Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är Bidens tabbar i Florida ett tecken på varför så få demokrater vill ha hans draghjälp inför ödesvalet den 8 november?

Uppdaterad 02.11.2022 15:09.

Biden blandade mellan kriget i Irak och Ukraina och om hur hans son dog under ett valmöte i Florida. Biden har en historia av felsägningar inför stor publik.

President Joe Biden har på sistone försökt ge demokratiska kandidater i jämna kamper i mellanårsvalet draghjälp genom att personligen ställa upp vid kampanjtillfällen.

Biden har ändå varit ytterst sparsam med kampanjtillfällen i jämförelse med sittande presidenters insatser i de senaste mellanårsvalen.

Flera kandidater uppges till och med ha bett presidenten att inte komma, eller ens ta upp deras specifika delstater inför valet.

Demokratiska strateger har ansett att Bidens hittills låga profil i valrörelsen har varit ett smart drag, då presidenten tampas med låga förtroendesiffror på grund av den höga inflationen och är benägen till felsägningar.

Jag kan komma till din delstat och föra kampanj antingen för eller emot dig, vilkendera du än tror hjälper dig mest

― Joe Biden

Biden har hittills gjort enstaka valinsatser på plats och ställe där hans profil anses kunna påverka demokraterna positivt, i bland annat New York och Pennsylvania.

Biden är för tillfället i Florida där han försöker ge demokratiska guvernörskandidaten Charlie Crist vind i seglen mot sittande republikanen Ron De Santis.

Valet i Florida är av extra vikt eftersom De Santis tippas vara en av förhandsfavoriterna bland republikanska kandidater i nästa presidentval och alltså kan komma att utmana Biden.

Hjälper eller stjälper?

Vid ett tal inför demokrater i Hallandale Beach kom Biden med en av sina återkommande tabbar då han försökte försvara sig mot anklagelser om att inflationen beror på hans administration.

Joe Biden håller tal framför en amerikansk flagga.
Bildtext Joe Biden har bara gjort enstaka nedslag på kampanjfälten, främst där hans närvaro anses kunna påverka demokraternas resultat positivt.
Bild: Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA

– Inflation är ett stort problem i hela världen just nu på grund av kriget i Irak och vad Ryssland håller på med, sa Biden men försökte snabbt rätta sig.

– Ursäkta mig, Ukraina. Jag tänker ofta på Irak eftersom det var där min son dog, sa Biden.

Beau Biden tjänstgjorde visserligen ett år i Irak år 2009, men han dog år 2015 efter en längre kamp mot hjärncancer.

Det är långt ifrån första gången 79 år gamla Biden kommer med liknande felsägningar, som tidigare har fått motståndare att ifrågasätta hans kapacitet som ledare.

Susan Lemmo är orolig för den amerikanska demokratins framtid

Svenska Yle träffar väljare i splittrade Pennsylvania: ”Det viktigaste valet i mitt liv”

Republikanerna väntas vinna tillbaka Representanthuset då ett kraftigt polariserat USA går till mellanårsval den 8 november. Däremot ser kampen om Senaten ut att bli väldigt jämn och senatsvalet kan avgöras i delstaten Pennsylvania.

Biden har själv förklarat sina felsägningar med att han sedan barn har haft problem med stamning.

Bidens felsägningar anses vara en orsak, men bara en av flera, till att få demokrater har bett honom om hjälp med kampanjerna, trots att många demokrater kämpar i motvind inför valet den 8 november.

”Ju mindre synlig, dess bättre”

– Ju mindre synlig han är, och kanske till och med ju mer osynlig han är, dess bättre är det för demokraterna, för det låter kandidaterna föra sina kampanjer på deras egna frågor, säger Larry Sabato vid University of Virginia till the Guardian.

Bidens frånvaro ger kandidater i svåra val manöverutrymme och en möjlighet att inte kopplas för tätt till demokraternas nationella agenda som personifieras i Biden, menar Sabato.

Demokratiska strateger pekar också på att mellanårsvalen både 2010 och 2018 innebar tydliga förluster för den sittande presidentens parti, trots att dåvarande presidenterna Barack Obama och Donald Trump spelade en bärande roll i partiernas valkamper.

– Presidenternas valtillfällen verkar inte ha haft stor positiv inverkan för kandidater tidigare, sa Vita husets stabschef Ron Klain till The Guardian.

– Det borde inte komma som en överraskning för någon att vi inte använder en strategi som inte fungerade år 2010 eller år 2018.

Knappast värt resurserna

Det finns forskning som tyder på att kampanjbesök från sittande presidenter kan ha motsatt effekt i valkamper som är mycket jämnare än tänkt, alltså att de mobiliserar motpartens väljare.

Den här frågan kan vara speciellt viktig i delstater där kampanjerna redan behöver alla resurser de har för kampanjarbetet, då ett presidentbesök kräver massiva mängder pengar för säkerhet och logistik.

– Så är det då värt det om utdelningen är osäker? Svaret verkar rätt ofta vara nej, speciellt då presidenten är impopulär på många håll, sa Sabato.

Rädslan för tabbar verkar alltså inte vara den huvudsakliga orsaken till att Biden inte leder valkampen vid fronten.

Reaktionen på den senaste felsägningen tyder också på att de inte heller längre har samma genomslagskraft i medierna som tidigare.

Presidenten har dessutom skämtsamt signalerat en medvetenhet om sin annorlunda sits jämfört med andra presidenter inför mellanårsvalet och sina förtroendesiffror, i ett tal till demokratiska kandidater.

– Jag kan komma till din delstat och föra kampanj antingen för eller emot dig, vilkendera du än tror hjälper dig mest, skrattade Biden.

Källor: New York Times, Washington Post, AP, The Guardian

Mer om ämnet på Yle Arenan