Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Är du introvert eller extrovert? Högst antagligen ingendera, men ett extrovert beteende kan göra dig lyckligare

Kahta kuvaa verrataan toisiinsa; toisessa joukko iloisia ihmisiä lähellä toisiaan ja toisessa ihminen lukee kirjaa yksi sohvalla.
Bildtext Människor har en tendens att tänka i form av ytterligheter, så också gällande personlighet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle, Abstral official / Unsplash, kuvankäsittelyMikko Lehtola / Yle

Ingen av oss är enbart introvert eller extrovert. Ändå matas vi med dessa två ytterligheter både via populärkultur och media. Många av oss bygger därför upp sin identitet på att antingen vara en extrovert eller en introvert personlighet.

Människor har en tendens att tänka i form av ytterligheter. Det är lättare att förstå att saker antingen är på ett eller ett annat sätt, istället för att tänka att de är någonting vagt där emellan. Att vara extrovert eller introvert är just sådana här ytterligheter på en axel där största delen av oss egentligen placerar sig någonstans mitt emellan.

Personligheten spelar inte ens en alltför betydande roll då det gäller hur man beter sig: samma person kan bete sig både extrovert och introvert under loppet av en dag. Men att bete sig på ett extrovert sätt gör en lyckligare enligt forskning, oberoende av personlighet.

En kvinna skrattar och skålar vid ett julbord med sina vänner.
Bildtext Att bete sig på ett extrovert sätt gör en lyckligare enligt forskning.
Bild: Mostphotos

Från fokus på extroverta till en introvertboom

Det finns en klar efterfrågan på tydliga personlighetstyper. På nätet kan man hitta oändligt med tester som anser sig kunna berätta om du är extrovert eller introvert. Populariteten bland dessa karikerade personlighetstyper har också varierat med tiden.

Är du en dynamisk, energisk och social person som trivs bland folk och som gärna samarbetar med andra?

För den här typens personer fanns det speciellt tidigare en stor efterfrågan i arbetsplatsannonser. I media har man också i åratal upprepat hur extroverta klarar sig bättre i arbetslivet, i skolan och i parförhållanden.

Under de senare åren har det dock börjat publiceras mer populärkultur om de introvertas hemliga krafter. I alla fall inom memes på sociala medier har det blivit accepterat och till och med eftersträvansvärt att vara introvert.

Coronatiden har sannolikt också påverkat i och med att det under de senaste åren setts som en bra sak att trivas hemma i sitt eget sällskap och med begränsade sociala kontakter.

Nainen lepää sohvalla kissa seuranaan.
Bildtext Ibland kan det vara skönare att ha en hemmakväll med katten istället för att träffa vänner.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Introverta syns i reklam och på sociala medier

Nuförtiden svämmar Instagram över av innehåll som har med introverta att göra: det finns memes där en person leker en telefonsvarare för att slippa prata med sina vänner, och andra där man klär ut sig till möbel om någon ringer på dörrklockan. I introvert-memes är man lättad då möten eller träffar inhiberas.

På ett konto på Instagram som heter The Introvert Nation finns en meme som har hundratusentals gillningar. ”Vad vill du bli då du blir stor” frågar man på bilden. Sedan ser man en bild på sångaren Enya och bredvid henne en bild från luften på ett enormt slott. Under bilden står det: ”Enya bor ensam i det här slottet med sina katter och med sin egendom på 91 miljoner pund”.

Introvertboomen syns till och med i reklamen. Strömningstjänsterna utnyttjar en figur från introvert -kulturen som hellre ser på eller lyssnar till fiktiva karaktärer än träffar sina vänner.

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på en podcast (på finska) om hur den sociala kampen mellan introverta och extroverta förstärkts genom otaliga upprepningar under de senaste årtiondena. Tillsammans med personlighetsforskaren Sointu Leikkaa funderar redaktör Johanna Vehkoo på vilka konsekvenser det kan ha att begränsa sig till att ens identitet antingen är introvert eller extrovert.

Me olemme sekä ekstrovertteja että introvertteja

26:36

Artikeln är en översättning av Johanna Vehkoos och Raili Löyttyniemis artikel Oletko introvertti vai ekstrovertti? Et luultavasti kumpaakaan, mutta ekstrovertti käyttäytyminen voi lisätä onnellisuutta som i sin tur är en del av Valheenpaljastaja-serien där Johanna Vehkoo analyserar vilseledande information och desinformation.