Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Amerikanska kustbevakningens fartyg NSC Hamilton besöker Åbo – kommendörkapten: ”Övningarna har ingen direkt koppling till Nato”

Uppdaterad 02.11.2022 18:26.
Räddningshelikopter landar på en patrullbåt ute till havs.
Bildtext Bevakningsfartyget Turva kommer att delta i övningarna för den finska gränsbevakningens del.
Bild: Pressbild / Gränsbevakningsväsendet

National Security Cutter Hamilton kommer att delta i flera räddnings- och bevakningsövningar på Östersjön till och med den 9 november. Fartyget kommer att ligga till i Åbo hamn mellan lördag och onsdag.

Besöket är ett sätt för den finska gränsbevakningen och den amerikanska kustbevakningen att öva samarbete för att stärka den interna säkerheten.

Mellan torsdag och fredag kommer NSC Hamilton och Gränsbevakningens fartyg Turva att utföra övningar i Finska viken. Främst är det frågan om övning av räddningsuppdrag. I övningarna kommer också andra kustbevakningsaktörer att delta.

Efter övningarna kommer NSC Hamilton att ligga till i Åbo hamn.

Kommendörkapten Tuomas Saarilehto från Gränsbevakningen säger att det är frågan om planerad och rutinmässig verksamhet.

– Senast var NSC Hamilton på besök för ett år sedan. Någon direkt koppling till Nato har dessa övningar inte. I stora drag så kan man ändå säga att det här är ett sätt för USA att visa sitt stöd och samarbete med sina Nato-allierade, säger Saarilehto.

Artikeln har uppdaterats 18:25 med ny information från Gränsbevakningen att NSC Hamilton stannar i Åbo fram till den 9 november.