Det finns hjälp att få då ekonomin tryter – släng skammen och ta modigt kontakt
Utgifterna ökar i rask takt och inkomsterna räcker inte till. Många familjer har ansökt om ekonomiskt stöd via tredje sektorn. Ansökningarna väntas öka i vinter.
Ungefär 10 procent av barn och ungdomar definierar sin familj som låginkomstfamilj. Av dessa upplever hela 85 procent att familjen har svårt att klara av vardagsutgifterna. Siffrorna framkommer ur Rädda Barnens enkät, Barnets röst 2022.
Rädda Barnen: Barn i låginkomstfamiljer mår sämre – nästan hälften är oroliga över familjens uppehälle
En tredjedel av barn och unga i Finland upplever att de mår dåligt och oroar sig för familjens ekonomi.
De höga matpriserna är en utmaning för många familjer. Enligt Svenska Yles egen prisjämförelse finns det tecken på att priserna håller på att stabilisera sig, men nivån är fotfarande betydligt högre än i början av året.
Ägg, mjölk och ostar var i början av november nästan 30 procent dyrare än i mars i år. Spannmålsprodukter var 15 procent dyrare och för kött måste konsumenten betala 20 procent mer nu i november än man var tvungen att göra i mars.
Prisjämförelsen bygger på uppgifter insamlade om de mest sålda livsmedlen i hela landet i S-gruppen och K-gruppen.
De stigande livsmedelspriserna har tvingat många att prioritera. Det kan handla om att byta ut vissa livsmedel mot förmånligare alternativ eller helt och hållet avstå.
De höga köttpriserna påverkar våra köpvanor – shoppingvagnarna fylls allt oftare av griskött och billigare alternativ
Efterfrågan på griskött ökar, produktionen halkar efter.
Många söker stöd hos trejde sektorn
Det finns både nationella och lokala aktörer som erbjuder hjälp och stöd för mindre bemedlade barnfamiljer.
Såväl socialarbetare som representanter för tredje sektorn talar om låg tröskel. Men även om tröskeln är låg så krävs det en del del mod och energi att våga ta steget ut och be om hjälp. Ämnet är väldigt känsligt och många kan uppleva skam.
Representanter från hjälporganisationerna poängterar att vem som helst kan behöva hjälp någon gång. Det är viktigt att lägga skammen åt sidan och be om hjälp i tid.
Det finns hjälp att få
Apuna är en förening som jobbar i Huvudstadsregionen. De förmedlar mat, kläder och andra förnödenheter. De kan även hjälpa till med att betala viktiga räkningar, som annars riskerar att bli obetalda. Heidi Jaari från Apuna berättar att de höjda mat och elpriserna syns i ett ökat behov av hjälp.
– Det är inte ovanligt att vi får höra föräldrar berätta att de tvingas välja mellan att köpa mat och betala räkningar, säger Heidi Jaari.
Ska man köpa mat eller medicin – det är svårt då pengarna inte räcker till
― Heidi Jaari, Apuna ry
Familjerna har ingen möjlighet att lägga undan en slant för eventuella överraskande kostnader. Det krävs så lite för att ekonomin ska rubbas.
– Vi ser många barn som aldrig fått ha barnkalas, det finns helt enkelt inga extra pengar. Många barn kan inte heller gå på andras kalas. Apuna har därför valt att både betala för kalas och ha ett litet lager med gåvor, som barn kan ta med sig då de blir bjudna på kalas.
Heidi Jaari vill få bort skammen. Hon påminner om att vem som helst kan behöva hjälp och likaså kan vem som helst ställa upp och hjälpa.
Viktigt att stöda barn och unga
En annan organisation som hjälper lokalt är Granikassen. Johanna Cedergren från Metodistkyrkan i Grankulla håller i trådarna. Det är en frivilligverksamhet som baserar sig på donationer. Gruppen har fått in många stödansökningar. Det är bland annat frågan om barnfamiljer som har svårigheter att balansera ekonomin.
Hjärtat brister för alla som lider. Det svider lite extra i hjärtat för de tonåringar som faller ur samhället.
― Johanna Cedergren
– Man faller lätt ur kompisgänget, då pengarna inte räcker till en kopp kaffe eller en burgare. Det kan kännas som en liten summa, men då budgeten inte räcker till måste man stå över. Här finns en risk för utanförskap och ensamhet.
Familjerna som tagit kontakt har alla en sak gemensamt.
– Föräldrarna skulle göra vad som helst för att barnen ska må bra.
Många tar kontakt med diakonin
Kotimaanapu har startat en nationell insamling i oktober, till förmån för mindre bemedlade i Finland. Hjälpen arrangeras via den lokala diakonin. Målet är att hjälpa dem som har det kärvt på grund av de stigande mat- och elpriserna.
Eija Kilgast från Kotimaanapu berättar att man i församlingarna fått in hjälpansökningar av en ny grupp.
– I höst har många familjer med låg inkomst kontaktat diakonin, då lönen inte vill räcka till att täcka de höjda levnadskostnaderna. Det är många som har det svårt idag. Hjälpbehovet är stort.
Kotimaanapu har redan fördelat medlen för julen, till diakonin runt om i landet.
– I år kunde vi endast hjälpa en fjärdedel av alla dem som ansökt om stöd.
Ingen ska behöva bli utan mat
― Hanna-Maria Hakala
Ledande diakonitjänstinnehavare Hanna-Maria Hakala från Vasa svenska församling betonar vikten av att be om hjälp i tid.
– Det behöver inte vara frågan om stora problem. Ta modigt kontakt då vardagen känns svår.
Diakonin i Vasa samarbetar med lokala mathjälpen och ordnar gratis bruncher, luncher och kaffestunder. De hjälper även barnfamiljer i akuta kriser. Familjerna kan få presentkort till matbutiken och hjälp med att betala viktiga räkningar, så som elräkningar.
– Det finns hjälp att få inför jul, säger Hanna-Maria Hakala.
Frälsningsarmen stöder mindre bemedlade barnfamiljer främst med matkassar. De kan även i vissa fall hjälpa till med betala räkningar som förfallit, såsom elräkningar. Det är främst frågan om små summor för de allra nödvändigaste utgifterna.
Till jul delar de ut paket med mat och hygienartiklar. Frälsningsarmen jobbar i hela landet, lokalföreningarnas stöd till barnfamiljer kan variera en del. Man kan kontakta den lokala avdelningen för att be om hjälp.
En meningsfull hobby kan förebygga utanförskap
Föreningen Hope stöder barnfamiljer som har minderåriga barn med kläder, sportutrustning, spel, leksaker samt husgeråd. De stöder även barns hobbyverksamhet.
Nora Nederstöm från Hope poängterar betydelsen av stödet för just hobbyverksamhet.
– En betydelsefull hobby kan ge trygghet och erbjuda en chans till återhämtning. De sociala kontakterna är viktiga och kan förebygga utanförskap och ensamhet.
Barnen oroliga för familjens ekonomi när priserna stiger
De stigande elpriserna och lånekostnaderna i kombination med högre livsmedelspriser har fått många barnfamiljer att söka hjälp i vardagen.
Föreningen har inte mathjälp, men kan ibland erbjuda presentkort till mataffärer. Man kan ansöka om hjälp via en blankett på webben eller genom att vara i kontakt med den lokala föreningen. Hope har tjugo lokalföreningar i Finland.