Kritiken haglar tätt då Tysklands förbundskansler Scholz åker till Kina med affärsdelegation i släptåg
Förbundskansler Olaf Scholz åker under torsdagen på sitt första besök till Peking. Att resan görs samtidigt som man i väst blir allt försiktigare i umgänget med Kina väcker mycket kritik. Också inom regeringen varnas för att fördjupa beroendet av Kina.
– Vi måste nu se till att vi inte upprepar det misstag som Tyskland redan har gjort i förhållande till Ryssland, säger utrikesminister Annalena Baerbock i en färsk intervju för rundradiolaget ARD.
Baerbock och De Gröna talar för långtgående ändringar i den tyska Kinapolitiken och inför föbundskanslerns besök i Peking har utrikesministern betonat tre saker.
I Peking måste Scholz, enligt Baerbock, tala om rättvisa handelsvillkor och konkurrens, ta upp människorättsfrågor, samt betona att ett erkännande av internationell rätt är grunden för internationellt samarbete.
Kritik mot Scholz Kinaresa kommer ändå inte bara från De Gröna.
Finansministern och liberalernas partichef Christian Lindner vill skärpa utrikeshandelslagstiftningen och han talar vidare om att i handelsförbindelserna gynna parter som också delar de gemensamma värderingarna.
En lång rad medborgarorganisationer kritiserar likaså Scholz resa till Peking.
Kinesiska oliktänkare i Tyskland vädjar till kanslern att ställa in sin resa och man varnar för att Kina utvecklas till en diktatur efter nationalsocialistisk förebild.
Inget brott med Kina
Förbundskansler Scholz å sin sida håller fast vid att man inte får bryta med Kina. Det lät han senast meddela via sin talesperson Steffen Hebestreit.
Där länder som USA alltmer öppet bryter med Kina, verkar Scholz alltså fortsätta som tidigare – eller kanske till och med gå i den andra riktningen.
Med på resan har kanslern nämligen en affärsdelegation bestående av bland annat biltillverkaren Volkswagen och kemikaliejätten BASF, båda två är bolag som fortsätter att planera storsatsningar i Kina.
I delegationen finns också en representant för vaccintillverkaren Biontech.
Att experter redan varnar för att delar av det tyska näringslivet börjar vara farligt beroende av Kina stoppar inte heller planerade affärer.
I förra veckan gav Scholz grönt ljus för att det kinesiska rederiet Cosco ska kunna köpa delar av en hamnterminal i Hamburg. Beslutet fattades trots de ansvariga ministrarnas kompakta motstånd och trots underrättelsetjänstens varningar.
Kinesiska rederiet Cosco får köpa andelar av hamnterminal i Hamburg – förbundskansler Scholz fick sin vilja igenom
Den tyska regeringen har godkänt försäljningen av delar av en hamnterminal i Hamburg till det kinesiska bolaget Cosco. Förbundskansler Olaf Scholz har drivit på affären trots massivt motstånd inom den egna regeringen.
Tillmötesgående inför resan
Det är visserligen fortfarande oklart om Cosco går med på affären, då man under de nu gällande förutsättningarna inte kommer att få någon beslutanderätt i terminalbolaget, men samtidigt är Scholz ja till affären att se som en vänlig gest inför resan till Kina.
Kritiken mot Scholz Kinapolitik tog dessutom ytterligare fart efter att det strax efter Coscobeslutet också blev klart att den tyska chiptillverkaren Elmos i Dortmund kan komma att landa i kinesiska händer.
Även gällande Elmos ska Scholz, enligt tidningen Handelsblatt, ha talat för en försäljning trots att underrättelsetjänsten också i det här fallet har kommit med varningar.
När Olaf Scholz anländer till Peking kan man alltså konstatera att han redan inför resan har varit mycket tillmötesgående gällande kinesiska intressen.
Man kan samtidigt fråga sig om tidpunkten för resan är så väl vald. Scholz blir nu första västliga politiker att besöka Kina efter att president Xi Jinping under partikongressen för några veckor sedan demonstrativt lät befästa sin makt ytterligare.
Också från EU-håll har Scholz resa kritiserats och den hotar nu att ytterligare isolera Tyskland i Europa, något som Scholz redan har lyckats med såväl inom energipolitiken som gällande det långsamma militära stödet till Ukraina.