Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Samlingspartiets försprång växer, SFP överraskar med stöd på fem procent

Uppdaterad 03.11.2022 10:50.
Grafisk framställning av resultaten i Yles partimätning publicerad i november 2022.
Bildtext Samlingspartiet rycker i toppen på Yles partimätning.
Bild: Eetu Pietarinen

Samlingspartiet har nu ett försprång till Socialdemokraterna på nästan sex procentenheter. Väljarstödet för SFP är oväntat starkt. Förklaringen kan vara nya språkpolitiska hot.

Om riksdagsvalet hölls nu skulle Samlingspartiet bli största parti. Yles partimätning för oktober visar att partiet har ett väljarstöd på 23,9 procent. Det är ett marginellt sämre resultat än för en månad sedan, men samtidigt växer försprånget till Socialdemokraterna som nu ligger på 18,2 procent.

– Fortfarande är det fråga om ganska små förändringar, men en del av dem som tidigare röstat på SDP säger sig vara osäkra. Det gäller framför allt kvinnor och pensionärer, säger direktör Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Med fem månader kvar till riksdagsvalet i april leder Samlingspartiet kampen i täten med ett försprång på 5,7 procentenheter.

– Det går inte att förneka att Samlingspartiet har en stark ställning. Men historien visar att snabba förändringar också är möjliga. Jag tror att marginalerna kommer att bli mindre ju närmare valet vi kommer, säger Turja.

SFP spräcker fem procent

Svenska Folkpartiet har enligt mätningen ett ovanligt starkt väljarstöd på 5,0 procent. Det motsvarar resultatet i kommunalvalet 2021, men överträffar valperiodens samtliga mätningar som gäller riksdagsval.

Enskilda mätperioder bör analyseras med försiktighet, särskilt när förändringarna ligger inom felmarginalerna. Enligt Turja är uppsvinget ändå tydligt.

– Man kan se att SFP har hållit fast vid sina tidigare väljare. Tidigare i höst har SFP precis som andra borgerliga partier förlorat väljare till Samlingspartiet. Nu syns ingen sådan trend.

Största delen av dem som säger att de röstade på SFP i valet 2019 säger sig stödja partiet också nu. En orsak kan vara att partiets svensk- och tvåspråkiga väljare uppfattar Sannfinländarnas finskhetsprogran och allt aggressivare språkpolitik som ett hot.

– Om det uppstår en hotbild tätnar ofta leden, det kan vara en förklaring, säger Turja.

Sannfinländarnas utspel bär inte frukt

Sannfinländarna har under den senaste månaden vässat profilen med flera politiska utspel. Förutom finskhetsprogrammet har partiet presenterat ett tufft åtgärdsförslag mot gängbrottslighet.

– De här utspelen verkar inte öka väljarstödet. Stödet för partiet ligger på samma nivå som de senaste månaderna.

Inför tidigare val har Sannfinländarnas slutspurt ofta tagit fart i ett sent skede.

En skillnad jämfört med situationen inför det förra valet är ändå att betydligt fler väljare redan nu har bestämt sig för ett parti. Av dem som intervjuades uppger knappt 70 procent att de har valt parti medan bara 60 procent hade gjort det vid samma tidpunkt inför det förra valet. Sannfinländarna lyckades då på slutrakan locka många osäkra väljare.

Centern går på knäna

För de flesta partiers del bjuder Yles partimätning för oktober inte på några stora överraskningar.

De Gröna gör visserligen årsrekord med ett väljarstöd på 10,1 men något radikalt uppsving handlar det inte om. Stödet för en månad sedan var 9,4 procent och har som lägst i år legat på 8,9 procent.

Centern kämpar på med rekordlåga siffror men förlorar åtminstone inte ännu fler väljare. Väljarstödet ligger på 10,9 procent. Förra månadens resultat på 10,3 var alla tiders bottennotering för partiet.

– Man ska kanske inte övertolka Centerns resultat vare sig den här eller förra månaden. Men i den mån man har fått nya väljare handlar det om kvinnor i västra Finland, säger Turja.

Taloustutkimus intervjuade 2 502 finländare under perioden 10.10–1.11.2022. Av dem uppgav 69,2 procent vilket parti de skulle rösta på om riksdagsval hölls nu. Åland ingår inte i mätningen. Felmarginalen är ±2,0 procentenheter.

Rättelse kl. 9.56: I artikeln fanns ursprungligen en grafik med felaktiga jämförelsetal för partierna. Klockan 10.50 fick artikeln en rättad grafik.

Diskussion om artikeln