Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

En del av världens största glaciärer kommer försvinna före år 2050 – Afrika snart utan glaciärer

Från 2022

Kilimanjaro, Dolomiterna, Yosemite och Yellowstone. Dessa fyra glaciärer beräknas helt smälta bort på grund av klimatförändringen, visar en ny rapport av FN-instansen Unesco.

Den globala uppvärmningen kommer leda till att en del av världens kändaste glaciärer försvinner före år 2050. Det här går inte att undvika genom att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader celsius, målet som FN satt.

Unesco följer med 18 600 glaciärer runtom i världen och en tredjedel av dem väntas smälta bort helt inom de närmaste cirka 30 åren. De här glaciärerna täcker totalt kring 66 000 kvadratkilometer av världens yta.

De övriga glaciärerna kan räddas om vi ser till att den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grader. Om uppvärmningen däremot fortsätter gå i den riktning som det ser ut nu och om vi inte gör något över huvud taget kommer hälften av världens glaciärer försvinna före år 2100.

Forskare Tales Carvalho berättar om framtiden för världens glaciärer. - Spela upp på Arenan

Glaciärerna förlorar 58 miljarder ton is varje år

10 procent av världens glaciärer har utsetts till världsarv, många av de här glaciärerna hör till världens största och populäraste.

I Afrika räknar man med att alla glaciärer som utsetts till världsarv kommer försvinna före år 2050. Hit hör glaciärerna i Kilimanjaro och Mount Kenya. I Europa förväntas glaciärerna i Pyrenéerna och Dolomiterna helt smälta bort.

Glaciärerna som klassas som världsarv förlorar drygt 58 miljarder ton is varje år, uppger Tales Carvalho som skrivit Unescos rapport.

Det här motsvarar den årliga vattenvolymen i Frankrike och Spanien kombinerat. De smältande glaciärerna bidrar till nästan fem procent av höjningen av den globala havsnivån.

Is och jord vid en glaciär.
Bildtext Isen smälter och blir till vatten och sedan återstår bara jord. Bilden är tagen vid en glaciär i Kanada.
Bild: Sébastien Lecocq / Alamy/All Over Press

Enligt Tales Carvalho är det viktigaste nu, för att undvika att resten av glaciärerna försvinner, att drastiskt minska på koldioxidutsläppen.

Unesco konstaterar att det är oundvikligt att glaciärerna krymper, men att mer måste göras. Lokala myndigheter borde fokusera mer på att deras glaciärer mår bra genom att bland annat monitorera dem bättre och tillämpa katastrofriskreducering.

– När glaciärsjöar fylls upp kan de brista och orsaka katastrofala översvämningar nedströms, säger Carvalho.

Glaciärerna har krympt i rask takt sedan millennieskiftet på grund av en ökad mängd koldioxidutsläpp som i sin tur leder till varmare temperaturer.

Rapportens författare uppmanar världsledare att ta rapporten i beaktande under COP27, alltså klimatkonferensen i Egypten.

Källor: Reuters, AFP, Unesco