Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spel- och IT-miljonärer hade de högsta inkomsterna 2021 – här är skattelistorna i hela landet och i ditt landskap

Uppdaterad 09.11.2022 10:47.
Årets inkomsttoppar: Ilkka Paananen 58,7 miljoner euro, Ilkka Teppo 46,3 miljoner och Mikko Kodisoja 35,4 miljoner. .
Bild: AOP, Lehtikuva

Ilkka Paananen, Ilkka Teppo och Mikko Kodisoja toppar inkomstlistan. Svenska Yle publicerar namnen på de 1000 finländare som hade de högsta kapital- och förvärvsinkomsterna 2021. Vi uppdaterar artikeln med de namn som bett att inte vara med på listan.

Ilkka Paananen, Ilkka Teppo och Mikko Kodisoja hade de högsta beskattningsbara totalinkomsterna i Finland förra året.

Supercells Ilkka Paananen hade inkomster på 58,6 miljoner.

Tvåan på listan Ilkka Teppo hade en totalinkomst på 46,3 miljoner euro. Teppo hör till grundarna av spelbolaget Reworks som såldes för ca 340 miljoner euro.

Pekka Varelius hade de högsta förvärvsinkomsterna. Han hade en lön på 27,2 miljoner euro 2021.

På den ursprungliga listan som publicerades fanns namnet Juhapekka Piiroinen högst upp. Enligt Skatteförvaltningens uppgifter skulle han ha tjänat över 133 miljoner ifjol, men det är oklart vad hans inkomster egentligen var. Piiroinen själv har uppgett för Helsingin Sanomat att det handlar om ett misstag.

På skattemyndigheternas lista till medierna saknades i år knappa 1 700 namn, vi uppdaterar artikeln med de saknade namnen. I Finland är alla personers inkomstuppgifter offentliga. Skattemyndigheterna skickar en lista på alla som tjänat mer än 100 000 euro till medierna. Man kan be om att inte vara med på listan som skattemyndigheten skickar ut men skattemyndigheterna måste delge medierna vilka namn som saknas.

Graf som beskriver landskapsfördelningen bland personer och dödsbon i inkomsttoppen. En överväldigande majoritet, 60 procent är från Nyland.

De allra flesta på topplistan bor i Nyland, över 60%. För att platsa på listan måste man ha en totalinkomst på minst 1,2 miljoner. I Södra Karelen hade bara två personer inkomster som översteg det. Väljer du att se på landskap i listan nedan får du ändå se de 30 som hade högst inkomst per landskap även om de inte har en plats på topp 1000.

Största delen är i åldern 50-59.

Den vanligaste åldern på topplistan är 50-59 år. I år finns ingen minderårig med på listan.

Graf som visar könsfördelningen bland inkomsttoppen.

De allra flesta på listan är män, hela 87%. Den andelen är större än förra året då 85% var män.

Staten fick in mer skatt 2021

I fjol samlade staten in 35,1 miljarder euro i skatter från privatpersoners inkomster, det var 2,8 miljarder mer än 2020. Särskilt skatter från kapitalinkomster ökade. Staten fick in 4,4 miljarder i skatt från privatpersoners vinst på kapital och det var nästan 43 procent mer än förra året.

Här är personerna med de högsta beskattningsbara inkomsterna 2021

Listan är sorterad enligt de totala inkomsterna. Klicka på namnet för att få mer detaljerad information om personens inkomster och skatter 2021. Du kan också se tidigare års topplistor, eller söka på namn och välja år för att se om personen förekommit på topplistan förut.

Du kan också välja landskap. Då visas de 30 personer som hade de högsta inkomsterna i det landskapet även om de inte har en plats på topp 1000.

Artikeln uppdateras