Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Blir kyrkan museum eller gym” – kandidater i församlingsvalet vill satsa på unga för att ha en kyrka om 20 år

En bild som satts ihop av två bilder, på bildens syns Viviann Westermark och Minna Opara.
Bildtext Viviann Westermark kandiderar i Ingå församling och Minna Opara i Ekenäsnejdens svenska församling i församlingsvalet 2022.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det finns inte många kandidater under 30 år i församlingsvalet i västra Nyland. Det oroar kandidaterna Minna Opara i Ekenäs och Viviann Westermark i Ingå. De vågar knappt tänka på vad det innebär för kyrkan i framtiden.

Församlingsvalet hålls den 20 november.

Viviann Westermark blev invald första gången 2018 i kyrkorådet och -fullmäktige i Ingå församling. Det skedde via sämjoval eftersom man inte lyckades få tillräckligt många kandidater i valet.

Minna Opara i Ekenäsnejdens svenska församling hoppas också på återval i kyrkorådet och -fullmäktige nu i november.

"Kyrkan borde satsa på barn, men får inte glömma dem som är äldre" - Yle Västnyland pratar med två kandidater

16:57

Opara upplever att ensamheten är stor bland folk och om hon blir invald så vill hon satsa på att minska känslan av ensamhet under de kommande fyra åren.

– Barnfamiljer behöver mycket stöd. Jag skulle nästan vilja påstå att folk är i kris, jag upplever att det själsliga lidandet har ökat och att man behöver frid och lugn. Den frågan vill jag lyfta upp. Vi inom församlingen borde finnas till för alla med verksamhet, diakoni, klubbar och mathjälp.

Det är säkert något som de som är engagerade i församlingen tar del av, men hur får man ut det till dem som inte är engagerade i församlingens verksamhet?

– Församlingen borde komma ner på gräsrotsnivå. Det är inte en lätt uppgift, men vi borde kunna visa att församlingen har öppna armar och att man inte behöver vara på ett visst sätt för att vara med i gemenskapen. Men det är ingen lätt uppgift.

Församlingsvalet 2022

Församlingsval ordnas den 20 november 2022.

Förhandsröstning 8–12 november.

354 församlingar utser drygt 7 500 förtroendevalda.

I Västnyland sker det val i alla kommuner utom i Hangö där det blir sämjoval.

Valdeltagandet 2018 var 14,4 procent i hela landet.

I Västnyland röstade Sjundeåborna flitigast 2018. Valdeltagandet i församlingsvalet var nästan 27 procent.

Här kan du läsa om valdeltagandet i Västnyland 2018.

På webbplatsen församlingsvalet.fi kan du läsa mera om församlingsvalet.

Viviann Westermark vill satsa på barn och ungdomar under de kommande fyra åren.

– Diakonin är också en hjärtesak för kyrkan, men vi måste satsa på barn och unga om vi vill hålla kyrkan levande om 20 år. Vi måste börja där barnen finns, men vi får inte glömma dem som är gamla för det är de som sitter i kyrkan.

Det är inte populärt nu för tiden att ha en stark tro, man ska helst göra något annat

― Minna Opara, Ekenäsnejdens svenska församling

En titt på församlingarnas kandidater i Västnyland visar att det inte är många under 30 som ställer upp. Viviann Westermark tycker inte att det är konstigt, i den åldern är man mitt uppe i livet, säger hon.

– Jag var inte aktiv då jag var 20 till 30 år, det skulle inte ha fallit mig in att sitta i kyrkofullmäktige och besluta om kollekter. Däremot gifte jag mig i kyrkan och gick på bröllop och begravningar, men det var allt. Det finns enstaka personer i den åldern som är aktiva, men i övrigt har de fullt upp med studier, resor och annat.

Minna Opara tror att det skulle vara bra att besöka till exempel skolor för att locka yngre med i församlingsarbetet.

– Men där får man knappt prata om tro längre. Det är inte populärt nu för tiden att ha en stark tro, man ska helst göra något annat. Då kan det bli så att man inte vågar ställa upp för något man inte pratar om i samhället.

Jag kan inte tänka mig att intresset tar slut, vad gör vi med kyrkorna då

― Viviann Westermark, Ingå församling

Om vi omdefinierar uttrycket att vara ung och även ser på dem som är i 40–50-årsåldern så anser Westermark att Ingå lyckats bra med sin kandidatlista. Det finns både unga och nya kandidater.

– Kandidaterna är unga jämfört med oss som nu sitter i kyrkofullmäktige och dessutom har vi nya som inte varit med förr.

Westermark menar att det beror på att man verkligen satsat på rekryteringen i Ingå.

Vad händer med församlingen om man inte lyckas väcka intresset bland dem som är unga?

Det är svårt att säga, något intresse finns det väl, säger Westermark.

– Jag kan inte tänka mig att intresset tar slut, vad gör vi med kyrkorna då? Blir de museer? Vem betalar för dem? Framtiden får utvisa om de blir biosalonger eller gym.

Församlingen måste nå ut till dem som är unga, konstaterar Minna Opara.

– Jag hoppas att vi ser en väckelse: att unga upplever att det är populärt att vara med i församlingen. Det kan vi göra via skolor och andra nivåer i samhället. Kyrkan är vi människor.