Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gamla stadshuset i Ekenäs ska bli bostadshus – men husets historia ska synas

Uppdaterad 15.11.2022 10:43.

Ombyggnaden av det gamla stadshuset i Ekenäs har kommit igång. Det ska bli bostäder och en affärslokal i hörnet. Peter Böckelman är en av de nya ägarna, och han vill bevara mycket av det gamla i huset.

Det är dammigt inne i det gamla stadshuset. Ombyggnaden pågår för fullt. Peter Böckelman är en av tre män som tillsammans köpt det gamla stadshuset för 825 000 euro.

– Ett hus i sig är ju bara sten och vägg eller trä eller något annat. Men den här har historia i tapeterna och i väggarna. Det är kanske det som gör det intressant, säger Böckelman.

man står vid dörren till ett hus
Bildtext Peter Böckelman är intresserad av det gamla stadshusets historia.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Det gamla stadshuset ska nu bli ett bostadshus, med en affärslokal i hörnet. I det som förr var turistbyrå ligger det nu planritningar på den dammiga disken, men också stora planscher med historiska bilder som Böckelman fått från Raseborgs museum.

Böckelman kan inte berätta vilka priser bostäderna ska ha. I det här skedet talar han om cirka 4 000 euro per kvadratmeter.

män framför röstningsbås
rum
Jämförelse av två bilder: Det här rummet ska vara en del av den största bostaden i huset.
Bilder: Raseborgs museum (vänster), Helena von Alfthan / Yle (höger)

Det gamla stadshuset byggdes på 1880-talet. Det är en stenbyggnad i två våningar plus källare och vind. Ekenäs stad köpte byggnaden i slutet av 1800-talet och det var då som huset blev stadshus i Ekenäs. Efter kommunsammanslagningen fanns en del av staden Raseborgs förvaltning i byggnaden.

– Staden har haft huset en jättelång tid och det har kommit lite mellanväggar och annat. Nu har vi återskapat det, vi har tagit bort alla lösa väggar och kommit tillbaka till de starka stenväggarna som finns. Vi har bara tagit bort en större vägg och ett kassavalv, säger Böckelman.

rum som renoveras
Bildtext På det här stället revs en större stenvägg både på första och andra våningen för att kunna bygga luftigare bostäder. Alla andra bärande väggar står kvar.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

De allra ståtligaste rummen i hörnet på andra våningen ska bli en lite större bostad på 148 kvadratmeter. De andra bostäderna är 50–70 kvadratmeter. Målet är att bevara gamla detaljer som kakelugnar och gamla dörrar.

gammal bild från stadshus
Bildtext En bild från början av 1900-talet. Det här rummet blir en del av paradvåningen på 148 kvadratmeter.
Bild: Raseborgs museum

Det gamla stadshuset blev tomt i slutet av år 2018 då både turistbyrån och Raseborgs stads förvaltning flyttade ut. Raseborgs tjänstemän flyttade då in i det nya stadshuset i den tidigare sjukhusfastigheten Ekåsen.

Polisstation på 70-talet
man visar en dörr
Jämförelse av två bilder: En av bostäderna på nedre våningen får en ingång direkt från Kungsgatan. På 1970-talet fanns här en polisstation.
Bilder: Raseborgs museum (vänster), Helena von Alfthan / Yle (höger)

Vinden är i det här skedet ett tomt utrymme, men också här ska det bli bostäder.

I källaren finns fortfarande de gamla butkorna från tiden då här fanns en polisstation. Tanken är att en del av källarutrymmena kan förenas med bostäderna på andra våningen.

gult hus
Bildtext Enligt den nya detaljplanen ska texten ”stadshus” bli kvar på fasaden.
Bild: Helena von Alfthan / Yle
bottenplan
bottenplan
Jämförelse av två bilder: Första och andra våningen i huset.

Diskussion om artikeln