Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

De här fem serierna ger dig en spännande inblick i den finlandssvenska vardagen

Från 2022
Uppdaterad 07.11.2022 12:37.
Seriebild för serien Som alla andra
Bildtext I serien Som alla andra får vi följa några finlandssvenskar med funktionsvariationer i deras vardag.
Bild: Olof Film

Hur är det att vänta sitt första barn? Vilka rättigheter tvingas personer med funktionsvariationer kämpa för? Vilken press finns i dagens samhälle? Och hur ser det här ut i Svenskfinland? Kolla in de här serierna för att få en inblick.

I de här serierna får vi följa med i olika finlandssvenskars vardag och i stora händelser i deras liv.

Som alla andra

Har alla rätt att bestämma över sitt eget liv? Vem bestämmer vem som är normal eller inte? I serien Som alla andra möter vi några unga finlandssvenska vuxna med olika funktionsvariationer.

De har kallats miffon, förståndshandikappade och varit åsidosatta i vårt samhälle. I serien får vi följa med deras vardag, ta del av deras drömmar, hobbyer och bekymmer.

Trailer: Som alla andra - Spela upp på Arenan

I väntan på dig

Hur är det att vänta och föda sitt första barn? Fyra finlandssvenska kvinnor som väntar barn vloggar om sin vardag från plusset på stickan till födseln.

Trailer: I väntan på dig - Spela upp på Arenan

Ärligt prat om illamående, oro då blodprovet visar förhöjd risk för kromosomavvikelse hos fostret och förberedelse för en av livets mest spännande resor.

I början på nästa år får I väntan på dig en andra säsong, där vi får följa med det första året i barnens liv.

Trailer: Det första året - Spela upp på Arenan

Kan vi bara få njuta

Kan mat bara få vara mat? Utan krav och utan dåligt samvete. Bara gott och njutningsfullt.

Matkreatören Tara och journalisten Malin flyttar in i ett litet torp på landet och lagar mat, njuter av sommaren och utnyttjar säsongens råvaror. En blandning av idyll och djupa diskussioner.

Trailer: Kan vi bara få njuta - Säsong 1 - Spela upp på Arenan

I december kommer en andra säsong av Kan vi bara få njuta som fokuserar på julmat och julförberedelser.

Ålands och Skärgårdens hjältar

Hur är det att jobba i utryckningsarbeten där du aldrig vet vad som kan hända under en dag eller vem du kommer att få möta?

I serierna Ålands hjältar och Skärgårdens hjältar får vi följa med polisen, sjöbevakningen, tullen och ambulansen på Åland och på fastlandet i Åboland.

Trailer: Ålands hjältar - Spela upp på Arenan

Långa avstånd, häftiga oväder, sjukdomsanfall, bråk och fylla präglar yrkesgruppernas arbetsdagar. Samtidigt har de en god arbetsgemenskap och visas uppskattning och tacksamhet av de allra flesta.

Trailer: Skärgårdens hjältar - Spela upp på Arenan

Så jävla duktig

Enligt samhället ska en kvinna ha framgångsrik karriär, men sköta hem och barn exemplariskt. Du ska verka som att du inte bryr dig om ditt utseende, men ändå se ut som att du tar hand om dig. Men inte för mycket och inte för extremt.

I serien Så jävla duktig vloggar fem finlandssvenska kvinnor om sin vardag med prestationskrav, ångest, känslan av att inte räcka till och utmattningssyndrom. Hur är det att tvingas vara duktigare än man orkar och klarar av att vara.

Trailer: Så jävla duktig - Spela upp på Arenan