Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ann-Louise Stam fick budet att det var fullt på bb när dottern var på väg i snabb takt: ”Jag kände mig väldigt ensam”

Det blev bråttom för Ekenäsbon Ann-Louise Stam då hennes dotter skulle födas.

I ambulansen på väg från Ekenäs mot Helsingfors visste Ann-Louise Stam att de inte skulle hinna fram innan dottern föddes. På vägen blev ändå en sal ledig i Lojo och de kunde undvika en vägförlossning.

Det sker regelbundet att flera av förlossningssjukhusen i Nyland är fulla. Samtidigt saknas det statistik över hur ofta det är eftersom det inte finns ett ordentligt system för att koordinera föderskorna vidare. Har du otur kan det alltså bli lite av ett detektivarbete att hitta rätt när det väl är dags.

Det hände Ann-Louise Stam då värkarna satte igång natten till hennes födelsedag, den 11 oktober. Hon märkte att det var bråttom.

– Jag kände att hon kommer att födas väldigt snabbt, men jag visste inte hur snabbt, berättar Stam.

Eftersom hon bor i Ekenäs är det närmaste förlossningssjukhuset i Lojo. Budet var ändå att de tyvärr inte kunde ta emot henne.

– De sade att det kanske finns plats i Esbo eller på Kvinnokliniken, men att de inte vet.

Ringde ambulans

Stam hade tidigare fått order om att åka in till bb direkt då förlossningen sätter igång eftersom det gick så snabbt då hon födde sin äldre dotter.

– Vi gick ut till bilen, men då kände jag att jag inte vågar åka bil utan att jag vill ha ambulans.

Ambulansen mötte Stam och hennes man vid brandstationen i Ekenäs.

– De förberedde det som behövdes i ambulansen och så åkte vi i väg.

En nyfödd bebis som sover i sin mammas famn.
Bildtext Ann-Louise Stams dotter hade bråttom till världen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

När de nådde Virkby visade det sig att en sal blivit ledig på Lojo bb.

– Jag levde i tron att vi åker mot Helsingfors men jag visste att vi inte skulle hinna, minns Stam.

Hon säger att det inte var någon trevlig upplevelse även om det kändes tryggare att vara i ambulansen än i den egna bilen. Stam är ändå tacksam över att de hann till bb. Under fyrtiofem minuter senare var dottern ute.

det var inte roligt att få ett nej

― Ann-Louise Stam

Dottern snusar förnöjt inne i sin teddyoverall i vagnen. Det har gått tre veckor sedan förlossningen och båda har hunnit ta igen sig. Trots att allt gick bra säger Stam att det kändes jobbigt att inse att hon kanske inte hinner fram till sjukhuset.

– Det var en annorlunda upplevelse trots att jag var förberedd på att hon skulle komma snabbt, men det var inte roligt att få ett nej. Jag förstår mycket väl att de inte kan ta emot mig om det är fullt, men det var inte roligt att få höra de orden. Jag kände mig ensam, berättar Stam.

Barnmorska: ”Hemskt att meddela att det inte finns plats”

Barnmorskan Tanja Heinänen vid Lojo bb säger att de möts med besvikelse då de är tvungna att meddela att avdelningen är full. Det är inget lätt jobb att vara tvungen att vara budbärare heller.

– Det är hemskt för alla. Som barnmorska vill du ta hand om föderskan och hela familjen och se till att allt går jättebra. Att då säga att det inte finns rum är hemskt, och det är förstås ännu värre för föderskan, konstaterar Heinänen.

En kvinna med långt ljust hår håller en nyfödd bebis i famnen.
Bildtext Föderskan måste mötas i sin oro då det inte finns plats på sjukhusen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Det medför även extra stress för föderskan att vara tvungen att föda på ett annat sjukhus än tänkt eller att höra att det för tillfället inte finns plats på avdelningen.

– De är ganska stressade när de kommer hit, det är skrämmande för dem. När de väl kommer hit är de ofta nöjda att de kommit, berättar hon.

Heinänen säger att det är viktigt att möta föderskan i hennes oro.

– Vi pratar mycket och frågar om hon har några önskemål. Du måste förstå dem och deras stress då de varit tvungna att komma till ett annat ställe än tänkt. Kommunikationen är jätteviktig, förklarar hon.

När Ann-Louise Stam skulle föda fanns det inte plats på närmaste bb - fick kalla på ambulans

6:09