Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”De gav oss två granatgevär, jag fick läsa instruktionsmanualen” ‒ tunga förluster, rostig utrustning och kaosartade reträtter för mobiliserade ryska soldater

Uppdaterad 03.11.2022 07:16.
En rysk soldat vid fronten i Ukraina
Bildtext Mobiliserade ryska soldater har i många fall skickats direkt till fronten utan någon repetitionsträning.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Nymobiliserade ryska soldater vittnar om att de skickats till fronten i Ukraina utan utbildning och ordentlig utrustning. Det verkar råda kaos i flera av de mobiliserade enheterna och soldater har lämnats vid fronten utan fungerade vapen och kommunikation.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu sa på tisdagen att 87 000 mobiliserade soldater har skickats till fronten.

Förlustsiffrorna bland de mobiliserade soldaterna är sannolikt också höga. Tidningen Novaja Gazeta har lyckats bekräfta 101 dödsfall, både under mobiliseringen och vid fronten.

Försvarslösa soldater

Tidningen konstaterar att den verkliga dödssiffran sannolikt är betydligt högre eftersom den endast kunnat räkna dödsfall där det ryska försvarsministeriet underrättat anhöriga till de stupade.

Hustrun till en mobiliserad man säger till Novaja Gazeta att en enhet från hans förläggning var nära att bli totalt utplånad i en ukrainsk artilleriattack den 7 oktober. Endast 20 av 96 soldater uppges ha överlevt.

Flera soldathustrur berättar för tidningen att de mobiliserade soldaterna är försvarslösa mot den ukrainska militären eftersom de saknar tunga vapen och försvar mot drönare. Soldaterna har berättat om skräcken vid fronten. Ofta ligger de stilla i terrängen och låtsas vara döda. Om de rör sig fäller en drönare en bomb.

‒ Jag har försökt hålla tyst för att skydda min man, men han ringde mig den 26 oktober och bad om hjälp, säger en kvinna.

Ingen utbildning

Soldater som tidningen talat med vittnar om att soldater utan utbildning satts in i misslyckade motanfall och kaosartade reträtter.

En rysk soldat övar med ett granatgevär
Bildtext De flesta soldaterna hade inte fått någon övning med pansarvärnsvapen.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

‒ Vi kom hit, det var vår första dag och vi hade inte avfyrat våra vapen en enda gång. De placerade oss i en stormgrupp och gav oss två granatgevär. Jag fick läsa instruktionsmanualen för att reda ut hur vapnen skulle användas.

‒ På den tredje dagen retirerade vi, tillbringade natten där och återvände till våra löpgravar, säger en skadad nymobiliserad soldat från Tjeljabinsk till Novaja Gazeta. Han tillägger att flera av hans kamrater lämnades döda på slagfältet.

Rostiga vapen

Den ryska strategin verkar vara att sätta in mobiliserade soldater för att stabilisera fronten och stoppa de ukrainska framryckningarna. På det sättet köper man tid att försöka utbilda mer stridsdugliga enheter.

Den ryska ledningen hoppas också att västländerna ska tröttna på att stöda Ukraina eller att attackerna mot Ukrainas elnät inför vintern ska knäcka den ukrainska motståndsviljan.

För de mobiliserade soldaterna är det en mardröm.

En utbränd rysk bandvagn i Kharkiv i Ukraina
Bildtext Ryssland har förlorat en stor del av sin moderna utrustning i kriget och tvingas nu använda äldre vapen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På grund av de stora bristerna i Rysslands reservistutbildning och mobiliseringssystem har reservisterna inte fått någon ordentlig utbildning på åratal och det råder brist på uniformer, mat och fungerande vapen.

Ryssland har gott om vapenlager från Sovjettiden, men vapnen är ofta föråldrade och underhållet har varit mycket bristfälligt.

I en video klagar soldater från 2:a Tamanskaja-divisionen på att artilleripjäserna de fått tilldelade är så rostiga att de hakar upp sig då man försöker använda dem.

Officerare hotar och stjäl

Nyhetssajten Mediazona rapporterade nyligen om de mobiliserade soldaternas kaotiska förflyttning till fronten och den därpå följande reträtten.

Soldaterna vittnar om att de fått löften om träning och tillgång till bland annat pansarfordon och moderna pansarvärnsrobotar.

Men i stället skickades de till fronten i Luhansk efter endast några dagar ‒ några moderna vapen fick de inte. Soldaterna protesterade men en officer varnade dem för att det inte är 1914 och ”det här inte är en tsar som ni kan störta”.

Sedan bar det av till fronten.

‒ Efter att de började transportera våra plutoner genom skogen, beslagtog berusade officerare våra magasin, all ammunition och utrustning. De lämnade oss med tomma automatkarbiner, det var inte coolt, säger soldaterna enligt Mediazona.

Ingen kommunikation

Soldaterna berättar att de placerades i en skogsdunge i närheten av fronten vid den strategiskt betydelsefulla staden Svatove där ukrainska styrkor försöker bryta igenom de ryska försvarslinjerna.

En ukrainska flagga vajar frqamför ett sönderbombat hus
Bildtext Ukraina fortsätter att pressa tillbaka de ryska styrkorna väster om Svatove.
Bild: Ashley Chan/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Kring tre dussin soldater befann sig på platsen utan någon ordentlig kommunikation. Den radio de fått tilldelad fungerade inte. Soldaterna hade inte heller några pansarvärnsvapen eller handgranater.

Styrkans två befälhavare var också nyligen mobiliserade. En av dem dödades kort efter att styrkan tagit upp sina ställningar och den andra fick svåra skador.

Reträtt

Tre dagar senare öppnade det ukrainska artilleriet eld. En timme senare anlände en grupp på 30 till 40 ryska soldater som retirerade från fronten. De frågade om byn framför dem hade kapitulerat, de retirerande soldaterna svarade:

‒ Slaget är förlorat. Vi blev illa åtgångna av granatkastare och nu retirerar vi.

De varnade också för att en pansarstrid skulle bryta ut snart. Kort efter det drog sig fyra ryska stridsvagnar bort från fronten.

Gruppen i skogen höll ett möte och beslutade att de också skulle retirera. Efter några kilometer mötte de stridsvagnarna på nytt vid ett vägskäl där en officer försökte stoppa reträtten.

Samtidigt slog ukrainska granater ned ”och alla flydde som kackerlackor”.

Soldater gömmer sig bakom fronten

Efter en lång reträtt där soldaterna igen rånades på sin utrustning lyckades de ta sig till Svatove. Där gömde de sig i flera i dagar.

‒ De försökte ta oss. Det kommer en lastbil till Svatove och en major sa att han skulle ta oss hem. Vi frågade vart. Han svarade: tillbaka till basen. Vi förstod varningen och lämnade staden. Tre eller fyra dagar senare kom en order att inga soldater får lämna Svatove, säger soldaten Vladislav till Mediazona.

13 soldater ur gruppen beslutade då att snabbt bege sig mot gränsen. I slutet av oktober befann sig soldaterna vid en förläggning i Belgorod i Ryssland.

Enligt Novaja Gazeta Europa kan 27 soldater som retirerat från området kring Svetove åtalas för desertering. Ett okänt antal andra soldater gömmer sig fortfarande i Svetove utan tillgång till mat eller vatten.

Försvarsminister Sjojgu har uppgett att den partiella mobiliseringen har uppnått sitt mål och att 300 000 soldater har kallats in. Men hittills har Rysslands president Vladimir Putin inte undertecknat något dekret som skulle avsluta mobiliseringen.

Källor: Novaya Gazeta Europe, Mediazona, ISW