Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hundratals Borgåbarn kan bli utan motionslokal – Kraftverks hyreskontrakt har sagts upp

Från 2022
Joni Rönneberg utomhus framför byggnad.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Mellan 500 och 700 barn besöker gymmet varje vecka för att hoppa på trampoliner, hänga i ringar eller fira födelsedagskalas.

Det är en dyster Joni Rönneberg som öppnar dörren till sitt gym i Östermalm i Borgå. För bara några dagar sedan firade han gymmets åttaårsdag, men den här morgonen är lamporna släckta och det ekar lite när vi går omkring i de olika gymnastiksalarna.

– De tidigare ägarna och min hyresvärd har sålt hallen utan att berätta för mig. Jag är besviken.

I måndags kom en lokal mäklare på besök. Han gav Rönneberg ett brev där det stod att hans hyresavtal är uppsagt från och med den sista januari 2023. Rönneberg hade hoppats kunna köpa hallen själv en vacker dag och förstår inte var det har gått fel.

Det är den andra hyresgästen i hallen som köpt hela den 1 600 kvadratmeter stora byggnaden och de ska ha hela lokalen själv.

Redskapsgymnastiksal.
Bildtext I hallen finns över 100 kvadratmeter skumgummihav med 10 000 skumgummibitar. Nu ska Rönneberg hitta en ny förvaringsplats för allt.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Den tidigare ägaren och Rönnebergs före detta hyresvärd Hakon Lönnroth svarar i telefon när Yle Östnylands reporter ringer. Han har tid en stund.

– Den andra hyresgästen här i hallen kontaktade oss och behövde mer utrymme.

Rönneberg har sagt åt er att han gärna köper hallen om den är till salu. Varför kontaktade ni inte honom också om att hallen är till salu?

– Joni har försökt köpa den en gång, men det stannade upp. Nu var det den andra hyresgästen som behövde mer utrymme och ville köpa den. Vi har aldrig tänkt sälja den här hallen, köparna har bara uppenbarat sig och velat ha den.

Lönnroth berättar att affären gjordes förra veckan och att Yle Östnyland får fråga de nya ägarna om varför de sagt upp kontraktet med Kraftverk.

Joni Rönneberg vid en skylt med texten "Kraftverk".
Bildtext Rönneberg delade ett inlägg på sitt eget Instagramkonto där han berättade att hans hyresavtal blivit uppsagt. Han fick uppmuntrande meddelanden av över 100 personer över en natt.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Yle Östnyland får veta att de nya ägarna behöver hela hallen själv så fort som möjligt och att det är därför Rönneberg ska ut.

När vi besöker Kraftverk dyker de nya ägarna upp i sina bilar. Rönneberg avbryter intervjun och springer ut på gården efter dem.

– Jag bad dem om att jag skulle få stanna kvar lite längre som hyresgäst, men de säger att det inte går. De ska ha allt utrymme själv, genast.

På Kraftverk ordnas varje vecka parkour och gymnastik för flera olika barngrupper, det ordnas barnkalas och det finns en sal där vuxna kan träna.

– Ett gym för vuxna kan jag sätta upp varsomhelst, men det finns ingen hall i Borgå där det är sex meter till tak så jag får in mina trampoliner.

Gymlokal med gymnastikredskap.
Bildtext I Borgå finns det lokaler som rymmer ett gym för vuxna, men för trampolinerna finns det begränsat med möjligheter. De behöver nämligen sex meter takhöjd.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Det närmaste stället där man kan studsa på lika stora trampoliner är i Vanda, 45 minuter bort. Rönneberg är ledsen över förlusten av hopp- och idrottsmöjligheter för de lokala barnen.

– Är det sant att Kraftverk inte finns mer om två månader, frågade ett av barnen i en grupp jag drog i går. Det är jätteledsamt för mig att säga att jo, det är sant.

Kraftverk i Borgå stänger för kunder i mitten av januari och om Rönneberg inte har hittar en ny lokal för gymmet till dess får han fundera på förvaringsmöjligheter för all sin utrustning.

– Jag har tre trampoliner, lufthoppsbanor och hundra kvadrat skumgummihav bestående av 10 000 kuber som ska förvaras någonstans. Och så kommer hela vuxenavdelningen med roddmaskiner, tyngder och motionscyklar därtill.