Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Lena Laurén får Folktingets samvetspris – Tara Junker är årets stämningshöjare

Anna-Lena Laurén.
Bildtext Anna-Lena Laurén är Rysslandskorrespondent för Hufvudsadsbladet och Dagens Nyheter.
Bild: Yle/Parad Media

Journalisten Anna-Lena Laurén, kokboksförfattaren Tara Junker och Finlands svenska skolungdomsförbund får pris Svenska dagen till ära.

Folktingets samvetspris delas ut till en person eller organisation som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året. I år går priset till Anna-Lena Laurén, som är Rysslandskorrespondent på Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter.

Prisjuryn, som bestod av Filip Saxén, Mikael Lindfelt och Elli Flén, lovordar Laurén för hennes mycket höga journalistiska nivå.

”I normala omständigheter är detta något som förväntas av en professionell reporter, men att klara av att hålla samma höga standard under vår samtids största pågående militära kris är lika häpnadsväckande som nödvändigt”, skriver juryn.

”Laurén håller läsare i Svenskfinland och Sverige à jour med kriget i Ukraina samtidigt som hon överraskar, bildar och fungerar som vår samvetsröst i det brutala som händer i ett land inte alls långt från oss. Trots möjligheter till en bekvämare sits har hon gång på gång återvänt till nyhetens källa, Ryssland, och visar därmed på både mod och bildningsmoral.”

Prisregn över Junker och FSS

Priset för årets klimathöjare går till kokboksförfattaren Tara Junker.

Priset ges för en gärning där den finlandssvenska samhörigheten på något sätt görs känd i Finland, på ett vardagligt plan.

”Hon förmedlar viktig information om välmående, miljö och jämlikhet på ett sätt som kombinerar nytta med nöje. Hon syns i sociala medier, i böcker och i media på både finska och svenska. Med sitt välkomnande sätt är hon mer än en matinfluencer, lyder prismotiveringen.

Tara Junker och Malin Öhman framför en tvättlina.
Bildtext Tara Junker (t.v.) och Malin Öhman i matlagningsprogrammet Kan vi bara få njuta.
Bild: Sara Forsius / Character House / Yle

Studerandeorganisationen Finlands svenska skolungdomsförbund får årets Bojan Sonntag-pris, som delas ut för en insats för det svenska språket i Finland.

FSS får priset för den viktiga demokratifostran som de gör för elever i de svenskspråkiga skolorna runtom i Finland.

”FSS har i över 100 år verkat för att stödja och utbilda skolungdomar i bland annat retorik, debatt och demokratifostran. FSS är en viktig röst i samhällsdebatten för den svenskspråkiga skolungdomen i Finland.”