Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto: Ungern redo ratificera Finlands Natomedlemskap i december

Uppdaterad 02.11.2022 14:43.
Utrikesminister Haavisto: "Ungern redo att säga ja till Finland i Nato i december" - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö twittrar om att han talat med Viktor Orban och att Finland kan lita på Ungerns ratificering.

Finland kan lita på Ungerns ratificering av Finlands Natomedlemskap, twittrar president Sauli Niinistö i dag och meddelar att han talat med Ungerns premiärminister Viktor Orbán per telefon om saken.

Utrikesminister Pekka Haavisto har samma uppfattning. Han kommenterar ärendet på en pressträff på Nordiska rådet och säger att han haft flera samtal med Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.

– Han har bekräftat att de behandlar Finlands och Sveriges medlemsansökan samtidigt och inte lägger några villkor på Finland eller Sverige för ratificeringsprocessen. Det tar ännu en tid för parlamentet att behandla frågan men vår förståelse är att de borde vara klara under december månad, säger Haavisto.

Sveriges nya utrikesminister Tobias Billström fyller på med att han haft ett telefonsamtal med Ungerns utrikesminister för bara några dagar sedan.

– Också jag fick väldigt positiva kommentarer om ratificeringen av vårt medlemskap, så jag kan bekräfta det min finska kollega säger att vi ser en positiv och progressiv rörelse framåt när det gäller att ratificera Finlands och Sveriges medlemskap, säger Billström.

Fokus på stöd till Ukraina när nordiska utrikesministrar möts

Utrikesministrarna från Finland, Sverige och Norge har träffats under Nordiska rådets höstsession i Helsingfors i dag. Diskussionerna har i hög grad fokuserat på stöd till Ukraina.

Haavisto betonar vikten av spannmålsavtalet och att Ryssland meddelat att de återupptar det. Han konstaterar också att Finland har skickat försvarsmateriel till Ukraina redan nio gånger och också är redo att stödja återuppbyggnaden i landet. Dessutom har Finland tagit emot 44 000 flyktingar från Ukraina.

Tobias Billström betonade att den humanitära hjälpen till Ukraina blir allt viktigare när vintern närmar sig.

Ministrarna har också diskuterat den nordiska energisäkerheten. Norska Anniken Huitfeldt underströk vikten av att skydda den nordiska energiinfrastrukturen och ställa om till förnybara energikällor.