Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningar i körskick allt längre upp i åldern: “Jag tänker sjunga i kör tills jag är 95 år”

En dirigent står framför en flygel och leder en manskör med koristerna sittande på stolar i en sal.
Bildtext Medlemmarna i Jakobstads sångarbröder är övertygade om att körsång höjer livskvaliteten och förlänger livet. Det finns det stöd i forsknigen för.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Föreningsaktivitet och socialt umgänge leder till längre liv.

Att finlandssvenskar lever sundare och längre än finländare i genomsnitt är känt. På fastlandet är det österbottningarna som toppar statistiken. Tidigare forskning har visat att ett starkt engagemang i frivilligverksamhet och föreningar höjer livskvaliteten och förlänger den förväntade livslängden.

Färsk forskning ger vid handen att de ekonomiskt utmanande tiderna drabbar de som redan tidigare varit utsatta. Mindre hälsosam mat, osund livsstil och minskad hobbyverksamhet hotar försämra livskvaliteten och på sikt förkorta förväntad livstid. Men utsikterna för österbottningar i kör behöver inte förändras.

– Det är ju ingen dyr hobby det här. Man behöver lite persedlar som man också annars har nytta av. Mapp och noter får man från kören, så det här är ingen konjunkturkänslig verksamhet, säger Jan Holmgård, som är dirigent för Jakobstads sångarbröder.

Hobby som går i arv

Att ett aktivt socialt liv, föreningsverksamhet och körsång har positiv effekt på livet håller körmedlemmarna med om. Flera aktiva korister har tagit över stafettpinnen från tidigare generationer.

– Min pappa sjöng med i Jakobstads sångarbröder i 50 år och han blev 102 år, säger trubaduren och körsångaren Håkan Streng.

Han anser att gemenskapen i en kör är närmast unik, då man får komplettera varandra och jobba mot gemensamma mål. I hans artisteri har han varit van att göra sin egen grej, men de två körer han är verksam i ger honom också ett sammanhang att tillsammans jobba för framgång.

För körens dirigent är det uppenbart att social verksamhet leder till en högre livskvalitet och han ser också att körsången ställer alla på samma linje oavsett socioekonomisk ställning.

– Den som lär sig stämmorna snabbt och är säker i sin roll blir den för dagen populäraste. Det är som i golf, den som slår längst blir känd.

Det har även diskuterats huruvida ett sunt och långt liv är något ärftligt, eller något man anammar även som inflyttad. Bjarni Freysteinsson flyttade till Jakobstad från Island för 18 år sedan och han tror man får med sig det goda livet även om man inte är född svenskspråkig österbottning. Han sökte sig till kören för ett socialt sammanhang.

– Även på Island lever man länge, och där håller man också mycket på med körsång, så jag tror att ett långt liv och körsång absolut hänger ihop, säger han.

Att vara en liten folkgrupp som finlandssvenskarna, jämför han med islänningarnas läge. Det ger mera sammansvetsade samhällen, som man kanske också är lite stolt över.

Föreningslivet på dalande?

Däremot ser Freysteinsson i sitt jobb som lärare att de unga har allt mindre intresse av föreningsliv och körsång.

– Genast de får chans så drar de fram sina mobiltelefoner, och det ser man ju i kören att medelåldern bara stiger.

Själv ser han så positiva effekter av sitt sjungande att han kan rekommendera vem som helst som vill förlänga sitt liv att börja i en kör.

– Ja, jag tänker sjunga med tills jag är 95, säger Freysteinsson övertygad.

Valdemar Fagerudd är en av dom som drar ner medelåldern i kören. Med sina 18 år är han yngst i kören. Han tycker att föreningsaktivitet ger honom mervärde i livet.

– Jag bryr mig inte om att leva länge, men jag tycker det är viktigt att fylla livet med något som ger kvalitet, så det är ett sätt att göra livet bra, säger han.

Jakobstads Sångarbröder vid 100-årsjubiléet 2015.
Bildtext I över 100 år har kören varit verksam, och dagens medlemmar betvivlar att verksamheten dör ut med de nuvarande medlemmarna.
Bild: BILDSTROM

Fagerudd är förutom körsångare också med i en jujutsuklubb. Bägge ger honom ett socialt sammanhang och kontakt till folk han inte annars skulle umgås med.

– Det finns en del att förbättra i min generation. Jag tycker att många saknar kontakt till en äldre generation. Jag tycker att umgänget med äldre är bättre, medan unga umgås väldigt ytligt, även om vi har kamrater. De äldre bryr sig om en på ett annat sätt och frågar hur man har det, säger Fagerudd.

Koristerna tror ändå inte att föreningsaktivet och körsång går till historien med de nu aktiva. Det är svårt att rekrytera yngre medlemmar, men dirigenten säger att folk i arbetsför ålder alltid haft en tröskel att ta på förtroendeuppdrag i föreningsstyrelser.

Självklart skulle vi leva kortare liv om vi inte sjöng i kör

― Bjarni Freysteinsson

Men det har alltid funnits en återväxt. Så sångarna är övertygade om att det hittas nya medlemmar efter hand, så verksamheten är tryggad.

100-årskonsert?

De fyra sångarbröderna är övertygade om att körsång höjer livskvaliteten och förlänger livet.

– Självklart skulle vi ha ett kortare liv om vi inte sjöng i kör, säger Bjarni Freysteinsson och skrattar.

– Det ger en kick, så jag tror nog på forskningen som visar att körsång ger ett längre liv, säger Håkan Streng.

Och de är också övertygade om att de kommer att fortsätta med körverksamhet så länge det är möjligt.

– Jag kommer att sjunga så länge jag kan, säger Valdemar Fagerudd.

Håkan Streng tänker inte vara sämre än sin pappa som gjorde en lång karriär som körsångare.

– Jag tror inte jag sjunger med i kören tills jag är 100, men jag har nog hotat med att ordna en 100-årskonsert, säger han och skrattar.