Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Toppår för företag och samfund – Supercell hade den största vinsten i hela landet, Bayer i Åbo och i Vasa var det OK Perintä

Supercells konto i Helsingfors.
Bildtext Spelföretaget Supercell, som har sitt kontor på Busholmen i Helsingfors, hade den största vinsten i Finland 2021.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Vi listar företagen som det gick bäst för i din kommun och i hela landet 2021.

Spelföretaget Supercell som toppar listan gjorde en vinst på närmare 811 miljoner euro och betalade 153 miljoner euro i skatt.

Tvåa var läkemedelsföretaget Bayer från Åbo som bokförde en vinst på dryga 570 miljoner euro, skatten gick löst på 115 miljoner euro.

Trea kom UPM-Kymmene som hade ett resultat på 570 miljoner euro och betalade 113 miljoner euro i skatt.

I vår lista på företagen som betalade mest skatt och hade de högsta vinsterna ingår bolagen som hör till koncerner enskilt, inte sammanräknade. Enligt Yles utredning gjorde UPM-koncernen det bästa koncernresultatet med totala inkomster på 234 miljoner euro. OP-gruppen hade en vinst på 214 miljoner euro och K-gruppen 181 miljarder.

Mineral, lyxyachter och båtinredning toppar i Svenskfinland

I Pargas hade Nordkalk det bästa resultatet, 13,1 miljoner euro. I Malax toppas listan av Oy Botnia Marin med en vinst på 6,6 miljoner. SBA Interior från Raseborg som tillverkar inredningar för fartyg hade en vinst på 3,2 miljoner, vilket var den högsta vinsten i kommunen 2021.

I Vasa var det indrivningsföretaget OK Perintä som hade det bästa resultatet i Vasa, nästan 21 miljoner euro.

I listan nedan ser du vilka företag det gick bäst för i din kommun förra året och hur mycket skatt de betalade.

Företagen betalade över 30 procent mer skatt 2021

2021 var ett bra år för företagen i Finland. Coronan påverkade inte ekonomin utan det har snarare gått bättre än på länge. Totalt sett betalade företag och samfund skatter på 7,3 miljarder euro. Bara en gång tidigare, år 2000, har företag och samfund betalat mer skatt.

Stapeldiagram som visar hur stora skatteinkomster staten fått från företagen under åren 2020-2021

Företagen som betalade mest skatt i din kommun

Vi har sorterat uppgifterna om samfundens skatter och vinster kommunvis. Med på listan kommer de företag som har gjort den största vinsten och därmed också betalat den högsta samfundsskatten. Samfundsskatten fördelas så att staten får ungefär 70 procent och företagets hemkommun cirka 30 procent.

I tabellen hittar du de 1 000 företag som betalade mest samfundsskatt i hela landet och 100 företag per kommun. Välj den kommun du är intresserad av i listan. I sökfältet kan du också söka på enskilda företag.