Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Planerna på ett nytt stödtjänstbolag i Österbotten går framåt – ska sälja mat- och städtjänster till välfärdsområdet efter årsskiftet

Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Efter vårdreformen får kommunerna inte längre sälja mat- och städtjänster till välfärdsområdena. I Österbotten ska därför några kommuner grunda ett stödtjänstbolag, som enligt plan kör igång efter årsskiftet, säger Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund.

När den nationella vårdreformen träder i kraft vid årsskiftet får kommunerna inte längre sälja stödtjänster, som kosthåll och städning, till Österbottens välfärdsområde. Vilket de gör nu.

Därför planerar Närpes, Kristinestad, Kaskö, Korsnäs och Vörå att tillsammans med välfärdsområdet grunda ett stödtjänstbolag som ska sköta mat- och städservicen. I tisdags godkände både Närpes och Kaskös styrelser grundandet av bolaget, medan Vörås kommunstyrelse godkände det i måndags.

Närpes stad blir största ägaren

Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund säger att planen är att bolaget producerar mat- och städtjänster för välfärdsområdet i de kommuner som medverkar. Kommunerna planeras stå för 70 procent av ägandet medan välfärdsområdet står för resten. Största ägare blir Närpes stad, med drygt 35 procent av ägandet.

– Vi har fördelat kommunernas andelar enligt årsverken, alltså enligt volym. Då har Närpes den största volymen, säger Björklund.

Av de öriga kommunerna planeras Vörå stå för 16 procent av ägandet, Kristinestad för 14 och både Kaskö och Korsnäs med ungefär två procent var. Det sammanlagda aktiekapitalet uppgår till 250 000 euro.

Man planerar att bilda bolaget som ett så kallat in-house bolag, vilket medför att välfärdsområdet kan köpa tjänsterna utan upphandling.

Antalet årsverken räknas bli 117 och Mikaela Björklund säger att man gärna ser lokalt förmansskap på många ställen. Tanken är också att bolagets personal ska vara samma som den personal som redan nu producerar mat- och städtjänster för välfärdsområdet.

Bolaget ska vara bildat vid årsskiftet

Målet är att åtminstone ha själva bolaget bildat vid årsskiftet och att verksamheten sedan kan komma igång så snabbt som möjligt, berättar Mikaela Björklund.

– Det återstår att se både hur snabbt beslutsprocessen går framåt och hur snabbt den nya styrelsen kan komma igång. Det gäller att rekrytera en ny vd till exempel, som inte går i en handvändning direkt, säger hon.

Om bolagets verksamhet inte kommer igång direkt efter årsskiftet får kommunerna själva producera tjänsterna så länge man håller sig under vissa gränsvärden, som enligt Mikaela Björklund kan komma emot rätt snabbt.

Just nu är det enbart städ- och matservice som är aktuellt, men bolagsordningen möjliggör också andra typer av stödtjänster i framtiden.