Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kan du få mer än du själv betalat för din begagnade bil – graf visar vilka bilmodeller som ökat mest i värde

Från 2022
Uppdaterad 02.11.2022 11:18.
En man brevid en vit bil.
Bildtext För några år sedan blev Tomi Saarikkos bilintresse ett yrke då han var med och grundade bilbutiken Kiesi i Esbo.
Bild: Sasha Silvala / Yle

När allt färre nya bilar importeras till Finland stiger priserna också på begagnade bilar. Till och med bilar med över tio år på nacken har ökat i värde.

Enligt statistik från webbplatsen Nettiauto har medianpriset på begagnade bilar stigit i år med över tio procent. Webbplatsen specialiserar sig på försäljning av begagnade bilar.

Enligt bilförsäljare Tomi Saarikko på bilbutiken Kiesi i Esbo finns det en rad olika orsaker till varför det nu går att få mer pengar för en begagnad bil än vad man själv lagt ut.

Komponentbristen som började under coronapandemin har lett till att det importeras ovanligt lite nya bilar till Finland. När det inte finns tillräckligt med nya bilar till försäljning stiger efterfrågan på de gamla. Den här efterfrågan syns i priset på begagnade bilar.

Viljan att byta till en utsläppssnål bil trissar också upp priserna på begagnade bilar.

Mies istuu autossa.
Bildtext Många vill nu byta till en billigare bil, eller sälja bort familjens andrabil, berättar försäljare Tomi Saarikko.
Bild: Sasha Silvala / Yle

Bilmarknaden gynnas av ekonomisk osäkerhet

Enligt Saarikko finns det också en förberedande aspekt i varför människor nu köper begagnade bilar.

– En del byter till en billigare bil för att förbereda sig för den kommande vinterns utgifter. Man byter till en billigare bil, eller så säljer man bort familjens andrabil.

Det finns också färre bilar som kostar kring några tusen euro i omlopp. Det är definitivt försäljarnas marknad, berättar Nettiautos försäljningschef Erno Kalalahti.

– En gammal bil som körts mycket kan kosta till och med tio procent mer än i fjol, berättar Kalalahti.

Grafen visar prisökningen under det senaste året. Alla bilar har gått upp åtminstone 100 euro i pris, Mercedes Benz A har ökat mest, 1917 euro.
Bildtext I grafiken syns de bensin- och dieseldrivna bilmodellerna som är minst fem år gamla och som säljs mest på webbplatsen Nettiauto. Priset och årsmodellen är medianer.

Priset på begagnade bilar har stigit de senaste åren, men enligt Statistikcentralen har prisökningen nu jämnats ut. I början av coronapandemin ökade också försäljningen av begagnade bilar, men i år har läget på bilmarknaden ändå varit lugnare än förra året.

På Nettiauto har man hittills sålt nästan 12 procent färre bilar än i fjol. Men ändå är efterfrågan fortfarande stor.

Bilförsäljare listar tre orsaker varför priserna på begagnade bilar stiger.

Energibristen ökar intresset för dieselbilar

På bilförbundet AKL berättar Pekka Rissa att diskussionerna om energibristen också syns på bilmarknaden. Då energibristen började diskuteras stannade försäljningen av elbilar tillfälligt av, medan dieselbilarna blev populärare.

För tillfället är marknaden överlag väldigt nyckfull och tvära kast kan förekomma av till synes små orsaker. Då bensinpriserna stiger växer till exempel intresset för elbilar igen.

Artikeln är en översatt och omarbetad version av Yle Uutisets artikel Moni vanha auto on nyt nostanut tuntuvasti arvoaan – katso, onko oma autosi listalla. Översättningen är gjord av Milli Lindberg.