Nya partier in i Folketinget – Dansk Folkeparti klarade sig

Två nya partier väljs in i Folketinget. Det handlar om det redan nämnda mittenpartiet Moderaterne och invandringskritiska Danmarksdemokraterna.

Danmarksdemokraterna leds av den omstridda före detta utlännings - och integrationsminister Inger Støjberg som tidigare representerade Venstre. Hon blev ställd inför riksrätt och dömd till fängelse för att hon under sin tid som minister bestämde att man ska dela på asylsökande par där den ena parten är under 18.

Vallokal i Köpenhamn
Bildtext De danska vallokalerna stängde klockan 20. Bilden från Köpenhamns rådhus som fungerade som vallokal.
Bild: Lucas Dahlström

Støjberg lämnade efter detta Venstre och bildade i somras partiet Danmarksdemokraterna och ser ut att bli ett av de största partierna i valet.

Moderaterne ser ut att bli tredje största parti i landet.

Som Svenska Yle tidigare rapporterade hotades det klassiska invandringskritiska Dansk Folkeparti med att falla ur Folketinget. Men med sina 2,7 procent av rösterna lyckas de hålla sig ovanför tvåprocentsspärren och får fem mandat i den danska riksdagen.

Trots att det röda blocket vinner valet kommer regeringen ändå att avgå på onsdag. Nordenkorrespondent Lucas Dahlström förklarar. - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad under kvällen med anledning av att resultaten trillade in.