Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kerttuli daghem i Åbo övade inför elavbrott på vintern – barnen åt och pysslade i skenet av ficklampsljus

En flicka ritar i skenet av ficklampsljus.
Bildtext Barnen vid Kerttuli daghem fick öva på att rita i mörker.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Kerttuli daghem agerade försökskanin då Åbo stad övade inför eventuella elavbrott på vintern. På onsdagseftermiddagen var daghemmet helt utan el i två timmar, för att ta reda på hur väl verksamheten fungerar också utan el.

Klockan är kring halv ett på eftermiddagen. På Kerttuli daghem i Åbo sitter en grupp med barn och pysslar och ritar. Allt är helt som vanligt. Men den här eftermiddagen pysslar de i ljuset av ficklampor och pannlampor, eftersom elen är avstängd.

Det handlar om ett försök där man utreder hur väl förberett daghemmet är på längre elavbrott. Ett fenomen som kan bli verklighet i vinter.

Så här långt går allt bra, stämningen är lugn och barnen är lugna, säger Camilla Fagerström som är lärare inom småbarnspedagogik och språkbad på Kerttuli daghem.

– Vi har planerat vårt program så att alla toalettbesök var före avbrottet, eftersom vi visste att försöket kommer att ske idag, annars har vi inte gjort så mycket annat än att vi behållit den rytm vi annars har, säger Camilla Fagerström.

En kvinna på ett daghem med två småflickor i bakgrunden.
Bildtext Camilla Fagerström tror att det kommer gå bra även om det blir elavbrott under vintern.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Fagerström ser några praktiska utmaningar med elavbrotten.

– Alla dörrar styrs med el och då krävs det att personalen är mer aktiv vid dörrarna. Jag tror också att det kan bli svårt att få kläderna torra om det är vått ute, då krävs det av föräldrarna att de har mera reservkläder åt barnen.

Fler övningar behövs i andra lokaler

Överallt i landet förbereder man nu sig på en mörkare vinter än vanligt, då energibristen i värsta fall kan leda till längre regelbundna elavbrott.

I Åbo har man valt Kerttuli daghem som försökskanin. Testet går ut på att man stänger av elen i två timmar för att utreda hur väl verksamheten vid daghemmet kan fungera också under längre elavbrott.

En lampa i taket.
Bildtext Så kallade säkerhetsljus i taket skänkte en hel del ljus trots att elen var avstängd. I äldre byggnader kommer man ändå få klara sig utan dylika ljus under ett elavbrott.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Tanken är att man tar med sig det man lär sig från den här övningen också till stadens andra enheter.

– Vi behöver definitivt fler motsvarande övningar i fastigheter av olika åldrar. Vi valde medvetet här en helt ny och modern byggnad men resultaten ser kanske annorlunda ut om vi gör en motsvarande övning i en byggnad från 1970-talet, säger Leevi Luoto, som är direktör för lokalitetstjänsterna vid Åbo stad.

En man med kavaj.
Bildtext Leevi Luoto säger att det är viktigt att göra liknande övningar också i andra byggnader, som inte är lika moderna som Kerttuli daghem.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Byggnaden där Kerttuli daghem bedriver sin verksamhet blev klar 2012. Åbo stad ville göra övningen i en modern och stor byggnad med många tekniska system, för att på så sätt utmana sig själva och få en bättre bild av vad allt som kan gå snett om det blir elavbrott.

– Vi ville försäkra oss om att alla system i huset fungerar som planerat exempelvis med hjälp av reservbatterier under elavbrottet, och sen är det också viktigt att systemen i huset återhämtar sig självständigt efter avbrottet, utan någon experts hjälp, säger Luoto.

Inga överraskande problem uppstod

Efter två timmar är övningen över. Allt har gått över förväntan. Inga överraskande problem har uppstått. Och systemen återhämtar sig också problemfritt.

Virpi Killström som är chef för Kerttuli daghem är glad och nöjd. Hon tror att de på daghemmet är väl förberedda på eventuella elavbrott i framtiden.

– Det känns betryggande att veta att den teknik som finns i huset fungerar för sin del, och vi är en erfarenhet rikare, säger Killström.

Några köksbitränden med pannlampor i ett mörkt kök.
Bildtext Också i köket arbetade man i mörker. Pannlampor var till stor hjälp också där.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Vid daghemmet hade man förberett sig på elavbrottet genom att se till att det fanns vatten ifall det inte sku gå att få rinnande vatten under avbrottet – men det visade sig att det gick. Också barnens föräldrar deltog i övningen genom att se till att barnen hade med sig ficklampor och pannlampor.

Att få varm mat kan bli en utmaning

Fortfarande finns en del mindre praktiska saker att fundera över. Till exempel stannade alla klockor i huset, och om elavbrottet sker på morgonen, är det inte möjligt att laga varm mat till morgonmål.

En medelålders kvinna med ljust hår.
Bildtext Daghemschef Virpi Killström tycker att försöket var lyckat, och hon känner sig lugn inför eventuella framtida elavbrott.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Men överlag är man vid både Åbo stad och daghemmet positivt överraskade över hur bra allt gick.

– Vi har väldigt fina säkerhetsljus i taket, och det gav oss ganska bra ljus trots att själva lamporna är små. Dessutom brann säkerhetsljusen över den lagstadgade tiden på en timme, det vill säga ljusen brann de hela två timmarna som övningen pågick, och det här är bra både för rörligheten och för säkerheten, säger Killström.

Diskussion om artikeln